Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TIPS: Serie- och filmtips: Starka kvinnoroller med anledning av kvinnodagen

Serie- og filmtips: Kvinnodagen

Vi hyllar internationella kvinnodagen - och ger dig några bra tips på fantastiska serier och filmer med starka kvinnor!

Publicerad 2023-03-08 - 14:58
Serie- och filmtips: Starka kvinnoroller med anledning av kvinnodagen
Tor Aavatsmark

Idag är den dag på året då vi alla ska hylla dem som verkligen styr oss alla – kvinnorna!

Utan dem skulle vi män virra runt hjälplösa i världen och förgäves söka efter en djupare mening med livet. Kvinnorna vägleder oss, stöttar oss, leder oss och tar till och med hand om oss.

Lyckligtvis kompletterar vi varandra.

blank
Nomadland (Foto: Walt Disney)

Traditionellt har Hollywood framhävt maskulina, muskulösa, handlingskraftiga män i häftiga actionroller, från filmer som Terminator, Die Hard, Rambo, Fast & Furious, Rocky, Indiana Jones, James Bond, Gladiator, Mission: Impossible, Bourne, Dödligt vapen till Bullit och Ben-Hur.

Men film- och tv-historien är faktiskt också full av starka, modiga, handlingskraftiga, intelligenta, härligt underfundiga och ömma kvinnor.

 

Och dessutom har de kvinnliga hjältinnorna, och actionhjältinnorna, vanligtvis ett mycket större register än deras (ofta endimensionella) manliga motsvarigheter.

I actiongenren fick kvinnliga hjältinnor sitt absoluta genombrott med den stentuffa Sigourney Weaver (som Ripley) i Ridley Scotts oförglömliga klassiker Alien (1979), följt av actionbomben Aliens (James Cameron, 1986).

Sedan dess har filmhistorien översvämmats av kvinnliga actionhjältinnor, som Tomb Raider, Black Widow, Resident Evil, Wonder Woman , Edge of Tomorrow och till och med en kvinnlig fransk version av Indiana Jones: Louise Bourgoini i The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec (Luc Besson, 2010).

blank
En kvinnlig version av Indiana Jones? Titta på Luc Bessons mycket roliga “The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec ” (Foto: Universal)

Men som sagt, kvinnorna har ett större register (både på film och i verkligheten) att spela på. De är mer komplexa och kan göra mer än att mumla one-liners á la Rambo, eller skjuta ohämmat á la Terminator.

De kan vara både mentalt stenhårda och starka, men samtidigt ömma och förstående.

Läs också Härliga, vackra, brutala, vilda västern Prequel-serien till Yellowstone överträffar sin ursprungsserie.

Utmärkt exemplifierat av några av de starkaste kvinnliga rollerna på senare tid som Elsa Dutton (Isabel May) i 1883 och Cara Duttton (Helen Mirren) i 1923.

Eller så kan de vara djupt sårbara, och gåtfullt komplexa, som Ana de Armas i den starka berättelsen om Marilyn Monroe i förra årets obekväma Blonde.

 

Nedan har vi samlat ett gäng serier och filmer som alla har det gemensamt att de har en stark kvinnlig huvudroll.

Det ska sägas att listan inte alls är fullständigt och att den är väldigt brokig och varierad, med allt från djupa, gripande dramafilmer till häftig action och lekfulla kvinnoroller.

Läs också Feminin The Irishman Amazon serverar oss en grov, smutsig och realistisk maffiahistoria, sedd ur en kvinnas synvinkel. En fräsch knorr på en annars lite stagnerad genre.

Kvinnor: Tack för att ni ser oss; utan er hade vi män varit förlorade. Även om vi ofta inte förstår er – herregud vad vi uppskattar er 🙂

Grattis på kvinnodagen, tjejer!

blank
1923, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Dessa serier och filmer rekommenderar L&B som en hyllning till starka kvinnliga roller:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen