TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension I’m Your Woman

Maffians oglamorösa verklighet

Amazon serverar oss en grov, smutsig och realistisk maffiahistoria, sedd ur en kvinnas synvinkel. En fräsch knorr på en annars lite stagnerad genre.

forfatter
Publicerad 2021-01-19 - 08:36
Karakter
Krim
I’m Your Woman

I tre säsonger på Amazon Prime har Rachel Brosnahan bländat oss med sin skönhet, vassa tunga och smittsamma leende samt en garderob som skulle ha gjort Imelda Marcos grön av avund.

Mellan inspelningen av säsong 3 och 4 av The Marvelous Mrs. Maisel har Brosnahan lyckligtvis fått tid över för att spela in en riktig kriminal-godbit.

 

I I’m your Woman får vi raka motsatsen till det ofta lätt glamouriserade maffialivet på film. Här får vi verkligen se medaljens baksida och ur kvinnornas perspektiv. Ett slags The Irishman, fast berättad av de som är mer eller mindre oskyldigt fångade i korselden.

Jean (Brosnahan) är gift med den lokala maffiabossen Eddie. Hon vet mycket väl att han är yrkeskriminell men är långt ifrån medveten om vilken hårdkokt en brottsling han verkligen är. I en skyddad bubbla lever hon i en falsk okunnighet – inte ens när Eddie kommer hemdragandes med en baby ställer Jean kritiska frågor.

När så ”skiten träffar fläkten”, Eddie försvinner och Jean måste söka skydd, vänds hela hennes liv upp och ner.

Läs också Sista natten med (maffia)gänget The Irishman är en av mästerregissören Martin Scorseses bästa filmer på flera årtionden och en omedelbar episk klassiker.

Regissör är Julia Hart, som med sin fjärde långfilm ger oss en originell och lyckad knorr på en lite sliten och stagnerad genre som domineras av manliga regissörer med höga testosteronnivåer och en förkärlek för att beundra de kriminella och deras glamorösa liv.

Tro oss, efter att Jean tvingas fly med sina barn finns det ytterst lite glamour kvar. Hennes något ofrivilliga beskyddare blir Cal (Arinzé Kene), en före detta kompanjon till Jeans man som vi snabbt misstänker ”är skyldig honom en tjänst”. Ingenting avslöjas, allt förblir osagt mellan dem – det förflutna måste tigas ihjäl.

I’m Your Woman (Foto: Amazon)

Eftersom Eddie har blivit persona non grata i stadens maffiamiljö befinner sig alla i hans krets, inklusive hans familj, i extrem fara. Brosnahan förmedlar på ett starkt och oerhört övertygande sätt förtvivlan, förvirringen, rädslan och ilskan hos den unga mamman som (relativt) oskyldigt har hamnat i livsfara.

Inramningen är 1970-talets Amerika, med orange-bruna färger, höga frisyrer, löst sittande kläder, ett helt underbart musikspår och hårdkokt gangstermiljö. Och tro inte för en sekund att filmen saknar våld bara för att regissören är kvinna, den är däremot fullständigt cynisk, nästan kliniskt kall och iakttagande. Hart tar inte ställning eller väljer sida, hon bara förmedlar historien ”så som det var”.

Med subtila detaljer berättar Hart tidens syn på svarta, kvinnor och inte minst kvinnans plats i samhället, i synnerhet i den über-maskulina gangstermiljön. Det känns dock aldrig oäkta feministiskt eller har en antirasistisk agenda.

Läs också En familjetragedi En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.

Under filmen genomgår Brosnahans karaktär en förvandling, från en helt passiv och skyddad troféhustru till en kvinna som måste stå på egna ben och förlita sig på sina egna val. I sin osentimentala skildring förlorar Hart lite av den emotionella dimension som filmen kunde ha behövt mer av, vi blir lite för ofta observatörer och dras inte in tillräckligt i Jeans dramatiska historia.

Brosnahan visar att hon definitivt kan mer än komedi och ha på sig snygga klänningar, i I’m Your Woman är hon en karaktärsskådespelerska och hennes tolkning av den komplexa huvudpersonen är filmens starkaste kort. 5 stjärnor till en befriande annorlunda maffiafilm.

 

I'M YOUR WOMAN I'M YOUR WOMAN I'm Your Woman_5 I'm Your Woman_4 I'm Your Woman_3 I'm Your Woman_2 I'm Your Woman_1
<
>
I’m Your Woman (Foto: Amazon)
Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Amazon Prime
 • Release: 11 december 2020
 • Regi: Julia Hart
 • Med: Rachel Brosnahan, Marsha Stephanie Blake, Arinzé Kene, Bill Heck, Jarrod DiGiorgio, Marceline Hugot
 • Genre: Krim
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Längd: 2:00
 • Betyg: 5
IMDB Rating
I'm Your Woman Crime, Drama | December 11, 2020 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend