Recension: Pieces of a Woman

Kirbys hjärtskärande triumf!

En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Karakter
Drama
Pieces of a Woman
Annons
Annons
forfatter

En dysfunktionell familj, en svår förlossning, en kontrollerande svärmor från helvetet och amerikanernas förkärlek för stämningar till höger och vänster kommer visa sig vara en farlig cocktail i Kornél Mundruczós hjärtskärande filmdrama.

 

Tragedin slår till

Det unga, lite udda, gifta paret Martha (Vanessa Kirby) och Sean (Shia LaBeouf) väntar sitt första efterlängtade barn. I metropolen Boston har de beslutat sig för något så alternativt som en “naturlig” hemförlossning. Tyvärr dyker inte den förbokade barnmorskan upp, komplikationer tillstöter, och efter en lång och svår förlossning slutar allt i fullständig tragedi.

Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

Förlossningen och parets sammanhållning är bara upptakten till filmens teman, det är konsekvenserna av tragedin, och hur huvudpersonerna hanterar livet med sorg, ilska och saknad, som är i centrum för detta intensiva drama.

Annons

Äktenskapet har haft sina naturliga upp-och nedgångar, men kärleken, attraktionskraften och omtanken om varandra har hållit dem samman, trots en “ljummen” svärfamilj. Det togs inte väl emot av Marthas borgerliga familj när hon gifte sig med den grova byggarbetaren Sean – något hans svärmor (Ellen Burstyn) inte gör något för att dölja.

Ellen Burstyn. Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

Stänga ute världen

Efter tragedin stänger Martha in sig i sitt eget skal, stänger hela världen (inklusive Sean) ute, avlägsnar alla minnen av barnet och stirrar tomt framför sig. Sean vill minnas barnet, ge det en värdig begravning och prata om det, men möter bara en kall och avvisande attityd.

«Lösningen» kommer som ett skänk från ovan när svärmor och Sean hittar varandra i ett gemensamt, djävulskt, projekt. «Någon» måste få skulden för det orättvisa dödsfallet, och «någon» bör då straffas för barnets/barnbarnets död. Hitta en advokat och stäm den “värdelösa” och “vårdslösa” barnmorskan (Molly Parker)!

Martha dras något motvilligt in i konspirationen, där processen eskalerar, väl hjälpt av hennes något promiskuösa kusin, och en mor som ser möjlighet att slå två flugor i en smäll: Hämnas sitt barnbarns död, och bli av med den oönskade Sean.

I en snabbt nedåtgående spiral, sjunker paret ner i missmod, misstro, sorg och ilska.

Annons
Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

Dokumentär prägel

Pieces of a Woman är den ungerske regissören Mundruczós åttonde långfilm, vars mest internationellt berömda är Destination Europa. Han har en unik blick och känsla för mellanmänskligt drama.

Både foto och klipp ger filmen en nästan dokumentär känsla, där vi smyger oss inpå människorna i nöd och känner oss som voyeurer som har hamnat på en plats vi inte borde ha varit.

Fotot är ofta stillastående, krypande med få klipp och sparsam användning av zoom; det blir nästan obehagligt nära och verkligt när det fokuseras på en enda kroppsdel, eller vi blir sittande “i mörkret”, runt hörnet och hör tjut och skrik.

Intensiv Kirby

Vanessa Kirby (som vi har sett skina i The Crown och Mission: Impossible) är definitivt filmens starkaste kort. Om en Oscar-kategori skapas för “Mest autentiska förlossning” kommer hon att stå först i kön. 31-åringen är fenomenal i sin tolkning av den komplexa huvudpersonen, vars liv faller i spillror. Äkta, naturlig, övertygande och intensiv är ord som beskriver hennes starka skådespelarprestation.

Hollywood-vilden (som för närvarande kämpar med anklagelser om misshandel), Shia LaBeouf gör också väl ifrån sig i Pieces of a Woman. Som en slags grov version av Lufsen övertygar han med sitt opolerade utseende och rättframma dialog. Vi kan känna igen oss i lusten att reagera utagerande och högst mänskligt – men tyvärr får han oförtjänt lite skärmtid.

Annons
Vanessa Kirby. Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

Balansgång

Det är en svår balansgång Mundruczó och Wéber (manusförfattaren) har gett sig på, i en balansgång mellan mellanmänsklig dramatik och social pornografi. Ibland blir det så intensivt, och nästan obehagligt, att det kan tippa över. I synnerhet är skildringen av svärmodern, och hennes ibland absurda handlingar, blir väl sökta och kraftigt överdrivna. Här avlägsnar vi oss från filmens autentiska och dokumentära stil.

För mycket tid spenderas på kampen, och den efterföljande rättegången, mot den förtvivlade barnmorskan. Här förlorar Mundruczó fokus, och filmen tempo, eftersom vi hamnar i en onödigt haltande dramaturgi. Den genomgripande, överdrivna symboliken kunde också med fördel vara mer nedtonad och subtil.

PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha Pieces of a Woman_15 PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha Pieces of a Woman_9 PIECES OF A WOMAN: Iliza Shlesinger as Anita PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha PIECES OF A WOMAN: Benny Safdie as Chris PIECES OF A WOMAN: Sarah Snook as Suzanne PIECES OF A WOMAN: Molly Parker as Eva
<
>
Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

 

Läs också
Corona: Nådastöten för bio? Lockdown i USA ger oss ett magert bioutbud framöver.

Pieces of a Woman är en utomordentligt stark (och dyster) film, och ännu en spik i kistan för biografernas framtid. Om streamingföretagen kan produceras såna här “smala” kvalitetsfilmer, vad ska vi då ha de traditionella filmbolagen och distributionen på biografer till?

Obekväm, skrämmande, dramatisk och med suveräna skådespelare kommer du säkert ihåg Vanessa Kirby & Co långt efter eftertexterna! 4 starka stjärnor.

Annons
Pieces of a Woman (Foto: Netflix)

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta

Netflix
Premiär: 7 januari 2021
Regi: Kornél Mundruczó
Med: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn, Iliza Shlesinger, Benny Safdie, Sarah Snook, Molly Parker
Genre: Drama
Land: USA
År: 2021
Tid: 2:06 h.
Betyg: 4

IMDB Rating
Pieces of a Woman (2020) 126min | Drama | 7 January 2021 (USA) Summary: When a young mother's home birth ends in unfathomable tragedy, she begins a year-long odyssey of mourning that fractures relationships with loved ones in this deeply personal story of a woman learning to live alongside her loss.
Countries: Canada, Hungary, USALanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.