Recension: Mission: Impossible 6 – Fallout

Fulländad actionfest!

En närapå helt perfekt actionfilm!
Karakter
Action
Mission: Impossible 6 – Fallout
Annons
Annons
forfatter

Efter sex filmer har Mission: Impossible befäst sin position som ett av filmhistoriens främsta franchise-koncept – och Tom Cruise som en av Hollywoods största pengamagneter. Mest fascinerande är att kvaliteten har hållit så hög nivå genom hela serien, och den senaste filmen är en av de allra bästa – faktiskt en av tidernas bästa actionrullar.

Omöjligt uppdrag

Omöjliga uppdrag har varit IMF:s specialitet, ända sedan TV-serien på 1960-talet. Och det gäller i synnerhet deras främste agent, Ethan Hunt (Tom Cruise).

Hela 22 år har gått sedan Brian De Palma bjöd på den sofistikerade agentthrillern Mission: Impossible. Filmen blev en mega­succé och banade vägen för uppföljare – ständigt med allt större budget och mer halsbrytande actionscener. Trots detta har de lyckats hålla fokus på en bra handling. På samma gång har de med tiden byggt upp en miljö och ett team med ”stammisar” runt Hunt, karaktärer som vi älskar att återse.

Kärnan av birollerna utgörs av Ving Rhames och Simon Pegg. Eldiga Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) är också tillbaka, hennes och Hunts vägar korsas ännu en gång oväntat, detsamma gäller för (mer överraskande) Hunts stora kärlek, Julia (Michelle Monaghan), som hade en av huvudrollerna i den tredje filmen. Norske Kristoffer Joner gör en kompetent roll som fanatisk terrorist, och Alec Baldwin får upprepa sin glansroll som CIA-chef, nu på samma sida som Hunt.

Efter att Criuse och hans team misslyckas med ett uppdrag i Berlin har plötsligt kärnvapenstridsspetsar hamnat i händerna på terrorister. CIA är rasande och kräver att Hunt får en ”assistent” i form av agent Walker (Henry ”Superman” Cavill).

Annons

Non-stop action

Från början till slut är filmen en enda lång action­fest, ackompanjerad av intressanta roller och en aktuell handling. Men det är de häftiga actionscenerna som verkligen sticker ut.

Från biljakt på Paris gator och toalettslagsmål till jakt från hustak till hustak, ända fram till finalen är allt en visuell och välorkestrerad njutning. Som en välkoreograferad balettdansör sparkar och springer Cruise, tacklar den ena skurken efter den andra och räddar dagen. Visst är det mycket som hamnar långt bortom vad som kan kategoriseras som trovärdigt, men allt är så välgjort och läckert att vi är villiga att låta oss ryckas med. Faktiskt mer engagerande än vad 007 åstadkommer.

(Foto: Fox/Paramount)

Syndikatet

James Bond har i årtionden kämpat mot det mystiska brottssyndikatet Spectre, i IMF:s värld är det Syndikatet, som leds av den cyniske Solomon Lane (Sean Harris i ännu en fantastisk roll), som hotar världsfreden med död och terror – och den här gången är det kärnvapen på avvägar som Hunt & Co måste oskadliggöra.

Vi får se en invecklad handling med många sidospår och ett globetrottande vi sällan sett maken till. Men hela tiden är det den spännande historien som är i fokus, det blir aldrig action bara för sakens skull. Filmen genomsyras dessutom av intressanta karaktärer och överraskningar.

Annons

Cruise själv har för länge sedan fyllt 50, men även om det syns på mer framträdande rynkor finns det fortfarande ingen i Hollywood som springer lika fort som den scientologiske turbokaninen. Förutom att vara en fenomenal actionskådis har han vid det här laget blivit en duglig karakärsskådespelare, vilket verkligen kommer till sin rätt i M:I 6.

Höjdpunkt!

Slutstriden är onekligen en exceptionell actiontripp, när Cruise och Cavill brakar ihop på en bergsplatå 600 meter över havet. En otroligt häftig scen som inte heller (vilket annars är fallet i actionfilmer av det här formatet) känns för lång.

I slutändan kan vi bara klaga på nattklubbsscenen i Paris, med mystiska och förföriskt vackra The White Widow (Vanessa Kirby från The Crown). Den bryter med den seriösa stilen och är mer störande än underhållande – på gränsen till töntig och fullständigt onödig.

Mission: Impossible 6 är något så unikt som snudd på den perfekta actionfilmen. Den är uppenbart gjord för att vara ren och skär underhållning, men håller en nästan osannolikt hög kvalitet rakt igenom på alla områden. Från toppskådisar till manus, klippning foto och regi är den en fest i ögat – och hjärnan. 6 stjärnor till Cruise & Co.

(Foto: Fox/Paramount)

Teknisk fullträff

4K-skivans tekniska kvalitet är verkligen ingen besvikelse. Ljudspåret (Dolby Atmos) har en komplex surroundmix med mängder av finess och detaljer – och kraft när det behövs. Bildkvaliteten är genomgående synnerligen bra, en brusfri bild där detaljerna aldrig drunknar ens i mörka scener, och svart är helt svart.

Annons

Inte heller på bonusfronten har det snålats på något, här får vi bland annat en mycket omfattande och intressant bakomfilm, hela tre kommentatorsspår, utelämnade scener, storyboards, trailers och intervjuer. En kandidat till Årets 4K-utgåva?

<
>
(Foto: Fox/Paramount)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • 4K UHD BD
  • Release: 10/12/18
  • Regi: Christopher McQuarrie
  • Med: Tom Cruise, Henry Cavill, Ving Rhames, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Sean Harris, Angela Bassett, Vanessa Kirby
  • Genre: Acion
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Längd: 2:27
 
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.