Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Corona stoppar storfilmerna på bio!

Lockdown i USA ger oss ett magert bioutbud framöver.

Av / 2020-07-29 - 08:15
Corona stoppar storfilmerna på bio!

Som vi skrev om redan för några månader sedan, får den världsomspännande coronapandemin omfattande konsekvenser för det globala film- och bioutbudet.

Så länge den explosiva tillväxten i dödsfall och smittade fortsätter i USA (Trump om hanteringen av coronaviruset: ”I think we’ve done a great job”), kommer de amerikanska biograferna i all huvudsak förbli stängda. Och därmed håller Hollywood på alla storfilmers internationella premiärer.

En av filmerna en utsvulten biopublik väntar allra mest på är återseendet av Maverick (Tom Cruise) i Top Gun: Maverick. Urspungligen skulle filmen haft världspremiär den 26 juni. Efter coronautbrottet blev premiären flyttad till den 23 december i år.

Men senaste budet är att Top Gun: Maverick inte får premiär förrän den 1 juli 2021(!)

Den senaste Bond-filmern med Daniel Craig i huvudrollen som den världsvana agenten, hade ursprungligen premiärdatum den 2 april. No Time to Die blev det första ”offret” för coronaviruset och blev uppskjuten till 12 november i år. Än så länge ser det ut som att vi får höra det ikoniska ”Shaken, not stirred”-citatet före jul, men allt hänger på hur pandemin utvecklar sig.

Det har uppskattats att MGM hade förlorat vanvettiga 2,75 miljarder kronor om de hade envisats med aprilpremiären. Så det finns absolut tungt vägande skäl av avvakta med premiären tills biograferna är öppna – och folk är villiga att gå på bio igen.

Dessutom försöker filmbolagen att undvika en en krock mellan storfilmerna, där exempelvis James Bond 25 och Top Gun 2 släpps med en veckas mellanrum.

Får vi se Daniel Craig  som Bond på biograferna i höst? ”No Time to Die” (Foto: MGM/Universal)

Här hemma har biograferna så smått öppnat igen, men med luckor mellan besökarna och max 50 i varje salong. Det blir inga stora intäkter och det hjälper definitivt inte tittartalen att det är brist på storfilmer och att datumen ständigt flyttas framåt.

 • Mulan: ?? (släpps möjligen först på Disney+)
 • The French Dispatch: ??
 • Wonder Woman 1984: 2 oktober 2020
 • Black Widow: 6 november 2020
 • No Time to Die: 12 november 2020
 • Free Guy: 11 december 2020
 • The Eternals: 12 februari 2021
 • Ghostbusters: Afterlife: 5 mars 2021
 • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings: 7 maj 2021
 • Top Gun: Maverick: 2 juli 2021
 • Jungle Cruise: 30 juli 2021
 • Thor: Love and Thunder: 11 februari 2022
 • Doctor Strange 2: 25 mars 2022
 • Captain Marvel 2: 8 juli 2022
 • Indiana Jones 5: 29 juli 2022

OBS! Detta är inte på något sätt en komplett lista!

Harrison Ford i ”Indiana Jones 5” (Foto: Fox/Paramount)

På grund av den pågående epidemien är också många filminspelningar fördröjda/uppskjutna/nedlagda. Indiana Jones 5 skulle enligt planerna börjat filma i sommar, men nu är den uppskjuten på obestämd framtid – och premiären preliminärt satt till 29 juli 2022.

Bioindustrin är så hård drabbat att vissa nu börjar fråga sig om Covid-19 kommer ta livet av, eller åtminstone radikalt ändra, biomarknaden för all framtid. En sak är säker, pandemin med åtföljande karantän och hemmasittande, har varit en guldgruva för strömningstjänster som Netflix.

Epilog:

Även om vi måste ha ytterligare ett års tålamod innan vi får återse Maverick och Iceman, kan vi ändå glädja oss åt att norska regeringen gav produktionsteamet bakom Mission: Impossible 7 undantag från inreseförbudet.

Tom Cruise & Co kommer börja filma den sjunde filmen i serien i Norge i mitten av augusti. Preliminär premiär på M:I7 är 19 november 2021.

Nästa år (?) kan vi åter se actionhjälten klättra i den norske fjällvärlden. Tom Cruise: ”It is a gorgeous country. I can’t wait to get back there. I’m very excited, as is the whole crew, to come back.” (Foto: Fox/Paramount)

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Rulla till toppen