Corona-boost för Netflix

Jobb hemifrån och coronakarantän har gett strömningsjätten en enorm tillväxt.
Annons
Annons
forfatter

Under tiden coronaviruset härjar som en tsunami över jordens befolkning, och för med sig död och förstörelse i sitt kölvatten, och på samma gång orsakar börsras och historiska förluster för många företag, finns det faktiskt några som går mot trenden.

Netflix är definitivt ett av företagen som går mot strömmen i dessa extraordinära tider.

Reed Hastings, VD och Netflix grundare, har all anledning att gnugga händerna i dessa tider. (Foto: Netflix)

Dow Jones industriindex i USA har gått ner cirka 20 % hittills i år. Stockholmsbörsen har gått ner 16 %, Oslobörsen 22 % och Köpenhamnsbörsen ungefär 4 %.

Netflix-aktien har däremot haft en ÖKNING på 40 % sedan nyår! Här kan det också läggas till att Netflix-aktien steg med galna 4 000 % under perioden 2009-2019.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness (Foto: Netflix)

Annons

Ljud & Bild ägnar sig sällan åt börskurserna, men den här gången gör vi ett undantag. Den våldsamma uppgången för Netflix återspeglar nämligen en ökning på rejäla 25 % mer tid som lagts på strömningstjänsten sedan nyår, samt en abonnemangstillväxt på 16 miljoner abonnenter under årets första kvartal.

Hastings & Co har nu passerat 183 miljoner abonnenter globalt.

Vilket i sin tur måste relaterat till det faktum att vi sedan i början av mars 2020 har tillbringat mer tid inomhus, och därmed framför TV-/dator-/mobilskärmarna, än någonsin tidigare och att biografer över hela världen har stängt.

En av de stora frågorna nu är om coronaviruset och dess inverkan på tittarvanorna kommer att förändra hur vi konsumerar film i framtiden. Ser vi nu början på slutet för biograferna, eller kommer de att ”återuppstå” igen? Vad tror du? Kommentera gärna nedan.

 

Annons

Ännu så länge fortsätter Netflix sin enorma innehållsproduktion och kan konstatera att många tittar på bland annat Tiger King, Too Hot to Handle, Casa de Papel, Messiah, samt skitfilmen Spenser Confidential (85 miljoner har tydligen slösat bort två timmar av sina liv på Mark Wahlberg-tramset).

Om nedstängningen av samhället drar ut på tiden måste lanseringstakten av naturliga skäl avta något, även på Netflix. De befinner sig dock i den fördelaktiga positionen att de producerar innehåll i snart alla delar av världen, och har därför mycket bättre flexibilitet än många andra serie-/filmbolag.

I morgon släpper Netflix ännu en film som garanterat kommer att bli en tittarsuccé, actionfilmen Extraction med Chris Hemsworth i huvudrollen. Läs vår recension här.

Chris Hemsworth i Extraction – premiär i morgon (Foto: Netflix)

Men Netflix är inte den enda strömningstjänsten som tjänar på att alla tillbingar mycket mer tid innanför hemmets fyra väggar. Nykomlingen Disney+ passerade nyligen 50 miljoner abonnenter – och det bara fem månader efter att tjänsten lanserades i USA.

Annons

Förväntad lanseringstid i Skandinavien för Disney+ är ”till sommaren” – låt oss hoppas att vi innan dess har tillbringat mycket mer tid utomhus med vänner och bekanta.

Reality-serien ”Too Hot to Handle, säsong 1” sprider sig som en farsot, över hela världen, på Netflix i dessa coronatider (Foto: Netflix)

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Befintliga modeller fasas ut. Men Logitech fortsätter ge stöd ett tag till.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.