Recension: Extraction

Hårtslående Hemsworth i högform

Chris Hemsworth kan mer än kasta en stor hammare. Han är väldigt kompetent med stora handeldvapen också.
Karakter
Action
Extraction
Annons
Annons
forfatter

Netflix nya actionthriller är baserad på den tecknade serien Cuidad (av Joe Russo, som också har skrivit manus) och det märks – på gott och ont.

Ensamvarg

Tyler Rake (Chris ”Thor” Hemsworth) är en psykiskt sargad elitsoldat som hyr ut sina ”tjänster” till högstbjudande. Han arbetar i en löst sammansatt organisation som tar högprofilerade jobb och får feta checkar efteråt.

Tyler får tiden att gå genom att dränka sina sorger (efter en familjetragedi i det förflutna) med öl och sprit i soliga Australien. Ibland leker han med tanken att inte ens bry sig om att gå upp ur havet utan bara ligga kvar och drunkna i den våta graven.

Men så dyker det upp ett nytt uppdrag, av episka proportioner. Frågan är om Rake kan skaka av sig sin självömkan, parkera whiskyn och fokusera på det ”omöjliga” uppdraget – samtidigt som han, förhoppningsvis, inte går runt med dödsönskan.

Annons

Karikerade knarkbaroner

Som vi redan nämnt bygger Extraction på en tecknad serie och med en sådan premiss blir det (oftast) karikerade karaktärer, överdriven handling och tendenser till flagrant ”underhållningsvåld”. Och allt det här får vi ett överflöd av när Rake ger sig ut på dödsjakt i slummen i Bangladesh.

Den fängslade storskurken Mahajan råkar ut för alla föräldrars mardröm när hans son Ovi (en alldeles strålande Rudhraksh Jaiswal) blir kidnappad i Mumbai. Inte för att han direkt ligger bra till för utmärkelsen ”Årets pappa!” eller egentligen bryr sig ett dugg om sonen, vad han däremot bryr sig om är att inte tappa ansikte och få dåligt rykte. Sonen måste hämtas hem, kosta vad det kosta vill.

Rake och hans team kopplas in, får i uppdrag att hämta tillbaka pojken från ”Dhakas stora son”, knarkbaronen Asif (Priyanshu Painyuli) – med alla medel.

Extraction (Foto: Netflix)

Mahajan är kolossalt ond och bor i ett lyxigt hus omgiven av nickedockor. En av ”dockorna”, Saju (Randeep Hooda), får ansvaret för operationen, under hot mot sin egen familjs liv och hälsa om han inte lyckas.

I Bangladesh regerar Asif som en reinkarnation av Fagin från Dickens-klassikern Oliver Twist och styr sin narkotikakartell med ett gäng småbarn som kumpaner, dessutom har han den lokala polisen och militären på lönelistan. När han misstänker att någon jobbar undercover kastar en av hans babianer en tioåring från ett tak – till döds. Hemma sitter han på förgyllda stolar bland kandelabrar i rena rama Trump-stilen.

Annons

Karikerat så det ryker om det, men gangsterhajarna är inte heller något annat än tomma pappfigurer och nödvändig rekvisita för att hjälten ska kunna visa upp sig själv och sina stridsfärdigheter – och på det planet levererar Extraction verkligen!

EXTRACTION EXTRACTION EXTRACTION
<
>
Extraction (Foto: Netflix)

Serietidningsvåld

Rake är som en hypereffektiv enmansarmé när han sätter igång med att befria Ovi. Och oj, så underhållande det är.

Regin har stuntmannen (!) Sam Hargrave tagit hand om, han har 80 filmer som stuntman på sitt CV men debuterar som långfilmsregissör med Extraction.

Vi serveras påfallande överdrivna skottlossningar och närstridsscener som är starkt inspirerade av Bourne-serien. Våldet är grafiskt och haglar tätt, fast är inte lika överdrivet som i Sin City, 300 och liknande. Överdrivet men läckert koreograferat i en vacker dödsdans där ändamålet alltid helgar medlen.

Biljakterna är häftiga, autentiska och intensiva när de rasar genom kaotiska, smala gatorna i Dhaka, fyllda av människor, damm, skarpa färger och tuk-tuk.

Annons

Som rena rama John McClane får Tyler Rake en ”tuff dag på jobbet”, men han är trots allt inte osårbar eller oövervinnlig (Saju, däremot…).

Hemsworth är perfekt castad som den buttre, grymtande dödsmaskinen, som också elegant övertygar med en nonchalant kommentar eller en tår rinnande nerför kinden. Med andra ord så långt man kan komma från den endimensionelle John Rambo som vi fick se i den hopplösa Rambo V.

Emotionell

Filmen lyfter sig från genomsnittliga, hjärndöda actionfilmer genom att dels vara vackert filmad och klippt, och dels ge den oss glimtar av komplexa huvudpersoner, intressanta biroller och utmärkta skådespelare.

I en rörande scen halvvägs in i filmen blottar sig våra två hjältar för varandra. Rake erkänner vilken loser han egentligen är och Ovi berättar om en förlorad barndom med en frånvarande/ointresserad far. Kliché? Javisst, men med så här bra skådespelare kommer de undan med det.

Så här mot slutet glömde vi nästan att nämna att David Harbour (Stranger Things) gör en liten, väldigt kul, gästroll. Han är på egen hand värd två timmar framför storskärmen, tillsammans med popcorn, Snickers och en kall öl.

Annons

Blir vi då serverade ett cineastiskt mästerverk? Inte alls, men definitivt en höjdare i segmentet för popcornunderhållning. 5 svaga stjärnor.

Extraction (Foto: Netflix)

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Netflix
  • Release: 24 april 2020
  • Regi: Sam Hargrave
  • Med: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Golshifteh Farahani, David Harbour, Randeep Hooda, Priyanshu Painyuli, Shataf Figar
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 1:56
  • Betyg: 5
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.