Recension: Stranger Things, säsong 3

Retrogänget håller igång

Det härliga tonårsgänget i hemsökta Hawkins fortsätter att charmera i den tredje säsongen.
Karakter
Äventyr
Stranger Things, säsong 3
Annons
Annons
forfatter

Den arketypiska amerikanska småstaden Hawkins, Indiana har i flera år råkat ut för oförklarliga händelser. Barn har försvunnit, staden har blivit genomborrad som en schweizerost av skumma grottor och i en parallellvärld lurar mörka krafter.

Nostalgitripp

Serien utspelas på mitten av 1980-talet och har massor av sköna referenser till det kitschiga årtiondet: töntiga frisyrer, pösiga kläder, Walkman-spelare, skateboardar och lätt popmusik.

I en underbar mix/hyllning till Steven Spielberg och Stephen King tar serien oss med på en nostalgisk tidsresa där vi får lära känna de fyra nördarna Will (Noah Schnapp), Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Street Matarazzo) och Lucas (Caleb McLaughlin). Det sammansvetsade pojkgänget har gradvis utökats med kvinnligt tillskott i form av mystiska Ell (Millie B. Brown), som har övernaturliga förmågor, och Max (Sadie Sink), syster till stadens värsting Billy.

Året är 1985 och topplistorna är fyllda med Madonna, Wham! och Dire Straits. Coca-Cola lanserar sin ökända New Coke, Ronald Reagan styr i Vita huset och kalla kriget är iskallt. Och under jordytan, i stadens gränder och råttfyllda källare lurar fortfarande Mörkret!

Duffer-bröderna stjäl ohämmat från klassiska filmer, referenser som de inte heller försöker dölja – Stranger Things är deras hyllning till just dessa filmer. Ironiskt nog är brödraparet födda 1984, så särskilt mycket av 1980-talet kan de inte ha upplevt.

Annons

https://www.youtube.com/watch?v=YEG3bmU_WaI

Främmande makter!

I sann kalla kriget-anda dyker kommunisterna upp den här säsongen. Är det de som ligger bakom monstret som hemsöker Hawkins och stadens godtrogna stackars invånare?

Det syns att det har gått två år sedan vi besökte Hawkins senast. Ingen tvekan om att huvudpersonerna har växt sedan dess, och då menar vi inte bara på längden. Nu när hormonerna bubblar i blodet har det motsatta könet hamnat överst på agendan, det hjälper inte hur mycket än Will insisterar på att klamra sig fast i barndomens trygga famn, med oskyldiga brädspel i källaren, när de andra bara vill umgås med sina flickvänner.

Apropå kärlek så har stadens lätt förfriskade polischef, den joviale Hopper (Davis Harbor), stora problem med att El tillbringar merparten av sin tid med att hångla med Mike. På samma gång uppvaktar han den lätt förvirrade ensamma mamman Joyce (Winona Ryder).

Max bror har tagit över Steves roll som stadens ohängda skitstövel, medan den alltid så positiva Dustin har blivit kär i Suzie, ett distansförhållande med en tjej som är smart som nörd, men också snyggare än Phoebe Cates – om hon nu ens finns på riktigt …

Annons
(Foto: Netflix)

För upprepande

Idétorkan började visa sig redan i den andra säsongen, men nu har den blivit väl uppenbar. Persongalleriet är i stort sett detsamma, staden är oförändrad och vad värre är, seriens röda tråd och huvudhandling är fortfarande den mystiska, spindelliknande mörka kraften.

Stranger Things starkaste kort är fortfarande kamratgänget, deras egenheter, dynamik och charm. Och inte minst deras vardagliga problem, svårigheter och känslor. Som 15-åringar har dynamiken utvecklats och förändrats, vilket många tonåringar (och tonårsföräldrar) kan känna igen sig i. Replikerna är välformulerade, smarta och humoristiska – och många av scenerna är riktigt roliga.

I förra säsongen var det amerikansk militär och ljusskygga män i labbrockar som var fienden, nu är det kommunister och läskiga män med maskingevär som har byggt ett enormt köpcentrum mitt i staden. Ändå känns det lite för ofta att vi tittar på en repris. Karaktärerna har visserligen vuxit och utvecklats, men faran som hotar dem och cementerar sammanhållningen är i stort sett bara mer av samma sak. Säsong 3 präglas alldeles för lite av evolution. Vi hade också velat att persongalleriet hade utvecklats och utökats.

Barn från det utskällda 80-talet kommer att hitta mycket godsaker i Stranger Things, roliga och nostalgiska referenser, och pojkgänget gör definitivt sitt bästa för att underhålla oss en gång till, i en fin genreblandning av skräck och ungdomsdrama. Om du gillade den första – och andra – säsongen av denna nostalgitripp så kommer du garanterat inte att bli besviken över säsong 3. Däremot kommer den förmodligen inte att locka till sig några nya tittare heller. 4 stjärnor.

picture3
<
>
(Foto: Netflix)

Netflix infriar med det tekniska

Rent tekniskt har Netflix en utmärkt strömningskvalitet. Surroundspåret är detaljerat, fylligt och komplext. Bildkvaliteten är genomgående bra, med toppskärpa och naturliga färger. Däremot är ljusstyrkan för låg.

Annons

Recensionen bygger på säsongens första 4 (av 8) avsnitt. Hela säsong 3 kan strömmas från 4 juli.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Netflix
  • Release: 4/7/19
  • Regi: Matt Duffer
  • Med: Noah Schnapp, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Millie B. Brown, David Harbour, Winona Ryder
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Längd: 7:39
 
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.