TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

300: Rise of an Empire 3D

Blu-ray-recension

Uppföljaren till 300 går i originalets fotspår, fast är ännu blodigare och har ett meningslöst manus.

forfatter
Publicerad 2014-08-07 - 16:12
Karakter
Action
300: Rise of an Empire 3D

Uppföljare är inte riktigt korrekt, 300: Rise of an Empire utspelas både före och efter det spektakulära slaget i 300. Den här gången har Zack Snyder överlåtit regin åt Noam Murro (som gör sin andra långfilm) men filmen går fortfarande i Snyders stil – han är alltjämt manusförfattare och producent, och det utsvävande serietidningsvåldet finns i allra högsta grad på plats.

Det drar ihop sig till stort krig runt Medelhavet när perserna vill lägga Hellas under sig i det andra perserkriget. På sin sida har grekerna svårt att samla en splittrad nation och Sparta, själva krigsmaskinen, vill agera på egen hand. Det är alltså ett splittrat folk som går ut i krig, ledda av Themistokles (Sullivan Stapleton). Historien utspelas år 500 fvt och bygger på Frank Millers tecknade serie, vilken i sin tur bygger på verkliga personer.

Verkliga personer eller ej, det är ytterst lite som är realistiskt i den här filmen. Med pompös voice-over från drottning Gorgo (Lene Heady från Game of Thrones) får vi bevittna ändlösa slag i en datoranimerad orgie av slowmotion, avhuggna lemmar, genomborrade kroppar och blodstänk i 3D. Till slut känns allt bara tröttsamt och helt enkelt sövande! Inget fel på serietidningsaktigt ”glad-våld, men då måste själva handlingen ha ett drag av intresse och karaktärerna måste vara några vi bryr oss om. Avsaknaden av Gerard Butler är påtaglig, han hade åtminstone en glimt i ögat som är fullständigt frånvarande i Stapletons stenansikte. Enda som räddar filmen från ett fullständigt haveri är en riktigt eldig Eva Green, framför allt i en lekfull scen med Stapleton, plus vansinnigt läckra 3D-effekter – men det räcker inte till mer än två ynka stjärnor.

Även om själva filmen är en besvikelse så håller den väldigt hög kvalitet rent tekniskt. Helt enkelt otroligt bra 3D-effekter (se särskilt ett par scener under vatten) och ett utmärkt surroundspår (DTS-HD MA 7.1). På bonusfronten har BD-skivan närmare 80 minuter med bakgrundsmaterial, varav den historiska tillbakablicken är intressantast.

knapp

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Release: 16 juli 2014
 • Regi: Noam Murro
 • Med: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Hans Matheson, Callan Mulvey, David Wenham
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Längd: 1:42
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend