Search
Generic filters

: 300: Rise of an Empire 3D

Blu-ray-recension

Uppföljaren till 300 går i originalets fotspår, fast är ännu blodigare och har ett meningslöst manus.

Karakter
Action
300: Rise of an Empire 3D

Uppföljare är inte riktigt korrekt, 300: Rise of an Empire utspelas både före och efter det spektakulära slaget i 300. Den här gången har Zack Snyder överlåtit regin åt Noam Murro (som gör sin andra långfilm) men filmen går fortfarande i Snyders stil – han är alltjämt manusförfattare och producent, och det utsvävande serietidningsvåldet finns i allra högsta grad på plats.

Det drar ihop sig till stort krig runt Medelhavet när perserna vill lägga Hellas under sig i det andra perserkriget. På sin sida har grekerna svårt att samla en splittrad nation och Sparta, själva krigsmaskinen, vill agera på egen hand. Det är alltså ett splittrat folk som går ut i krig, ledda av Themistokles (Sullivan Stapleton). Historien utspelas år 500 fvt och bygger på Frank Millers tecknade serie, vilken i sin tur bygger på verkliga personer.

Verkliga personer eller ej, det är ytterst lite som är realistiskt i den här filmen. Med pompös voice-over från drottning Gorgo (Lene Heady från Game of Thrones) får vi bevittna ändlösa slag i en datoranimerad orgie av slowmotion, avhuggna lemmar, genomborrade kroppar och blodstänk i 3D. Till slut känns allt bara tröttsamt och helt enkelt sövande! Inget fel på serietidningsaktigt ”glad-våld, men då måste själva handlingen ha ett drag av intresse och karaktärerna måste vara några vi bryr oss om. Avsaknaden av Gerard Butler är påtaglig, han hade åtminstone en glimt i ögat som är fullständigt frånvarande i Stapletons stenansikte. Enda som räddar filmen från ett fullständigt haveri är en riktigt eldig Eva Green, framför allt i en lekfull scen med Stapleton, plus vansinnigt läckra 3D-effekter – men det räcker inte till mer än två ynka stjärnor.

Även om själva filmen är en besvikelse så håller den väldigt hög kvalitet rent tekniskt. Helt enkelt otroligt bra 3D-effekter (se särskilt ett par scener under vatten) och ett utmärkt surroundspår (DTS-HD MA 7.1). På bonusfronten har BD-skivan närmare 80 minuter med bakgrundsmaterial, varav den historiska tillbakablicken är intressantast.

knapp

Fakta

 • Release: 16 juli 2014
 • Regi: Noam Murro
 • Med: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Hans Matheson, Callan Mulvey, David Wenham
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Längd: 1:42

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.
  Stenhård socialrealism mixas med intressanta karaktärer och en rörig, halvdan handling i Netflix senaste storfilm.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.