TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Rambo V: Last Blood

Meningslös!

Sista resan med en åldrande John Rambo är skamfläck för serien.

forfatter
Uppdaterad: 2020-02-29 - 18:20 // Först publicerad: 2020-02-19
Karakter
Action
Rambo V: Last Blood

Vi hade egentligen inga planer på att recensera Rambo V, men efter att ha sett filmen kunde vi helt enkelt inte låta bli, vi kände oss förpliktade att varna dig!

Inget mindre än en av filmhistoriens mest legendariska actionhjältar är etiketten vi kan klistra på Sylvester Stallones John Rambo. Den desillusionerade Vietnam-veteranen som kommer hem till ett USA som varken förstår honom eller applåderar kriget som han kämpade för, satte tonen för en mörk och häftig actionserie.

Få karaktärer har väl blivit mer karikerade och parodierade än just Rambo, den tysta, introverta enmansarmén som tål och klarar allt, samtidigt som han mumlar enstaviga ord. Han blev ett skolexempel på 1980-talets actionhjältar och gjorde Rambo-kniven till en ikon.

I sin starkt tvångsmässiga vägran att låta sina gamla hjältar dö har Sylvester Stallone envist hållit liv i 80-talshjältarna Rocky och Rambo. Med Creed II fick vi se den åttonde (!) filmen i Rocky-serien, och under Cannes-festivalen förra året hintade Stallone om flera Rocky-filmer i framtiden. Det är för övrigt en serie som har åldrats, och utvecklats, med värdighet – i stark kontrast till Rambo.

Med det sagt så lät vi oss till viss del underhållas av den ultravåldsamma Rambo IV (2008), fast det var tack vare en blandning av nostalgi och ”kul” action i djungeln. Den femte filmen är bara trist.

Vi möter den (bokstavligt talat) åldrande John Rambo, som njuter av att ha dragit sig tillbaka i soliga Arizona, i lugn och ro. Eftertänksamt skådar han ut över de ändlösa slätterna och rider på sin häst mot solnedgången. Om det ändå bara hade stannat där …

Helvetet brakar löst när hans systerdotter (Yvette Monreal) tar en tripp till Mexiko för att besöka ”världens bästa pappa”. Där blir hon brutalt kidnappad, drogas ner och blir ett trafficking-offer. Knarkkartellen leds av de löjligt karikerade bröderna Hugo och Victor, den ena dummare och mer sadistisk än den andra – rena arketyper på hur Donald Trump betraktar genomsnittsmexikaner.

Rambo V: Last Blood (Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Självklart åker gamle Rambo till Mexiko för att hämta hem henne, lika självklart slutar det med slakt och massmord, vilket eskalerar så in i helvete när hela maffiagänget bestämmer sig för att hälsa på Rambo hemma på gården, som hämnd för att han högg huvudet av den ena (”dum och dummare”) maffiabrodern.

Läs också Phoenix briljerar! Joaquin Phoenix bevisar ännu en gång att han är en av vår tids bästa karaktärsskådespelare.

Handlingen är påfallande konstruerad och alla karaktärer är pinsamt endimensionella och stereotypiska. Bortsett från ett något oväntat dödsfall bjuder inte handlingen på en enda överraskning eller originell vändning. Här finns bara ultravåld och meningslös action för underhållningens skull – men det värsta av allt är att det inte alls är underhållande, bara enerverande och monotont. Det narrativa hänger inte ihop och Stallone lyckas inte ge Rambo ett uns mänsklighet eller trovärdighet.

Vi tror inte heller en sekund på att Rambo skulle kunna besegra hela maffiaarmén, och hans beslut är genomgående ologiska och irriterande. Och det hjälper verkligen inte att det verkar som om Stallone ständigt letar efter sin käpp, när han stapplar omkring och ser ut som om han har rymt från ett äldreboende för personer med långt framskridna diagnoser.

Tack för allt Rambo, men det här skräpet skulle du faktiskt ha besparat oss. Knäck hellre upp en kall öl och njut av Rambo 1-3, framför allt den första är en klassiker i både thriller- och actiongenren. 2 usla stjärnor till (förhoppningsvis) Rambos svanesång.

Rambo V - Last Blood_5 Rambo V - Last Blood_6 Rambo V - Last Blood_3 Rambo V - Last Blood_2
<
>
Rambo V: Last Blood (Foto: SME/Noble/Mis. Label)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • 4K UHD BD
 • Release: 13 januari 2020
 • Regi: Adrian Grünberg
 • Med: Sylvester Stallone, Yvette Monreal, Óscar Jaenada, Sergio Peris-Mencheta, Paz Vega, Adriana Barraza
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2019
 • Längd: 1:29
 • Betyg: 2
IMDB Rating
Rambo: Last Blood Action, Thriller | September 20, 2019 (United States) Summary:
Countries: United States, Hong Kong, France, Bulgaria, Spain, SwedenLanguages: English, Spanish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
17 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Jag har sett filmen o tyckte den va jätte bra. Håller inte med alls om en enda sak som sas ang Last Blod. Rekommenderar högt att se. Köp gärna popcorn o va redo för en riktig Acton film.

Jag har det alla hans filmer och för mig så är det uppenbart så här att den här recensionen är gjord av en person som inte har rätt kunskap eller inte tycker om det som Stallone gör i sina filmer. Om man på fullaste allvar tror att Stallone kommer dö i några av sina filmer så är man ju mer dum än dum dummare. Hur i helvete kan man förvänta sig något annat i den senaste Rambo filmen. Det är ju som att säga att alla James Bond filmerna är dåliga för att han aldrig dör i sina filmer. Jag… Read more »

Gnäll, gnäll från människor som tror sig vara intelligenta. Filmen vara kanon👍👍👍👍👍

Vem tittar på Stallone för hans ”potential till en Oscar”. Köper du glass och blir förbannad att glassen är glass också? Blir sur att glassen inte var älgfile? Man kollar på Stallone för action, Jackie Chan för action. Vill du ha oscar-material kollar du på helt andra filmer och skådisar. Eller fortsätt dunka huvudet i väggen o se om den flyttar sig.

Oerhört löjligt och kontraproduktivt av recensenten Tor Aavatsmark att blanda in politik i vad som skall vara informativt och underhållande kring en Hollywood produktion.

Nej tack Tor, ingen vill läsa om din politik, folk är här för att läsa din åsikt om filmen!

Hoppas slippa det i fortsättningen annars är jag färdig med att läsa dig, och många med mig skulle jag tro.

helt rätt ,kanske recesenten är en sån person som tycker 50% av alla amerikanare är racister som röstar på Trump. har tidigare abonnerat på ljud och bild men inte efter detta. håller med att filmen är asdålig dock.

Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend