Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Rambo V: Last Blood

Meningslös!

Sista resan med en åldrande John Rambo är skamfläck för serien.

Publicerad 2020-02-29 - 18:20
Rambo V: Last Blood
Tor Aavatsmark

Vi hade egentligen inga planer på att recensera Rambo V, men efter att ha sett filmen kunde vi helt enkelt inte låta bli, vi kände oss förpliktade att varna dig!

Inget mindre än en av filmhistoriens mest legendariska actionhjältar är etiketten vi kan klistra på Sylvester Stallones John Rambo. Den desillusionerade Vietnam-veteranen som kommer hem till ett USA som varken förstår honom eller applåderar kriget som han kämpade för, satte tonen för en mörk och häftig actionserie.

Få karaktärer har väl blivit mer karikerade och parodierade än just Rambo, den tysta, introverta enmansarmén som tål och klarar allt, samtidigt som han mumlar enstaviga ord. Han blev ett skolexempel på 1980-talets actionhjältar och gjorde Rambo-kniven till en ikon.

I sin starkt tvångsmässiga vägran att låta sina gamla hjältar dö har Sylvester Stallone envist hållit liv i 80-talshjältarna Rocky och Rambo. Med Creed II fick vi se den åttonde (!) filmen i Rocky-serien, och under Cannes-festivalen förra året hintade Stallone om flera Rocky-filmer i framtiden. Det är för övrigt en serie som har åldrats, och utvecklats, med värdighet – i stark kontrast till Rambo.

Med det sagt så lät vi oss till viss del underhållas av den ultravåldsamma Rambo IV (2008), fast det var tack vare en blandning av nostalgi och ”kul” action i djungeln. Den femte filmen är bara trist.

Vi möter den (bokstavligt talat) åldrande John Rambo, som njuter av att ha dragit sig tillbaka i soliga Arizona, i lugn och ro. Eftertänksamt skådar han ut över de ändlösa slätterna och rider på sin häst mot solnedgången. Om det ändå bara hade stannat där …

Helvetet brakar löst när hans systerdotter (Yvette Monreal) tar en tripp till Mexiko för att besöka ”världens bästa pappa”. Där blir hon brutalt kidnappad, drogas ner och blir ett trafficking-offer. Knarkkartellen leds av de löjligt karikerade bröderna Hugo och Victor, den ena dummare och mer sadistisk än den andra – rena arketyper på hur Donald Trump betraktar genomsnittsmexikaner.

Rambo V: Last Blood (Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Självklart åker gamle Rambo till Mexiko för att hämta hem henne, lika självklart slutar det med slakt och massmord, vilket eskalerar så in i helvete när hela maffiagänget bestämmer sig för att hälsa på Rambo hemma på gården, som hämnd för att han högg huvudet av den ena (”dum och dummare”) maffiabrodern.

Läs också Phoenix briljerar! Joaquin Phoenix bevisar ännu en gång att han är en av vår tids bästa karaktärsskådespelare.

Handlingen är påfallande konstruerad och alla karaktärer är pinsamt endimensionella och stereotypiska. Bortsett från ett något oväntat dödsfall bjuder inte handlingen på en enda överraskning eller originell vändning. Här finns bara ultravåld och meningslös action för underhållningens skull – men det värsta av allt är att det inte alls är underhållande, bara enerverande och monotont. Det narrativa hänger inte ihop och Stallone lyckas inte ge Rambo ett uns mänsklighet eller trovärdighet.

Vi tror inte heller en sekund på att Rambo skulle kunna besegra hela maffiaarmén, och hans beslut är genomgående ologiska och irriterande. Och det hjälper verkligen inte att det verkar som om Stallone ständigt letar efter sin käpp, när han stapplar omkring och ser ut som om han har rymt från ett äldreboende för personer med långt framskridna diagnoser.

Tack för allt Rambo, men det här skräpet skulle du faktiskt ha besparat oss. Knäck hellre upp en kall öl och njut av Rambo 1-3, framför allt den första är en klassiker i både thriller- och actiongenren. 2 usla stjärnor till (förhoppningsvis) Rambos svanesång.

Rambo V - Last Blood_5 Rambo V - Last Blood_6 Rambo V - Last Blood_3 Rambo V - Last Blood_2
<
>
Rambo V: Last Blood (Foto: SME/Noble/Mis. Label)
Karakter
Rambo V: Last Blood

Fakta:

 • 4K UHD BD
 • Release: 13 januari 2020
 • Regi: Adrian Grünberg
 • Med: Sylvester Stallone, Yvette Monreal, Óscar Jaenada, Sergio Peris-Mencheta, Paz Vega, Adriana Barraza
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2019
 • Längd: 1:29
 • Betyg: 2

17 reaktioner på ”Rambo V: Last Blood”

 1. Jag har sett filmen o tyckte den va jätte bra. Håller inte med alls om en enda sak som sas ang Last Blod. Rekommenderar högt att se. Köp gärna popcorn o va redo för en riktig Acton film.

 2. Lobsang Brito

  Jag har det alla hans filmer och för mig så är det uppenbart så här att den här recensionen är gjord av en person som inte har rätt kunskap eller inte tycker om det som Stallone gör i sina filmer. Om man på fullaste allvar tror att Stallone kommer dö i några av sina filmer så är man ju mer dum än dum dummare. Hur i helvete kan man förvänta sig något annat i den senaste Rambo filmen. Det är ju som att säga att alla James Bond filmerna är dåliga för att han aldrig dör i sina filmer.

  Jag säger inte att den här senaste filmen är värd någon Oskar eller så men man vet vad man förväntar sig av Stallone och det är just detta som är charmen med en film och en skådespelare som alltid följer samma röda tråd.

  Filmen är en absolut action rulle och inget annat då ska man inte förvänta sig repliker som i ”Borta med vinden” filmen precis. Eller några fantastiska skådespelare insatser nej. Det är Stallone och hur han dödar de onda och punkt slut.

  Tror man något annat kan man ju titta på en annan sorts drama film eller dokumentär filmer osv osv . Men kom inte säg att denna filmen är inte underhållande och att den är tråkigt osv. Nej det har en klassisk klar handling med en röd tråd och punkt slut. Precis som i all hans tidigare filmer. I Love Stallone finns ingen bättre på ren action filmer alla andra är amatörer som tar efter Stallones ursprungliga action idéer. För mig är han nr 1 sen kommer alla andra som Arnold, Bruce Willis, Mel Gibson osv osv…….

 3. Åke Mikael Jörgen

  Gnäll, gnäll från människor som tror sig vara intelligenta. Filmen vara kanon👍👍👍👍👍

 4. Tor Aavatsmark

  Jag kan forsikre om at jag gillar Sylvester Stallone, han har spelad i mange actionklassikere (blant annat de 3 første Rambo-filmene), og senast i ”Creed” (https://www.ljudochbild.se/film/creed/). Han var nærmest i Oscar-form (!) i ”Cop Land”, men, inte dermed sagt at alt han tar i blir til gull. Rambo V er virkelig en SKITFILM!!

  Dog, om jag är intelligent eller inte, det er inte upp til meg at bedømme…

  1. Vem tittar på Stallone för hans ”potential till en Oscar”. Köper du glass och blir förbannad att glassen är glass också? Blir sur att glassen inte var älgfile? Man kollar på Stallone för action, Jackie Chan för action. Vill du ha oscar-material kollar du på helt andra filmer och skådisar. Eller fortsätt dunka huvudet i väggen o se om den flyttar sig.

 5. Eddie Lättman

  Oerhört löjligt och kontraproduktivt av recensenten Tor Aavatsmark att blanda in politik i vad som skall vara informativt och underhållande kring en Hollywood produktion.

  Nej tack Tor, ingen vill läsa om din politik, folk är här för att läsa din åsikt om filmen!

  Hoppas slippa det i fortsättningen annars är jag färdig med att läsa dig, och många med mig skulle jag tro.

  1. konservativ

   helt rätt ,kanske recesenten är en sån person som tycker 50% av alla amerikanare är racister som röstar på Trump. har tidigare abonnerat på ljud och bild men inte efter detta. håller med att filmen är asdålig dock.

   1. Tor Aavatsmark

    Hej, Eddie och ”konservativ” 🙂

    Ta det lugn, jag kan forsikre om at jag INTE tycker at 50 % av alla amerikanare är racister, jag villa själv ha röstat Republikansk, men inte än så länge misogynisten och narsissisten Trump sitter kvar som frontfigur av GOP.

    När det gäller att blanda sig i politik, borde denna fras: ”..leds av de löjligt karikerade bröderna Hugo och Victor, den ena dummare och mer sadistisk än den andra – rena arketyper på hur Donald Trump betraktar genomsnittsmexikaner” inte vara så kontroversiell, endast en de facto opplysning om hur ”The Donald” betraktar genomsnittsmexikaneren”… Eller hur?

    https://www.theguardian.com/us-news/2018/apr/05/trump-mexico-caravan-voter-claims-speech-west-virginia
    I rest my case.

 6. Skiter vad ni skriver, jag tycker den är klart se värd, ett värdigt slut på RAMBO. Stallone ROCKS.

 7. Bra film. Inte super, men väl så bra med tanke på hans ålder. Tror mer på att resencenterna i det här fallet är svenskar ut i fingerspetsen och inte kan sätta sig in i och relatera till brutal död. Någon resa till Isis territory i Syrien/Irak med ”död åt isis-fegisarna” skrivet på t-shirts på arabiska och sedan recensera denna film skulle kanske ge lite perspektiv, om de återkommer från Isis-området levande. Men håller med, det är svårt att relatera desto mer svensson man är och desto mer man befunnit sig i västliga ”safe-bubblan”, där Phuket är det närmaste ett äventyr man kommit.

 8. Jag tycker att den var den sista Rambo synd att han dog men ett slut måste ju det bli oxå och jag rekommenderar att se den och sedan får var och en ge en bedömning om den.

 9. Lol, utan tveksamt den sämsta film recensionen jag någonsin läst. Riktigt amatörmässigt. Kanske dags för er att hitta en annan hobby.
  Och rena arketyp er på hur Trump betraktar genomsnittamexikaner? Skärp er. Dummaste jag hört. Börjar undra hur du betraktar kartell ledare 🤔
  Snälla söta gossar? Tycker att alla karaktärerna var klockrena. Och det var en fin illustration utav massa hemskheter som pågår i Mexiko och vid gränsen till USA. Och tycker det var intressant att se en Rambo film med en ny riktning. Att få se han som en man som älskar sin familj, och som ger sig in i kampen mot människohandel istället för soldater eller poliser som i alla andra filmer..

 10. Philip johansson

  För oss som växt upp med Rambo 1,2,3 eller uppfostrade med kanske man ska säga är 5 an natur ligvis ingen värdig uppföljare. Va mycket skeptisk när 4an kom men efter o ha sett den 5-6gånger insåg jag att den faktiskt va briljant. Utsökt våld med klassisk Rambo stämning i nästan hela filmen . Last blood saknar den delen…fanns inget o hämta i denna för en hängiven Rambo fan.. MEN för den nyinvigde i denna film skatt så tycker ja den ändå tåls o se en gång. Klippmässigt och bild är av hög kvalitet..skådespeleri är medelmåttigt andas lite b rulle…våldet och vapenarsenalen är fin fin…3 handgranater av 10 möjliga

 11. Helena Orre

  Den var mycket bra film på länge. Mycket bra avslut på Rambo filmer. Tack till Sylvester Stallone!

 12. Vad har detta med Trump att göra? Är ni en politisk tidning?
  För övrigt var det en bra film, betydligt bättre än jag hade förväntat mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen