Search
Generic filters
Recension

Rambo V: Last Blood

 itemprop
RecensionRambo V: Last Blood
Action
Rambo V: Last Blood

Meningslös!

Sista resan med en åldrande John Rambo är skamfläck för serien.

Vi hade egentligen inga planer på att recensera Rambo V, men efter att ha sett filmen kunde vi helt enkelt inte låta bli, vi kände oss förpliktade att varna dig!

Inget mindre än en av filmhistoriens mest legendariska actionhjältar är etiketten vi kan klistra på Sylvester Stallones John Rambo. Den desillusionerade Vietnam-veteranen som kommer hem till ett USA som varken förstår honom eller applåderar kriget som han kämpade för, satte tonen för en mörk och häftig actionserie.

Få karaktärer har väl blivit mer karikerade och parodierade än just Rambo, den tysta, introverta enmansarmén som tål och klarar allt, samtidigt som han mumlar enstaviga ord. Han blev ett skolexempel på 1980-talets actionhjältar och gjorde Rambo-kniven till en ikon.

I sin starkt tvångsmässiga vägran att låta sina gamla hjältar dö har Sylvester Stallone envist hållit liv i 80-talshjältarna Rocky och Rambo. Med Creed II fick vi se den åttonde (!) filmen i Rocky-serien, och under Cannes-festivalen förra året hintade Stallone om flera Rocky-filmer i framtiden. Det är för övrigt en serie som har åldrats, och utvecklats, med värdighet – i stark kontrast till Rambo.

Med det sagt så lät vi oss till viss del underhållas av den ultravåldsamma Rambo IV (2008), fast det var tack vare en blandning av nostalgi och ”kul” action i djungeln. Den femte filmen är bara trist.

Vi möter den (bokstavligt talat) åldrande John Rambo, som njuter av att ha dragit sig tillbaka i soliga Arizona, i lugn och ro. Eftertänksamt skådar han ut över de ändlösa slätterna och rider på sin häst mot solnedgången. Om det ändå bara hade stannat där …

Helvetet brakar löst när hans systerdotter (Yvette Monreal) tar en tripp till Mexiko för att besöka ”världens bästa pappa”. Där blir hon brutalt kidnappad, drogas ner och blir ett trafficking-offer. Knarkkartellen leds av de löjligt karikerade bröderna Hugo och Victor, den ena dummare och mer sadistisk än den andra – rena arketyper på hur Donald Trump betraktar genomsnittsmexikaner.

annons
Rambo V: Last Blood (Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Självklart åker gamle Rambo till Mexiko för att hämta hem henne, lika självklart slutar det med slakt och massmord, vilket eskalerar så in i helvete när hela maffiagänget bestämmer sig för att hälsa på Rambo hemma på gården, som hämnd för att han högg huvudet av den ena (”dum och dummare”) maffiabrodern.

annons
Läs också Phoenix briljerar! Joaquin Phoenix bevisar ännu en gång att han är en av vår tids bästa karaktärsskådespelare.
 data-srcset

Handlingen är påfallande konstruerad och alla karaktärer är pinsamt endimensionella och stereotypiska. Bortsett från ett något oväntat dödsfall bjuder inte handlingen på en enda överraskning eller originell vändning. Här finns bara ultravåld och meningslös action för underhållningens skull – men det värsta av allt är att det inte alls är underhållande, bara enerverande och monotont. Det narrativa hänger inte ihop och Stallone lyckas inte ge Rambo ett uns mänsklighet eller trovärdighet.

Vi tror inte heller en sekund på att Rambo skulle kunna besegra hela maffiaarmén, och hans beslut är genomgående ologiska och irriterande. Och det hjälper verkligen inte att det verkar som om Stallone ständigt letar efter sin käpp, när han stapplar omkring och ser ut som om han har rymt från ett äldreboende för personer med långt framskridna diagnoser.

Tack för allt Rambo, men det här skräpet skulle du faktiskt ha besparat oss. Knäck hellre upp en kall öl och njut av Rambo 1-3, framför allt den första är en klassiker i både thriller- och actiongenren. 2 usla stjärnor till (förhoppningsvis) Rambos svanesång.

Rambo V - Last Blood_5 Rambo V - Last Blood_6 Rambo V - Last Blood_3 Rambo V - Last Blood_2
<
>
Rambo V: Last Blood (Foto: SME/Noble/Mis. Label)
annons

Fakta

  • 4K UHD BD
  • Release: 13 januari 2020
  • Regi: Adrian Grünberg
  • Med: Sylvester Stallone, Yvette Monreal, Óscar Jaenada, Sergio Peris-Mencheta, Paz Vega, Adriana Barraza
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Längd: 1:29
  • Betyg: 2

IMDB Rating

Rambo V: Last Blood (2019) 1h 29min | Action, Adventure, Thriller | 20 September 2019 (Norway) Summary: Rambo must confront his past and unearth his ruthless combat skills to exact revenge in a final mission.
Countries: USA, BulgariaLanguages: English, Spanish

Subscribe
Notify of
15 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lisa
4 months ago

Jag har sett filmen o tyckte den va jätte bra. Håller inte med alls om en enda sak som sas ang Last Blod. Rekommenderar högt att se. Köp gärna popcorn o va redo för en riktig Acton film.

Lobsang Brito
4 months ago

Jag har det alla hans filmer och för mig så är det uppenbart så här att den här recensionen är gjord av en person som inte har rätt kunskap eller inte tycker om det som Stallone gör i sina filmer. Om man på fullaste allvar tror att Stallone kommer dö i några av sina filmer så är man ju mer dum än dum dummare. Hur i helvete kan man förvänta sig något annat i den senaste Rambo filmen. Det är ju som att säga att alla James Bond filmerna är dåliga för att han aldrig dör i sina filmer. Jag… Read more »

Åke Mikael Jörgen
4 months ago

Gnäll, gnäll från människor som tror sig vara intelligenta. Filmen vara kanon👍👍👍👍👍

Nisse
4 months ago
Reply to  Tor Aavatsmark

Vem tittar på Stallone för hans ”potential till en Oscar”. Köper du glass och blir förbannad att glassen är glass också? Blir sur att glassen inte var älgfile? Man kollar på Stallone för action, Jackie Chan för action. Vill du ha oscar-material kollar du på helt andra filmer och skådisar. Eller fortsätt dunka huvudet i väggen o se om den flyttar sig.

Eddie Lättman
4 months ago

Oerhört löjligt och kontraproduktivt av recensenten Tor Aavatsmark att blanda in politik i vad som skall vara informativt och underhållande kring en Hollywood produktion.

Nej tack Tor, ingen vill läsa om din politik, folk är här för att läsa din åsikt om filmen!

Hoppas slippa det i fortsättningen annars är jag färdig med att läsa dig, och många med mig skulle jag tro.

konservativ
4 months ago
Reply to  Eddie Lättman

helt rätt ,kanske recesenten är en sån person som tycker 50% av alla amerikanare är racister som röstar på Trump. har tidigare abonnerat på ljud och bild men inte efter detta. håller med att filmen är asdålig dock.

Läs också

EUROVISION SONG CONTEST: The Story of Fire Saga - Will Ferrell as Lars Erickssong, Rachel McAdams as Sigrit Ericksdottir. Credit Elizabeth Viggiano/NETFLIX © 2020

Ooriginell och tråååkig

Will Ferrells senaste film känns som rena hyllningen till världens minst inspirerande sångtävling.

SPACE FORCE

Space Farce!

Steve Carell är en strålande, självcentrerad stjärngeneral som fått Trumps absurda uppdrag att skicka människor till månen igen.

 data-srcset

Isdrottningen

Årets oscarsvinnare presenterar en ”remake” av sin dystopiska domedags-tågresa.

LD_D33_07508.dng

Sexbomb!

I en konservativ TV-miljö genomsyrad av sexism, manschauvinism och sextrakasserier slår ett par kvinnor tillbaka.

SWEET MAGNOLIAS

Såpopera-aktig sydstatskliché

Tre barndomsväninnor skrattar, gråter, kämpar och dricker sig igenom sina högst ordinära, men ack så konstlade, liv i den charmiga sydstatsstaden.

Jusqu'au Declin - Photo Credit: Netflix / Bertrand Calmeau

Rednecks på skogsvandring

Bakom nästa krök väntar varje tänkbar katastrof. Om du vill överleva måste du ta ansvar för din egen säkerhet och hälsa.

Schofield (George MacKay, left) with fellow soldiers in

Överväldigande krigsbrutalitet

Få krig har skildrats lika ofta på film som ”the Great War”, ändå lyckas Mendes tillföra genren något nytt och imponerande.

 data-srcset

Tvåan suger!

Det kan inte ha funnits någon annan tanke med det här tramset än förväntningar om avkastning på pengarna för produktionsbolaget.