Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Pörni, säsong 3

Pörni har hittat formen – och stilen

I den tredje omgången av komedisocialdramat Pörni gör Henriette Steenstrup sin starkaste säsong.

Av / 2022-11-26 - 00:01
Pörni, säsong 3
Tor Aavatsmark

Hjärtebarnet till Henriette Steenstrup (serieskapare och manusförfattare), Pörni, blåste in som en frisk fläkt i den nordiska seriedjungeln våren 2021.

Vardagen för den extremt omtänksamma och fullständigt uppoffrande, ensamstående mamman med två krävande döttrar, en hopplös dagdrömmare/parasit till exmake, krävande jobb i barnomsorgen, haltande socialt liv och tilltagande hängbröst, prickade verkligen rätt bland Viaplays stora publik.

Vi fick se vardagliga, ordinära och oerhört igenkännliga situationer. Allt utspelades i en lite tragikomisk kontext, men var alltid jordnära och sällan karikerat. Vi föll omedelbart för denna fullständigt ofullkomliga människa, med alla sina svagheter och högst mänskliga brister.

 

Hittat formen

Andra säsongen var stabil, men kändes stundtals lite konstruerad och präglades av smått konstlad politisk korrekthet. I den tredje omgången ut prickar Pernille ”Pörni” Middelthons (Henriette Steenstrup) helt rätt.

Den här säsongen har Steenstrup hittat den perfekta balansen mellan vardaglig socialrealism, krävande tonårsdöttrar, ett haltande kärleksliv, ungdomsproblem, hopplösa föräldrar och förlösande, hjärtevärmande komiska ögonblick.

Familjemys?

Julen närmar sig hos familjen Middelthon, men om du förväntar dig en mysig feel-good juluppvärmning à la Love Actually eller Home for Christmas, då känner du inte till Pörni-konceptet så bra.

Här är det klassiskt familjekaos/-bråk om vem som ska fira jul var (något som väl de flesta kan känna igen sig i?), krävande döttrar, dagisproblem, knarkande mammor, splittring i kompisgänget – och den ständigt återkommande smärtan över förlusten av sin syster.

Sedan sist har den lilla familjen flyttat in i en lägenhet och äldsta dottern Hanna (Vivild F. Berg) gör sig redo att ge sig av för att plugga i Buenos Aires. Pörnis pappa har flyttat ihop med sin nya kärlek (han ”kom plötsligt ut” vid 65 års ålder!), kärlekslivet är så gott som obefintligt och Pörni tar bokstavligen med sig sitt arbete hem – varje kväll.

Pörni, säsong 3 (Foto: Viaplay)

Som en stormvind

Ingen tvekan om att Steenstrup är stjärnan i serien, och det starkaste kortet. Hon är utmärkt som den underfundiga, men ändå helt genomsnittliga, ensamstående mamman som gör sitt bästa för att alltid tillfredsställa andra. Med det sagt så tar hennes dotter i serien, eldiga Vivild F. Berg, varje scen hon är med i med storm.

Berg öppnar dörren, rusar in – och fullständigt äger rummet. Hanna är en lätt karikerad, oppositionell tonårsdotter, men också så mycket mer. I övergångsfasen mellan tonåring och ung vuxen balanserar Berg sin extatiska personlighet helt enastående och lyfter fram nyanserna och konflikten mellan ung/oansvarig och mogen och omsorgsfull. Vi bevittnar en blivande stjärna.

Pörni, säsong 3 (Foto: Viaplay)

Sammantaget upplevs hela inramningen, och persongalleriet, som mer genuint den här omgången. Det verkar som om Pörni har hittat sitt ramverk och fulländat konceptet. Även om det kan kännas strömlinjeformat är det beundransvärt hur Steenstrup fångar de många vardagliga situationerna på pricken. Tvära tonåringar, hopplös exmake, frustrerade barnskötare, intetsägande föräldramöten och ett liv som fixare där otacksamhet är världens lön. Hatten av för vardagsmamman!

Det enda vi kan klaga på är att Steenstrup vill klämma in lite för många teman på den relativt korta speltiden. Vi ska hinna med massor av misslyckade föräldrar, mobbning på sociala medier, konflikter mellan väninnor, idiotiska ex-män, chocken över att bli lämnad när barnen flyttar ut och föräldrar som så småningom behöver vård. Säsongen hade nog fungerat ännu bättre om Viaplay hade haft budget för åtta avsnitt.

Pørni, sesong 3_1 (5) Pørni, sesong 3_1 (4) Pørni, sesong 3_1 (3)
<
>
Pörni, säsong 3 (Foto: Viaplay)

Nordisk framgång

Pörni är (tack och lov) så långt ifrån en amerikansk sitcom man kan komma och ett levande bevis på vad en nordisk produktion kan åstadkomma av utsökt underhållning, när man lyckas kombinera det jordnära, mänskliga och krydda det hela med befriande smittsam, hjärtvärmande humor. 6 stjärnor!

Recensionen är baserad på samtliga avsnitt.

Säsong 3 består av sex avsnitt och de två första släpps första advent, söndagen den 27 november. Sedan kommer det två nya avsnitt i veckan de två följande söndagarna.

Pörni, säsong 3 (Foto: Viaplay)
Karakter
Pörni, säsong 3

Fakta:

  • Viaplay
  • Release: 27 november 2022
  • Regi: Peter Næss
  • Med: Henriette Steenstrup, Oddgeir Thune, Vivild F. Berg, Agnes Kittelsen, Gunnar Eiriksson, Ulrikke H. døvigen, Nils Ole Oftebro, Henrik Mestad, Jan G. Røise, Ebba J. Öberg, Anne Marit Jacobsen, Deniz Kaja
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2022
  • Längd: 2:50 h
  • Betyg: 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen