Recension: Home for Christmas, säsong 2

Mer trassligt julmys

Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
Karakter
Komedi
Home for Christmas, säsong 2
Annons
Annons
forfatter

Få om ens någon högtid är lika traditionsbunden som julen – även när det gäller underhållningen. Då ska vi titta på Kalle Anka på julafton och andra klarar sig helt enkelt inte utan Love Actually, Grinchen eller Christmas Vacation.

Filmbolagen – och numera även strömningsjättarna – har för länge sedan insett att de flesta befinner sig i en speciell sinnesstämning kring jul och anpassar sitt utbud efter det.

 

De senaste åren har Netflix hakat på trenden med julfilmer och julserier, förra året hade de till och med en norsk julserie, den väldigt charmiga Home for Christmas. Nu kommer andra säsongen!

Annons

Obs! Recensionen innehåller spoilers!

Familjens förväntningar

Före jul förra året ljög Johanne (Ida E. Broch) ihop en pojkvän bara för att få tyst på familjens eviga tjat. Det slutade med att hon hade tre hektiska veckor på sig att verkligen hitta en passande partner innan det var dags för familjens traditionella julmiddag. Säsongen slutade med att en okänd person, på självaste julafton, knackade på dörren.

Läs också
Blir det sex innan jul? Före jul ljuger Johanne ihop en fiktiv pojkvän – nu har hon 24 dagar på sig att skaffa en riktig.

Egentligen var det inte tänkt att bli fler säsonger, men seriens framgång gav Netflix blodad tand. På grund av corona-lockdown fanns det länge en risk för att inspelningen inte skulle hinna bli färdig i tid, men nu är alltså Johanne, hennes personliga problem och utmaningar – och charmiga kompisgäng – här igen. Och vad vi får se är i stort sett samma saker som i förra årets säsong – och det är ju inte så illa.

Home for Christmas, säsong 2 (Foto: Netflix)

Mitt i livet

Johanne har nu blivit halvt sambo med sin läkarkollega Henrik (Oddgeir Thune). Smått obegripligt för både oss tittare och, visar det sig, Johanne själv. Den smått rejäle, självcentrerade och tråkige Henrik slängs ut – och jakten på en ny pojkvän kan börja.

Kärleksbekymmer, julstress, vänner som flyttar och en familj som håller på att splittras tär på Johanne. Hon ”löser” det med sprit och fånigheter, nya tatueringar och ett intensivt sug efter att kopulera.

Annons

Många roliga, pinsamma (och några igenkännliga) ögonblick följer. För full på fest, urinering där man absolut inte bör urinera, intimrakning, utslag, naiva grannar och svårmodiga föräldrar som är på jakt efter ungdomlig förälskelse.

Det är bara att bocka av egna upplevelser.

Home for Christmas, säsong 2 (Foto: Netflix)

Följer mallen

Originell eller oförutsägbar är inte direkt etiketter vi vill klistra på Home for Christmas, men manusförfattarna kommer undan tack vare mycket charm, lekfullhet och bra skådespelare, plus karaktärer vi bryr oss om och situationer som vi alla har upplevt – när julmys och obligatorisk familjetrivsel förvandlas till stress och plikt.

En del verkar väl överdrivna och inte särskilt trovärdiga, men framför allt Johanne, mitt-i-livet-och-kämpar-för-att-hitta-sig-själv-och-ett-”livsprojekt” är en person man kan relatera till och som känns äkta. Ida E. Broch är perfekt castad som den småvimsiga och ibland hopplösa charmbomben.

Home for Christmas, säsong 2 (Foto: Netflix)

Den nya grannen, en lätt roande Edward Schultheiss, känns lite väl bisarr och en typisk romantisk-komedi-karaktär, och både Henrik och Gabrielle kan bli lite för mycket av det goda för att vi ska fängslas av historien. Vi hade gärna velat att serieskaparna vågat vara lite mer okonventionella och bryta mot mallen.

Annons

Parallellhandlingen den här säsongen, om föräldrar som går skilda vägar, kommer aldrig igång och känns konstruerad, då hade vi hellre velat se mer av karaktären Dagny, som den här vändan gör skådespelarkarriär som sjuksköterska. Det blir inte många minuter på skärmen, men flera låtar hinner den norska popprinsessan lyckligtvis framföra.

Hjem til jul, sesong 2_9 Hjem til jul, sesong 2_10 Hjem til jul, sesong 2_8 Hjem til jul, sesong 2_6 Hjem til jul, sesong 2_4 Hjem til jul, sesong 2_3 Hjem til jul, sesong 2_2 Hjem til jul, sesong 2_1
<
>
Home for Christmas, säsong 2 (Foto: Netflix)

Uppfriskande avbrott

Hela säsongen består av bara sex avsnitt på ungefär 25 minuter vardera. Så det här är faktiskt en serie som du kan binga på en kväll – rekommenderas tillsammans med din kärlek i soffan och en varm glögg (med lite starkt i) på soffbordet.

Ovanpå alltihop får du se vårt grannland Norge i sin vackraste, mest nationalromantiska vinterskrud. Det här charmerande, roande mys – och är det något vi nordbor älskar så är det ju att ha det mysigt!

Home for Christmas är charmig. Varm och helt ofarlig humor som passar bra både inför jul och som ett uppfriskande avbrott i det monotona coronahelvetet. En serie vi utan tvekan föredrar i stället för att se Love Actually ännu en gång. 4 feelgood-stjärnor.

 

Annons
Home for Christmas, säsong 2 (Foto: Netflix)

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Netflix
  • Release: 18 december 2020
  • Regi: Per-Olav Sørensen
  • Med: Ida E. Broch, Gabrielle, Felix Sandman, Stian Blipp, Oddgeir Thune, Dennis Storhøi, Anette Hoff, Edward Schultheiss, Hermann Sabado, Dagny Norvoll Sandvik
  • Genre: Komedi
  • Land: Norge
  • År: 2020
  • Längd: 2:51
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Summary:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.