Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Recension The Queen’s Gambit

Ett extraordinärt underbarn i en extraordinär historia

Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Karakter
Drama
The Queen’s Gambit

När den nya Netflix-serien The Queen’s Gambit tickade in som pressmeddelande från streamingjätten ska vi ärligt erkänna att den inte direkt väckte vårt intresse. En miniserie om ett schacksnille kan väl omöjligen bli bra underhållning? Så fel kan man alltså ha.

 

Dysfunktionell bakgrund

Lilla och smått introverta Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) växer upp med en dysfunktionell mamma och en far hon aldrig har träffat. Förtvivlan och psykologisk instabilitet kan vara en farlig cocktail, och mycket riktigt slutar det med död och fördärv för Beths mamma. Som nioåring hamnar Beth därför på ett barnhem för flickor i djupaste Kentucky.

På 1960-talet var barnhem ingen dans på rosor och rektorn Mrs. Deardorff är inte heller av den allra barnkäraste sorten. Nyfikna Beth finner sin tillflykt undan den dystra verkligheten hos barnhemmets muntre vaktmästare. I källaren lär han henne att spela schack – och det visar sig snabbt att Beth har en talang för spelet som är långt över det normala.

Fortfarande en av de bästa serierna! När Diana gör entré får vi på allvar en dyster inblick i den känslomässigt avtrubbade brittiska kungafamiljen.

En annan ”vana” hon plockar upp på barnhemmet är ett beroende av lugnande piller – en last som hon bär med sig genom livet.

Annons

Som 15-åring blir hon äntligen adopterad, av den barnlösa familjen Wheatley, som har en milt sagt distanserad far som konstant är på resande fot och en pillertuggande, alkoholiserad mor. Men fascinationen för schack tar hon med sig, och det blir också blir hennes fasta grund i livet.

The Queen’s Gambit (Foto: Netflix)

Självhävdelse

The Queen’s Gambit har blivit en otroligt fascinerande historia där schackspelet och alla dess listigheter är seriens röda tråd, men där den egentliga historien handlar om en ung kvinnas självhävdelse, att mot alla odds resa sig, fullända det man är bra på – och göra det i en fullständigt mansdominerad ”bransch”.

I ett USA på 1960-talet är kvinnor som spelar schack inte någon vardaglig syn och Beth blir till en början behandlad därefter, med skepsis och misstänksamhet och delvis förlöjligande. Men tack och lov för att unga Beth inte har den största sociala intelligensen, för sådant ställer hon sig elegant över, även om hon betraktas som utstött i skolan.

Beth går igenom en regelrätt transformation, från osäker, grå mus till en ung stark, självsäker kvinna som är rena modelejonet. Med växande självförtroende och stor nyfikenhet blir hon också en kedjerökande, cocktaildrickande och pillertuggande diva – schack är det enda som håller henne flytande.

Annons

The Queen’s Gambit (Foto: Netflix)

Spännande schack i en livskamp

Drygt sex och en halv timme kan verka långt för en serie där otaliga schackpartier står i centrum, men manusförfattarna lyckas göra det invecklade spelet både spännande, förståeligt och lättsamt. The Queen’s Gambit (som är en referens till en spelöppning i schack) är verkligen inte en serie för schacknördar.

Det är hela tiden Beths personliga resa och sofistikerade personlighet som står i fokus, och den fascinerande historien toppas av ett ovanligt gediget skådespeleri av Anya Taylor-Joy.

Hon flankeras av flera spännande biroller, men det är hennes tolkning av den ytterst komplexa personen Beth som bär upp serien. Hennes ansiktsuttryck, kroppsspråk och divalater understryker på alla sätt karaktärens mångfasetterade personlighet.

The Queen’s Gambit (Foto: Netflix)

Annons

Storpolitik

Manus bygger på en av Walter Tevis romaner och handlar om ett USA i en tid av oskuld. Efter andra världskriget och innan USA drogs ner av Vietnam och annan krigföring – ett land där tron ​​på framtiden är den starkaste drivkraften och där allt är möjligt, så länge du anstränger dig. I en sådan miljö kan till och med schack bli storpolitik när landet ser en möjlighet att slå kommunisterna i deras nationalsport.

 

The Queen’s Gambit_2 The Queen’s Gambit_18 The Queen’s Gambit_17 The Queen’s Gambit_16 The Queen’s Gambit_15 The Queen’s Gambit_13 The Queen’s Gambit_12 The Queen’s Gambit_11 The Queen’s Gambit_10 The Queen’s Gambit_9 The Queen’s Gambit_8 The Queen’s Gambit_6 The Queen’s Gambit_5 The Queen’s Gambit_4
<
>
The Queen’s Gambit (Foto: Netflix)

När Beth blir en stigande stjärna i schackvärldarna får hon resa runt i USA och spela turneringar, brottas (på brädet och i sänghalmen) med sina manliga motståndare – och sedan bär det av ut i vida världen. Allt är föredömligt filmat och klippt, fullt i klass med en annan Netflix-storhet, The Crown.

Serien är exceptionellt välskriven och omfattar ett brett spektrum av mänskliga känslor, upp- och nedgångar. Inte alla hinder Beth möter på sin väg känns lika trovärdiga, men allt förmedlas med så stor berättarglädje, intensitet och spänning att vi villigt låter oss ryckas med. 5 stjärnor till schackvärldens charmigaste pjäs!

The Queen’s Gambit (Foto: Netflix)

Annons

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 23 oktober 2020
  • Regi: Scott Frank
  • Med: Anya Taylor-Joy, Chloe Pirrie, Bill Camp, Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster, Harry Melling, Marcin Dorocinski
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 6:33
  • Betyg: 5
IMDB Rating
The Queen's Gambit  | TV Mini-Series (2020) 393min | Drama | TV Mini-Series (2020) Summary: Orphaned at the tender age of nine, prodigious introvert Beth Harmon discovers and masters the game of chess in 1960s USA. But child stardom comes at a price.
Countries: USALanguages: English
forfatter
Skrevet av

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!

Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!

Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!

Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!

Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!

Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!

Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!

Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.