Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Alaska Daily, säsong 1

Ojämn kulturkonflikt i Arktis

En undersökande journalist från New York ställs inför helt nya utmaningar och måste anpassa sig när hon möter USA:s största stat.

Av / 2023-02-25 - 10:12
Alaska Daily, säsong 1
Tor Aavatsmark

Hur de pågående övergreppen och till och med morden på ursprungsbefolkningen ignoreras är något som har skildrats i flera serier och filmer tidigare. Få har lyckats lika bra som Taylor Sheridan med Yellowstone och 1923, samt Wind River med Jeremy Renner.

Den här seriens skapare, Tom McCarthy, flätar ihop detta oroväckande tema med undersökande journalistik, mot en bakgrund av de dramatiska förändringar som tryckta medier står inför. Alaska Daily har blivit en smått fascinerande serie, även om den är förutsägbar och ojämn och inte särskilt subtil. Alaskas överväldigande natur kan inte på egen hand bära upp hela serien.

Läs också Wind River En ung indiansk kvinna blir brutalt våldtagen och fryser ihjäl, utan att samhället tycks vilja lyfta ett finger.

Eileen Fitzgerald (Hilary Swank, Million Dollar Baby) har det bekväma jobbet som undersökande reporter för en av New Yorks största tidningar. I ett scoop-fall där hon tycks avslöja den nya försvarsministern tvingas nyhetsredaktionen dra tillbaka artikeln efter att en visselblåsare ifrågasätts. Stjärnreporterna kastas huvudlöst ut i arbetslöshet.

Hennes gamla chef Stanley Cornik (Jeff Perry), som nu är chefredaktör för Alaskas (!) största tidning, gör entré. Men storstadstjejen Eileen har verkligen inga planer på att flytta till en småstadstidning i vildmarken.

 

Efter några dagars tvivel och ivriga att få en ny start sätter sig Eileen dock på första flyg till Anchorage. Fallet som Cornik nämnde för henne, om en kvinnlig som urinvånare har hittats svårt misshandlad och dödad, men som polisen helt öppet väljer att ignorera, har väckt hennes journalistiska instinkter.

Naturligtvis hamnar den kaxiga, överdrivet arroganta storstadsreportern i konflikt med alla sina nya kollegor, den lokala polisen och alla infödda. Hon är en bulldozer med skygglappar, övertygad om att hon vet bäst om allting. Hon vill inte heller samarbeta med sina ”enfaldiga” kollegor. Här har serieskapare Carthy gjort huvudpersonen en verklig björntjänst, hon verkar ofta (trots sina ångestattacker) som löjligt karikerad och stereotyp.

Alaska Daily, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Trovärdigheten försvagas ytterligare av att den kvalificerade reportern verkar ha så lite självinsikt att hon låter sitt uppblåsta ego påverka fallet hon jobbar med. Med det sagt tonar seriens skapare (och manusförfattare) ner henne en aning allteftersom säsongen fortskrider. Och handlingen som avslöjas, med sin öppna och systematiska rasism, är både aktuell och skrämmande fascinerande. Och än en gång bevisar Swank vilka skådespelarförmågor hon har.

Alaska Daily, sesong 1_7 Alaska Daily, sesong 1_5 MATT MALLOY, JEFF PERRY Alaska Daily, sesong 1_1
<
>
Alaska Daily, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

För de av oss som jobbar inom media finns det ett extra tilltalande element i Alaska Daily, i och med dess fokus på de hårda arbetsvillkoren för journalister till följd av sjunkande upplagor och minskande reklamintäkter. Tyvärr väljer McCarthy att angripa även detta område på ett ganska klyschigt och ytligt sätt.

Säsong 1 består av 11 avsnitt, varav recensenten bara har sett fyra. Efter allt smutsigare politiskt spel och ett växande antal försvunna personer vars fall har sopats under mattan börjar serien faktiskt växa på oss. Den är absolut inte speciellt originell, men miljön i exotiska Alaska och på ursprungsbefolkningens skamliga situation (i modern tid) gör den till en serie vi vill fortsätta titta på. 4 svaga stjärnor. En serie med (oförlöst) potential!

Läs också Här ser du Yellowstone! Serieskaparen Talyor Sherdian är bland de hetaste namnen i strömningsbranschen idag - men var (och hur) får du se alla hans eminenta serier?
Alaska Daily, säsong 1 (Foto: Walt Disney)
Karakter
Alaska Daily, säsong 1

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 3 februari 2023
  • Regi: Tom McCarthy
  • Med: Hilary Swank, Jeff Perry, Grace Dove, Craig Frank, Matt Malloy, Ami Park, Meredith Holzman
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Längd: 7:20
  • Betyg: 4
  • IMDb

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen