Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Så ser du Yellowstone, 1883 och 1923

Serieskaparen Talyor Sherdian är bland de hetaste namnen i strömningsbranschen idag - men var (och hur) får du se alla hans eminenta serier?

Av / 2023-01-26 - 15:06
Så ser du Yellowstone, 1883 och 1923

Serieskaparen Taylor Sheridan ligger bakom megasuccéer och publikfavoriter som Yellowstone, 1883, 1923, Mayor of Kingstown, Tulsa King – samt den kommande Lioness, 1883: The Bass Reeves Story och 6666.

En av de TV-serier som vunnit allt större följarskara de senaste åren är det moderna westerndramat Yellowstone, med Kevin Costner i huvudrollen.

Yellowstone

Yellowstone utspelar sig i dagens Montana och kretsar kring den mäktiga Dutton-familjens bokskapsdynasti och alla deras intriger, konflikter och uppenbara maktbegär.

Läs också I Montana är det valår I femte säsongen av Taylor Sheridans succéserie läggs all Montanas makt i Dutton-dynastins händer.

Familjeöverhuvudet är John Dutton, exemplariskt spelad av Costner. Under fyra säsonger har vi följt svårigheterna att bevara gården, boskapsuppfödningen och livsstilen – med alla tänkbara medel.

Yellowstone, säsong 5 (Foto: SkyShowtime)

Vårt första intryck av denna moderna western-serie var att den definitivt inte var dålig, men att den bitvis kändes som lite väl mycket såpopera à la Falcon Crest.

Serien har dock ”vuxit” på oss, och den tredje och fjärde säsongen fick oss helt hooked på Dutton-familjen, med familjeöverhuvudet John Dutton (Costner) och hans spritt språngande galna dotter, Beth (Kelly Reilly), i deras ständiga kamp för att behålla ranchen.

 

 

Sheridan, och Paramount, spelar in delar av den nya säsongen just nu – som möjligen är den sista.

Säsong 5 hade premiär den 14 november, men har nu ett (förlängt) säsongsuppehåll.

 

1883

I den enastående prequel-serien till Yellowstone, 1883 (premiär i januari förra året), serverade serieskaparen Sheridan oss Dutton-klanens fascinerande förhistoria och deras mödosamma resa att etablera sig i Amerikas ödsliga vildmark.

1883 följer Dutton-familjen medan de åker västerut genom de stora slätterna i USAs Mittvästen för att hitta nya marker. Målet är landets sista oupptäckta bastion.

 

Familjen flyr från osäkerhet och fattigdom, men har ingen aning om vad som väntar dem – varken på resan eller när de kommer fram.

Seriens huvudperson är ärkecowboyen Shea Brennan (Sam Elliott). En hårdkokt, tuff man som har råkat ut för sin beskärda del av motgångar och utmaningar. Brennan förlorade hela sin familj i smittkoppsepidemin som härjade och erbjuder nu, tillsammans med sin kompanjon Thomas (LaMonica Garrett), sina tjänster till människor som behöver skydd och hjälp på sin mödosamma resa västerut.

Elsa May, ”1883” (Foto: Paramount)

Duon åtar sig att leda en stor grupp gröngölingar som består av tyskar och östeuropéer som ska till det forlovade landet Montana. Med på resan är familjen Dutton, ledd av James (Tim McGraw) och Margaret Dutton (Faith Hill). Deras lätt naiva, starkt romantiserande, äldsta dotter Elsa (Isabel May) får en central roll i dramat som utspelar sig.

Läs också Härliga, vackra, brutala, vilda västern Prequel-serien till Yellowstone överträffar sin ursprungsserie.

Vi rankar den fortfarande bland de bästa serierna du kan strömma nu och en stjärna på westerngenre-himlen.

1923

Produktionsbolaget Paramount hade uppenbarligen tänkt sig fler säsonger av 1883, men det var aldrig Sheridans avsikt.

För i mars 22 sa Taylor Sheridan följande till Deadline:

We wanted to make a 10-hour movie that ended, and that’s what we did. For me, as a storyteller it feels close ended. I’m going to peek through the window of a different era and see what I see then.

I stället kom han på idén att följa samma familj, men 40 år senare. Och ur denna idé växte serien 1923 fram.

 

I 1923 följer vi en ny generation av familjen Dutton under den stora depressionen och förbudstiden i USA. Alltså inte med samma karaktärer som vi har lärt känna i 1883 – men ändå med Kevin Costners förfäder, i familjen Dutton, i händelsernas centrum.

I huvudrollerna i 1923 ser vi inga mindre än de två legenderna Helen Mirren och Harrison Ford! Det nya kapitlet om Dutton-klanen kommer att kretsa kring patriarken Jacob Dutton (Ford) och hans ståndaktiga fru Cara (Mirren) i deras strävan att leda familjen genom en tuff och svår period i amerikansk historia.

Jacob är bror till James Dutton, som var en av huvudpersonerna 1883; spelad av Tim McGraw.

 

I början av 1920-talet är det svåra tider på ranchen i Montana, och klimatmässigt ett riktigt dåligt år med brist på bra betesmark.

1920-talet är en tid när männen har all makt, både i näringslivet, i politiken och hemma. Men envisa Cara Dutton låter inte tidsandan stoppa henne, hon bestämmer sig för att ändra normer och regler och vinna respekt för vem hon är, inte för vilket kön hon föddes i. På samma gång försöker hon desperat hålla ihop familjen och blir det naturliga navet i Dutton-klanen.

Läs också Sheridan gör det igen! Med Taylor Sheridan som serieskapare och duon Harrison Ford och Helen Mirren i huvudrollerna hade vi skyhöga förväntningar på 1923.

Vi följer tre parallella handlingar, där störst fokus ligger på Yellowstone-ranchen och Jacobs strapatser. Dessutom är vi ofta i Kenya, där den desillusionerade, lätt traumatiserade krigshjälten från första världskriget, Spencer Dutton (Brandon Sklenar), befinner sig.

Brandon Sklenar, ”1923, säsong 1” (Foto: SkyShowtime)

Tillbaka i Montana intresserar sig Sheridan återigen för USA:s skamliga behandling av ursprungsbefolkningen och det assimileringsprogram som staten genomfört. Här möter vi föräldralösa Teonna (vågar vi gissa att hon heter Rainwater i efternamn?) som har hamnat i en ”skola” från helvetet, där hardcore-kristna nunnor och präster bokstavligen ska banka varje spår av indiansk kultur ur henne och de andra eleverna.

1923 har redan förnyats med säsong 2!

Mayor of Kingstown, säsong 2 (Foto: SkyShowtime)

Mer från Sheridan?

PS! Om du letar efter något helt annat än episka westerns kan du titta på den moderna, smått satiriska kriminalkomedin Tulsa King, med Sylvester Stallone i huvudrollen som den ”omplacerade” maffiabossen. Småkul!

Läs också Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.

Personligen skulle vi hellre se en lysande Jeremy Renner i sitt livs roll som en hårt arbetande ”diplomat” mellan gangsters, fångar, poliser och fångvaktare i fängelsestaden Kingstown. Säsong 2 av Mayor of Kingstown har premiär nästa vecka.

Både Tulsa King och Mayor och Kingstown är signerade Taylor Sheridan, som serieskapare, manusförfattare, producent och (delvis) regissör.

 

Som nämnts kommer serieskaparen, producenten, manusförfattaren, regissören och skådespelaren Taylor Sheridan snart att komma med ytterligare 3 serier:

  • Lioness (Nicole Kidman spelar huvudrollen i denna spionthriller))
  • 1883: The Bass Reeves Story (1883-spin-off)
  • 6666 (Yellowstone-spin-off)

SkyShowtime

Multikonstnären Sheridan arbetar exklusivt för Paramount Pictures, och så länge strömningstjänsten Paramount+ fanns här hemma var det där du loggade in för att titta på Sheridans serie. Men var hittar du dem nu?

I september förra året (efter en sammanslagning mellan Comcast och Paramount) lanserades den nya strömningstjänsten SkyShowtime i Norden. Företagen gick samman om den nya abonnemangsbaserade strömningstjänsten i mer än 20 europeiska länder, med potential att nå 90 miljoner hem.

SkyShowtime bjuder bland annat på filmer och serier från Paramount (som Top Gun: Maverick) och Universal Pictures.

”Top Gun: Maverick” hittar du nu påSkyShowtime (Foto: Paramount)

Inom sitt geografiska område har SkyShowtime exklusiva premiärrättigheter på Paramount-innehåll. Det betyder att SkyShowtime är det enda stället (i Norden) för att titta på till exempel säsong 5 av Yellowstone. Samtidigt kan du hitta äldre säsonger även på andra, lokala, streamingtjänster;

  • SkyShowtime-tjänsten är tillgänglig direkt för alla via SkyShowtime-appen på Apple iOS, tvOS, Android-enheter, Android TV, Google TV och via webbplatsen: www.skyshowtime.com.
  • SkyShowtime är även tillgängligt via följande distributionspartners på de nordiska marknaderna: Allente, RiksTV, Ruutu, Sappa, Strim, Telenor, Tele2, Telia, Telmore och YouSee från Nuuday, samt TV 2 Play (Danmark).

OBS! Tyvärr kan man ännu inte strömma serier och filmer i 4K-kvalitet, eller få äkta surroundljud, från SkyShowtime – men det är något ”de arbetar med.”

SkyShowtime är nu hem för bland annat Yellowstone, 1883 och 1923 (Foto: SkyShowtime)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

2 reaktioner på ”Så ser du Yellowstone, 1883 och 1923”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ytterligare maffiakomplikationer från Stallone & Co!

Nu kommer aporna hem till dig!

Hon är tillbaka!

Väntan är nästan över!

Väntan är snart över!

Snart är väntan över!

Släpp drakarna loss!

Spionuppföljare

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Dags för mer fransk romantik

No more Netflix...!

Rulla till toppen