TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Mayor of Kingstown, säsong 1

USA:s kapitalistiska fängelsesystem i all sin förfärlighet

Jeremy Renner går från godhjärtad superhjälte till att försöka vara godhjärtad ”fixare” i fängslande kriminaldrama.

forfatter
Publicerad 2022-01-04 - 10:16
Karakter
Krim
Mayor of Kingstown, säsong 1

Den minsta av de internationella strömningstjänsterna, och årets nykomling, Paramount+, har fått en lite brokig start och relativt långt mellan de riktiga godbitarna. Men efter släppet av Mayor of Kingstown får du nog fundera på om du inte ska abonnera på ännu en tjänst.

Just nu kan du se Jeremy Renner i sin första Marvel-huvudroll, i Disney+-serien Hawkeye. Trevlig, lättsam underhållning som hela familjen kan njuta av. Mycket svårare, och för en mer vuxen publik, är det fängslande kriminaldramat på Paramount+.

Läs också Kraschlandning av Beckinsale! Kate Beckinsale har visat att hon behärskar kick ass-konsten, men sarkastiska humorserier bör hon hålla sig borta från.

”Fixaren” i lagens gråzoner

I korta ordalag ”administreras” nästan hela det enorma fängelsesystemet i Kingstown (en stad med 40 000 invånare, där ”alla” invånarna jobbar med de 20 000 fångarna) av det irländska brödraparet McLusky.

Storebror Mitch (Kyle Chandler, Bloodline) är den sansade diplomaten, lillebror Mike (Jeremy Renner) är mer utåtriktad, impulsiv och kortsiktig. Han har tidigare avtjänat ett straff bakom murarna. Tillsammans erbjuder de sina ”fängelsetjänster”, som en länk mellan de intagna/kriminella och polisen/kriminalvården. Det är McLusky som är den egentliga borgmästaren i Kingstown.

Mayor of Kingstown three
Mayor of Kingstown, säsong 1 (Foto: Paramount+)

Som en avgörande länk till den lokala polisen har de lillebror Kyle (Taylor Handley). En stabil polisutredare som har ett stabilt familjeliv och en ordentlig etisk kompass – han har däremot inga problem med att blunda för saker och ting om situationen ”kräver” det.

Limmet som håller ihop familjen mamman och läraren Miriam. Efter många år i systemet har hon sett vad familjens engagemang i gråzonerna leder till, och vad de intagna (som hon undervisar) kan förvänta sig efter att de släppts. En person som har en lite munter syn på livet och tillvaron, slående och rörande porträtterad av Dianne Wiest.

Läs också ”Arya Stark” släpps lös i civilisationen! Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.

Spänning och nerv

Seriens skapare är Taylor Sheridan, som med Sicario 2 visade att han kan sitt actionhantverk och vet hur man skapar nerv och spänning. Här har han på samma gång skapat en stenhård, modern socialrealism, där arbetarklassen i en sliten industristad är lydiga ”slavar” under fängelseindustrin.

Efter en lite stereotyp och ordinär start tar serien fart på riktigt – och låter Renner glänsa. Ge Mayor of Kingstown lite tid så kommer du att fascineras av denna moderna version av Maffiabröder.

I stort sett vilken tjänst som helst kan köpas för pengar och ingen tjänst är för stor. Om de anhöriga vill att kusinen som sitter inne på livstid ska få en enklare vardag kontaktar de McLusky. Om polisen vill att en barnmördare ska ”röjas ur vägen” i fängelset kontaktar de McLusky. Det finns en fascinerande balans och ordning i systemet – tills någon ger sig på bröderna McLusky.

Mayor of Kingstown, säsong 1 (Foto: Paramount+)

Fångarna uppträder i strikta grupper, uppdelade i vita, svarta och latinos. Det pågår en ständig kamp om vem som ska ha kontroll över varje territorium, både på utsidan och innanför murarna.

Alla, på var sin sida om lagen, rör sig i gråzoner, allt och alla kan köpas och systemet främjar korruption. Säkert dramatiserat i förhållande till verkligheten, men att USA:s fängelsesystem (med privata aktörer) är en smutsig affär är allmänt känt.

Komplexa, skrupellösa karaktärer

Mikes största problem är maffialedaren Milo (Aidan ”Littlefinger” Gillen). En stenhård, smart förbrytare som inifrån fängelset styr sina undersåtar och sitt kriminella nätverk. För att få ”kontroll” över Mike skickar han honom eskorttjejen Iris (Emma Laird) som ”present”.

Laird är djävulskt bra som lätt naiv femme fatale, men med ett okuvligt mod. Flickan kommer in som en virvelvind och tror att hon kan linda världen runt sitt lillfinger, men får snabbt en lektion i livets hårda, kriminella skola där Mike sätter gränserna.

101: “The Mayor of Kingstown” The Mayor of Kingstown, sesong 1_7 The Mayor of Kingstown, sesong 1_1 The Mayor of Kingstown, sesong 1_3
<
>
Mayor of Kingstown, säsong 1 (Foto: Paramount+)

Mikes regelbundna sparringpartner, och delvis själasörjare, är knarklangaren Bunny (Tobi Bamtefa), som från sitt lilla knarkimperium i förorten är Mikes kontakt med afroamerikanerna i fängelset. En färgstark och komplex karaktär som ger serien själ och flera utmärkta dialoger mellan de båda.

Renner är som skapt för den stökiga, hårtslående ”fixar-allt-assistenten” som utåt sett är övertygad om att jobbet han gör är av godo, men innerst inne gnager det ett värkande tvivel. En plågad man, som jagas av allt och alla och aldrig har sinnesfrid.

Jeremy Renner gör sin bästa roll här sedan The Hurt Locker. McLusky är vår nya obestridde antihjälte! 5 stjärnor.

Recensionen är baserad på de första 9 (av 10) avsnitten. Säsongsfinalen släpps 11 januari.

Mayor of Kingstown, säsong 1 (Foto: Paramount+)

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Paramount+
 • Release: 11 januari 2022
 • Regi: Taylor Sheridan
 • Med: Jeremy Renner, Dianne Wiest, Taylor Handley, Hugh Dillion, Tobi Bamtefa, Emma Laird, Hamish Allan-Headley, Aidan Gillen, Kyle Chandler
 • Genre: Krim
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Längd: 7:30
 • Betyg: 5
IMDB Rating
The Mayor of Kingstown Crime, Drama, Thriller | November 14, 2021 (United States) Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend