Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Two Weeks to Live

Sarkastisk, brittisk, lättviktshumor

Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.

Av / 2021-03-24 - 14:34
Two Weeks to Live
Tor Aavatsmark

Brittiska Maisie Williams gjorde debut och fick sitt stora genombrott i TV-världen med rollen som bad ass Arya Stark i gigantserien Game of Thrones. Från bara 14 års ålder växte hon nästan upp med serien och gjorde karaktären mer och mer intressant och komplex.

När hon nu får sin första huvudroll i sin egen serie har manusförfattarna, utan att skämmas, lutat sig starkt på hennes karaktär från just Game of Thrones.

Läs också Game of Thrones, säsong 8 Visuellt storslagen avslutning av tidernas största TV-serie, men med en viss känsla av hastverk och lite haltande sammanhang.

 

Kim (Williams) har vuxit upp med sin mamma (Sian Clifford) som eremit långt ute i den brittiska vildmarken. Det brutala och traumatiska mordet på hennes far har format Kim, medan mamman har skrämt skiten ur henne med domedagsprofetior och falska ”mediciner” – allt för att hindra henne från att söka efter den brutala verkligheten.

Läs också Nya strömningstjänsten har premiär! Den nya internationella strömningstjänsten Paramount+ har kommit till Norden.

Människor som flyr civilisationen för att börja leva ensamma i vildmarken är något vi förknippar mer med amerikanska filmer/serier än brittiska, men Skottland har uppenbarligen fortfarande massor av orörd natur. Kontrasterna mellan den öde skogen och det brittiska småstadslivet är slående.

Som 21-åring tycker Kim det får räcka och rymmer hemifrån. Precis som Arya Stark har hon skrivit en lista över saker hon vill göra och bland topp tre finns att ta livet av sin fars mördare. Men överst på listan är faktiskt att besöka en pub (!), och när hon gör det träffar hon det nördiga brödraparet Nicky och Jay som lyckas övertyga henne om att det bara är två veckor kvar tills jorden råkar ut för en förödande atomkatastrof. Detta får Kim att sätta sina domedagsförberedelser i verket i en snabbare takt, med efterföljande komiska förvecklingar.

Two Weeks to Live
Mor (Sian Clifford) och datter (Masie Williams) eremit. ”Two Weeks to Live” (Foto: Paramount+)

Komiken uppstår när den rakt igenom naiva Kim, nästan som en person från yttre rymden, hamnar i vår civilisation utan att ha våra referenspunkter och sociala förmågor. Det enda hon vet om det verkliga livet är vad hon har sett på ett par slitna VHS-filmer, bland annat Braveheart. Hon har ingen aning om pengars värde, urvalet på stormarknader eller dagens medieverklighet.

Two Weeks to Live
Two Weeks to Live (Foto: Paramount+)

Själva handlingen är definitivt inte Two Weeks to Lives starka sida, och när det smöras på med korrupta poliser och maffiakopplingar blir det mer långsökt än intressant. Vad som däremot bär upp serien är en omisskännlig charm, mängder av härligt sarkastisk, understatement (ärke-brittisk) humor och starka roller av Williams och Clifford.

Williams är rapp i käften, orädd och framåt på ett sätt som överträffar de flesta. Samtidigt är serien befriande opretentiös och skojar elegant med sin egen genre.

Two Weeks To Live Two Weeks To Live Two Weeks To Live Two Weeks to Live_6 Two Weeks to Live_2 Two Weeks to Live_4 Two Weeks to Live_5 Two Weeks to Live_7
<
>
Two Weeks to Live (Foto: Paramount+)

Det finns miniserier och det finns mini-miniserier. Two Weeks to Live hamnar i den senare kategorin. Med sina 6 avsnitt på knappa 25 minuter vardera ser man hela säsongen lekande lätt på en sittning.

Vi tror dock att den skulle ha fungerat bättre som en enda långfilm med lite stramare manus och klippning. 4 stjärnor.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Karakter
Two Weeks to Live

Fakta:

  • Paramount+
  • Release: 25 mars 2021
  • Regi: Al Campbell
  • Med: Maisie Williams, Sian Clifford, Mawaaan Rizwan, Taheen Modak, Jason Flemyng, Thalissa Teixeira
  • Genre: Komedi
  • Land: UK
  • År: 2020
  • Längd: 2:24
  • Betyg: 4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen