Recension: Two Weeks to Live

Sarkastisk, brittisk, lättviktshumor

Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Karakter
Komedi
Two Weeks to Live
Annons
Annons
forfatter

Brittiska Maisie Williams gjorde debut och fick sitt stora genombrott i TV-världen med rollen som bad ass Arya Stark i gigantserien Game of Thrones. Från bara 14 års ålder växte hon nästan upp med serien och gjorde karaktären mer och mer intressant och komplex.

När hon nu får sin första huvudroll i sin egen serie har manusförfattarna, utan att skämmas, lutat sig starkt på hennes karaktär från just Game of Thrones.

 

Kim (Williams) har vuxit upp med sin mamma (Sian Clifford) som eremit långt ute i den brittiska vildmarken. Det brutala och traumatiska mordet på hennes far har format Kim, medan mamman har skrämt skiten ur henne med domedagsprofetior och falska ”mediciner” – allt för att hindra henne från att söka efter den brutala verkligheten.

Annons
Läs också
Nya strömningstjänsten har premiär! Den nya internationella strömningstjänsten Paramount+ har kommit till Norden.

Människor som flyr civilisationen för att börja leva ensamma i vildmarken är något vi förknippar mer med amerikanska filmer/serier än brittiska, men Skottland har uppenbarligen fortfarande massor av orörd natur. Kontrasterna mellan den öde skogen och det brittiska småstadslivet är slående.

Som 21-åring tycker Kim det får räcka och rymmer hemifrån. Precis som Arya Stark har hon skrivit en lista över saker hon vill göra och bland topp tre finns att ta livet av sin fars mördare. Men överst på listan är faktiskt att besöka en pub (!), och när hon gör det träffar hon det nördiga brödraparet Nicky och Jay som lyckas övertyga henne om att det bara är två veckor kvar tills jorden råkar ut för en förödande atomkatastrof. Detta får Kim att sätta sina domedagsförberedelser i verket i en snabbare takt, med efterföljande komiska förvecklingar.

Two Weeks to Live
Mor (Sian Clifford) och datter (Masie Williams) eremit. “Two Weeks to Live” (Foto: Paramount+)

Komiken uppstår när den rakt igenom naiva Kim, nästan som en person från yttre rymden, hamnar i vår civilisation utan att ha våra referenspunkter och sociala förmågor. Det enda hon vet om det verkliga livet är vad hon har sett på ett par slitna VHS-filmer, bland annat Braveheart. Hon har ingen aning om pengars värde, urvalet på stormarknader eller dagens medieverklighet.

Two Weeks to Live
Two Weeks to Live (Foto: Paramount+)

Själva handlingen är definitivt inte Two Weeks to Lives starka sida, och när det smöras på med korrupta poliser och maffiakopplingar blir det mer långsökt än intressant. Vad som däremot bär upp serien är en omisskännlig charm, mängder av härligt sarkastisk, understatement (ärke-brittisk) humor och starka roller av Williams och Clifford.

Williams är rapp i käften, orädd och framåt på ett sätt som överträffar de flesta. Samtidigt är serien befriande opretentiös och skojar elegant med sin egen genre.

Annons
Two Weeks To Live Two Weeks To Live Two Weeks To Live Two Weeks to Live_6 Two Weeks to Live_2 Two Weeks to Live_4 Two Weeks to Live_5 Two Weeks to Live_7
<
>
Two Weeks to Live (Foto: Paramount+)

Det finns miniserier och det finns mini-miniserier. Two Weeks to Live hamnar i den senare kategorin. Med sina 6 avsnitt på knappa 25 minuter vardera ser man hela säsongen lekande lätt på en sittning.

Vi tror dock att den skulle ha fungerat bättre som en enda långfilm med lite stramare manus och klippning. 4 stjärnor.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Paramount+
  • Release: 25 mars 2021
  • Regi: Al Campbell
  • Med: Maisie Williams, Sian Clifford, Mawaaan Rizwan, Taheen Modak, Jason Flemyng, Thalissa Teixeira
  • Genre: Komedi
  • Land: UK
  • År: 2020
  • Längd: 2:24
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Two Weeks to Live  | TV Series (2020– ) 1440min | Adventure, Comedy, Crime | TV Series (2020– ) Summary: A woman sets out on a secret mission to honour her father, who died under mysterious circumstances when she was a young girl.
Countries: UKLanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Kommande ”House of the Dragon” är inte den enda Game of Thrones-prequeln som HBO håller på med!
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.