TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Guilty Party, säsong 1

Varken rolig eller sarkastisk – bara imbecill

Kate Beckinsale har visat att hon behärskar kick ass-konsten, men sarkastiska humorserier bör hon hålla sig borta från.

forfatter
Publicerad 2021-10-25 - 00:01
Karakter
Komedi
Guilty Party, säsong 1

Ingen kan anklaga bildsköna Kate Beckinsale för att vara en av vår tids främsta karaktärsskådespelare. Däremot har hon gjort flera skickliga rolltolkningar i actionfilmer, till exempel Total Recall och Jolt.

Men med Guilty Party visar hon att komedier definitivt inte är hennes genre.

 

Skaparen bakom serien är Rebecca Addelman, som tidigare har gett oss stabila serier som Dead to Me och Love. Vi antar att tanken bakom och inspirationen till Guilty Party har varit udda, ”exotiska” Coen-karaktärer à la Fargo.

De har försökt framställa lantliga, lite ”märkliga” och enfaldiga karaktärer som vi kan skratta åt. Tyvärr har persongalleriet blivit rena rama, ofrivilliga, parodin.

Guilty Party
Guilty Party, säsong 1 (Foto: Paramount+)

Beth Baker (Beckinsale) är en prisbelönt grävande journalist som jobbar på stortidningen Denver Chronicle. Hennes lysande karriär får ett abrupt slut när hon, högst oväntat och brutalt, får sparken efter anklagelser om påhittade citat. Det bär av hem till sin förstående man (som tjatar om barn), till filtar och glassätande, innan hon tar sig i kragen och får jobb på en onlinetidning som skriver om kändisars extravaganta, meningslösa liv.

Av en slump dras hon in i mordåtalet mot den svinrika ensamstående mamman Toni (Jules Latimer), som hävdar att hon är helt oskyldigt dömd för mordet på sin våldsamme make. Toni, å andra sidan, anklagar sin mans bror för mordet.

Läs också ”Arya Stark” släpps lös i civilisationen! Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.

Beth känner doften av ett scoop och en chans till återupprättelse av den journalistiska karriären om hon kan avslöja mördaren och hjälpa Toni att återförenas med sin dotter.

Det här är en helt okej premiss för att dramakomedi, varvat med spänningselement och grävande journalistik – synd bara att alltihop rasar ihop så fort någon av karaktärerna öppnar munnen och agerar.

 

Guilty Party, sesong 1_3 Guilty Party, sesong 1_5 Guilty Party, sesong 1_6
<
>
Guilty Party, säsong 1 (Foto: Paramount+)

Fröken Baker ska föreställa vara en skicklig grävande journalist, men hennes karaktär beter sig som en vimsig idiot. Lätt hysteriskt, fånig och så naiv att det gränsar till lättare efterbliven. För att ”försonas” med det förflutna stjäl hon sin före detta chefs akvariefisk.

Beckinsale har ingen humoristisk udd eller förståelse alls, utan spelar konstant över.

Men det blir värre. När de misstänkta mördarna kommer in i bilden kollapsar Guilty Party som ett vacklande korthus ute på altanbordet under en våt höststorm. Nej, de är vare sig exotiskt charmiga eller det minsta roliga, bara plågsamt irriterande och fullständigt karikerade idioter. Vi tror inte en sekund på den konstruerade handlingen eller karaktärerna, i synnerhet inte på hennes journalistiska ”nemesis”. Och vart tog komiken vägen?

Guilty Party, säsong 1 (Foto: Paramount+)

Sedan Paramount+ lanserades har det funnits många mediokra filmer och serier på lanseringsschemat. Strömningstjänsten är visserligen en av de minsta av de internationella aktörerna och har följaktligen inte samma budgetmuskler som Netflix, Disney+ och Prime Video. Men om de har ambitioner att växa så får de nog hosta upp mer pengar och locka fler begåvade människor än de som ligger bakom Guilty Party!

Om de höga herrarna på Paramount+ undrar hur man portätterar ”byfånar” på ett trovärdigt, men ändå djävulskt roligt sätt, varför inte lyfta luren och ringa till Harald Zwart? Han bevisade nyligen, med glans, hur det ska gå till i Post Mortem – Ingen dör i Skarnes, säsong 1.

Läs också Zwart humor! Du behöver inte vara ett fan av vampyrserier för att stortrivas med den svarta humorn i Post Mortem.

Hur manusförfattarna har lyckats koka ihop en så osammanhängande smörja som Guilty Party, utan ett uns av trovärdighet, är bortom vår fattningsförmåga.

2 ynka ”håll dig borta”-stjärnor.

Recensionen bygger på de 3 första (av 10) avsnitten. Säsong 1 har premiär på Paramount+ 28 oktober.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Paramount+
 • Release: 28 oktober 2021
 • Regi: Stacey Muhammad
 • Med: Kate Beckinsale, Jules Latimer, Geoff Stults, Laurie Davidson, Andre Hyland, Tiya Sircar, Alanna Ubach
 • Genre: Komedi
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Längd: 4:50
 • Betyg: 2
IMDB Rating
Guilty Party Comedy, Crime, Mystery | October 14, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend