TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Top Gun: Maverick

Fortfarande Top Gun!

Tom Cruise bevisar ännu en gång varför han är planetens största garanti för actionfilm-succéer.

forfatter
Publicerad 2022-07-11 - 00:07
Karakter
Action
Top Gun: Maverick

(Uppdaterad med försenat premiärdatum)

En av de största och mest efterlängtade filmerna som corona-pandemin och dess efterföljande lockdown satte ett effektivt stopp för var uppföljaren till storsäljaren Top Gun (1986): Top Gun: Maverick.

Sedan den första nedstängningen har premiären skjutits upp gång på gång, filmen var ursprungligen planerad att ha biopremiär i juni 2020.

Läs också Långt kvar till Top Gun II … Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.

Cruise control till superstjärnestatus

Inspelningen avslutades redan 17 juni 2019 – så i uppföljaren får vi nu se en Tom Cruise som är tre år yngre än han är i dag. Men även om det har gått mer än 35 år sedan Top Gun förvandlade unga Cruise (som den stökige toppiloten Pete ”Maverick” Mitchell) till en av världens mest kända och mest lönsamma filmstjärnor, har actionhjälten inte tappat något av sin glans eller charm.

Med Jerry Bruckheimer som producent är det bara att spänna fast säkerhetsbältena och dyka in i ännu en uppvisning av härlig, befriande testosteron-action. För det är exakt vad Top Gun: Maverick levererar! Filmen är producerad med två enkla, och ganska självklara, syften: tjäna massor av pengar och underhålla massorna med enastående actionsekvenser. Top Gun 2 uppfyller båda.

Efter att karriärmässigt nästan ha stått stilla de senaste fyra decennierna befinner sig den bångstyrige Maverick fortfarande i flygvapnets periferi. Under tiden har hans före detta partner Iceman (Val Kilmer) klättrat på karriärstegen – och är nu chef på Top Gun-akademin.

När en icke namngiven rogue state anses vara ett överhängande hot, där möjlig anrikning av uran till varje pris måste stoppas, bestämmer sig den amerikanska militären för att skicka sina bästa män på vad som verkar vara ett självmordsuppdrag – och vem är bättre lämpad att träna dem än Maverick?!

Något motvilligt återvänder Maverick till elitakademin, där bara de bästa av de bästa släpps igenom nålsögat. Där träffar han sonen till sin gamla (avlidne) stridskamrat, som spelade en så central roll i originalfilmen. Rooster (Miles Teller, från The Offer) hyser fortfarande agg mot Maverick och anklagar honom för olyckan som dödade hans far.

Top Gun Maverick 11
Top Gun: Maverick (Foto: Paramount)

Homage

Många populära filmer från 1980- och 90-talen har återupplivats på filmduken de senaste åren – men sällan har resultatet blivit lika lyckat som med uppföljaren till Top Gun.

Läs också Mission: Impossible 6 – Fallout En närapå helt perfekt actionfilm!
Top Gun Maverick 18
Top Gun: Maverick (Foto: Paramount)

Nostalgin finns definitivt på plats, detsamma gäller stilen, musiken och stämningen. Även flera av scenerna från 1986-filmen är nästan kopierade. Men Top Gun: Maverick är inte en tanklös, pengasugande och meningslös kopia av originalfilmen, trots många likheter står den på egna ben.

Varken Meg Ryan eller Kelly ”Take My Breath Away” McGillis upprepar sina roller, men Maverick får snabbt varma känslor för sin ex-flickvän Penny (en briljant Jennifer Connelly), som driver baren som flygarässen har som stamställe. Här får Maverick gott om tillfällen att ironisera över sin ålder och det faktum att han nu är ”gamlingen” i rummet – men det visar sig än en gång att gammal är äldst.

Top Gun Maverick 23 Top Gun Maverick 5 Top Gun Maverick 16 Top Gun Maverick 21 Top Gun Maverick 17 Top Gun Maverick 2 Top Gun Maverick 12 Top Gun Maverick 19 Top Gun Maverick 15 Top Gun Maverick 24 Top Gun Maverick 20 Top Gun Maverick 14 Top Gun Maverick 26 Top Gun Maverick 9 Top Gun Maverick 4 Top Gun Maverick 3 Top Gun Maverick 7 Top Gun Maverick 10 Top Gun Maverick 13 Top Gun Maverick 25 Top Gun Maverick 8 Top Gun Maverick 1 Top Gun Maverick 27
<
>
Top Gun: Maverick (Foto: Paramount)

Flygaction som får dig att tappa andan!

Persongalleriet är charmigt, om än aningen stackato-karikerat, och handlingen drivs elegant framåt rent dramaturgiskt mot sitt obönhörliga klimax. Inte för att handlingen egentligen bjuder på så många överraskningar – och det allt mer komplicerade förhållandet mellan Maverick och Rooster tippar så småningom över till ofrivillig parodi.

Vi får dock en möjlighet att komma mer in under skinnet på Maverick, hans ensamhet och demonerna som fortfarande plågar honom. Det är bra, men det kan bara betraktas som grädde på moset, själva essensen och filmens huvudelement är de halsbrytande flygstunten.

Regissören av Top Gun, den bortgångne Tony Scott, sa att han ville göra en film som fick fram ”full tilt boogie rock ’n’ roll in the sky”, och än i dag är flygscenerna från 1986 imponerande. Med det sagt så bleknar de faktiskt i jämförelse med vad regissören Joseph Kosinski och producenten Jerry Bruckheimer har lyckats trolla fram i Top Gun 2!

De har använt en helt ny kamerateknik, med många kameror inne i cockpiten på riktiga stridsflygplan, vilket ger en riktig 360-känsla. Dessutom är det skådespelarna själva som i de flesta scenerna sitter i cockpit.

Top Gun: Maverick (Foto: Paramount)

När Maverick & Co drar spaken bakåt och ”skjuts ut” från hangarfartyget känner man adrenalinet – det är nästan som att vara på plats inne i den klaustrofobiska metallådan och susa iväg i 3 000 km/h.

Det axas, svängs och störtas ner i halsbrytande stunts, i en ständigt accelererande hastighet. Härligt! Och till och med slutscenerna lyckas bjuda på ett par överraskningar.

Det visar sig att mer än två års corona-väntetid inte var förgäves, Top Gun 2 är precis så bra som vi vågade hoppas på. En härlig eskapism i adrenalinjunkien Tom Cruises drömvärld. Här är det bara att plocka fram popcornen.

Med sådana här fina egenskaper tar vi mer än gärna en runda till med Maverick & Co. 5 starka stjärnor.

[UPPDATERAT] Tom Gun: Maverick hade biopremiär 25 maj. Enligt normal praxis från Paramount skulle filmen släppas på Paramount+ efter ett 45-dagars biofönster, det vill säga den 11 juli. MEN, nu visar det sig att denna Paramount-policyn (tyvärr) inte är huggen i sten. På grund av det faktum att Top Gun 2 har gått (och fortfarande går) så bra på biograferna har företaget skjutit streamingpremiären på framtiden. Det värsta scenariot är att den inte kommer att släppas på Paramount+ förrän efter 120 dagar; dvs 22 september. Vi får bara vänta och se…

Läs också Är den expanderade fjärde säsongen bra? Få serier har visat en större utvecklingskurva än Stranger Things – till stor glädje för de flesta, men säkert också en källa till förargelse hos vissa.
Stranger Things sesong 4 1 1
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Paramount+
 • Release: 11 juli 2022
 • Regi: Joseph Kosinski
 • Med: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Danny Ramirez, Monica Barbaro, Jay Ellis, Glen Powell, Greg T. Davis, Lewis Pullman, Val Kilmer, Jon Hamm, Ed Harris
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Längd: 2:10
 • Betyg: 5
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend