Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: 1923, säsong 1

Legendariska filmikoner i fascinerande western

Med Taylor Sheridan som serieskapare och duon Harrison Ford och Helen Mirren i huvudrollerna hade vi skyhöga förväntningar på 1923.

Publicerad 2023-01-14 - 01:00
1923, säsong 1
Tor Aavatsmark

Nu är det (äntligen) dags för fler historier om den mäktiga Dutton-dynastin!

En av de TV-serier som fått en allt större tittarskara de senaste åren är det moderna westerndramat Yellowstone med Kevin Costner i huvudrollen.

Modern western

Yellowstone utspelar sig i dagens Montana och kretsar kring den inflytelserika familjen Duttons boskapsdynasti och alla dess intriger, konflikter och uppenbara, oförtäckta maktbegär.

Familjens överhuvud är John Dutton, föredömligt porträtterad av Costner. Under fyra säsonger har vi följt svårigheterna med att bevara ranchen och dess livsstil – med alla tänkbara medel. Säsong 5 hade premiär i november.

Läs också I Montana är det valår I femte säsongen av Taylor Sheridans succéserie läggs all Montanas makt i Dutton-dynastins händer.

Vi gav säsongens första avsnitt fem stjärnor, men tycker att Dutton & Co har trampat vatten för mycket de senaste avsnitten, så att handlingen nästan har stagnerat. Det har funnits gott om tid för fina naturvyer från natursköna Montana, med ensamma cowboys och plinkande countrymusik.

Samtidigt har karaktärerna och den dramaturgiska utvecklingen tvärtom stått stilla.

1923, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Unik och djupt gripande prequel

I den enastående prequel-serien till Yellowstone, 1883 (som hade premiär i januari förra året), serverade serieskaparen Taylor Sheridan den fascinerande bakgrunden till Dutton-klanen och deras synnerligen strapatsrika resa för att etablera sig under nybyggartiden i USA:s ödsliga vildmark.

Vi rankar den fortfarande bland de bästa serierna som går att streama just nu, den är en stjärna på western-himlen.

Produktionsbolaget Paramount hade uppenbarligen tänkt sig flera säsonger av 1883, men det var aldrig Sheridans avsikt. I stället kom han på idén att följa samma familj, men 40 år senare. Och ur den brainstormingen växte serien 1923 fram.

 

Ännu en Yellowstone-prequel!

1923 hade USA-premiär redan i december, men kommer inte till Norden (på SkyShowtime) förrän nu i mitten av januari. Vi följer en ny generation av Dutton-familjen under den stora depressionen och förbudstiden i USA. Alltså inte med samma karaktärer som vi lärde känna. 1883 – men ändå med Kevin Costners förfäder i händelsernas centrum.

Huvudrollerna spelas av inga mindre än de två legendariska skådespelarna Helen Mirren och Harrison Ford. Det nya kapitlet om Dutton-klanen kretsar kring patriarken Jacob Dutton (Ford) och hans orubbliga fru Cara (Mirren) och deras strävan med att leda sin familj genom en tuff och svår period i amerikansk historia. Jacob är bror till James Dutton (Tim McGraw), som var en av huvudpersonerna i 1883.

Efter ett par svåra år på ranchen under 1880- och 1890-talen, och förlusten av Yellowstone-ranchens grundare, James och Margaret, kom James bror Jacob och hans fru Cara till Montana för att driva ranchen och ta hand om James och Margarets söner: John (som vi stiftade bekantskap med i 1883) och Spencer (som vi bara har sett i tillbakablickar i Yellowstone-serien).

1923, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Omgiven av fiender

I början av 1920-talet är det svåra tider på ranchen i Montana, rent klimatmässigt är det ett oår med brist på bra betesmarker.

Jacob är ordförande i ”Montana Livestock Association”, en intresseorganisation för djuruppfödare, med särskilt breda intressen i medlemsgruppen. Det slåss om betesmark, får mot boskap, förbannade boskapstjuvar och skatter. Jakob styr allt med järnhand, men har ingen juridisk auktoritet, eller makt, bakom besluten – dessutom anklagas han för att sätta sina egna intressen främst.

Fårfarmaren Banner Creighton (Jerome Flynn, Game of Thrones) letar desperat efter bra betesmarker för sina tusentals vandrande får och hamnar i konflikt med sina grannar, och så småningom Yellowstone. I allians med industrimagnaten Donald Whitfield (Timothy Dalton) blir paret farliga för Yellowstone, men Jacob & Co tar mer än gärna lagen i egna händer.

1923, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

1920-talet är en tid när männen har all makt, både i näringslivet, i politiken och hemma. Men envisa Cara Dutton låter inte tidsandan stoppa henne, hon bestämmer sig för att ändra normer och regler och vinna respekt för vem hon är, inte för vilket kön hon föddes i. På samma gång försöker hon desperat hålla ihop familjen och blir det naturliga navet i Dutton-klanen.

Läs också Härliga, vackra, brutala, vilda västern Prequel-serien till Yellowstone överträffar sin ursprungsserie.

Trög start

I Yellowstone-serien hotas ranchen ständigt av fiender utifrån. Vare sig det är fastighetsbaroner från New York, indianer eller lokala investerare som alla vill ha en del av ranchen och dess enorma landområden. Men den kanske starkaste fienden finns mitt i familjen, där svartsjuka och kampen om inflytande och pappas gunst får de tre överlevande syskonen att vända sig mot varandra. I 1923 står familjen däremot samlad och har en gemensam front mot alla yttre fiender – och dem finns det många av.

Allt börjar lite långsamt, det tar tid innan karaktärerna sitter. Dessutom är tidskoloriten från 1920-talets småstads-USA inte lika exotisk och fascinerande som den råare, mer opolerade vilda västern-tiden på 1880-talet. Men så småningom växer persongalleriet och den igenkännligt brutala kampen för att behålla ranchen och dess sätt att leva.

Att Harrison Ford (vid 81 års ålder!) inte har gjort fler western-roller (han hade en liten roll i TV-serien Krutrök 1972–73 och var med i den hopplösa Cowboys and Aliens, 2011) är synd och skam. Den fårade, väderbitne gamla tuffingen är ju som skapt i rollen som cowboyen, pater familias Dutton!

1923, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Problem på varje kontinent

Vi följer tre parallella handlingar, där störst fokus ligger på Yellowstone-ranchen och Jacobs strapatser. Dessutom är vi ofta i Kenya, där den desillusionerade, lätt traumatiserade krigshjälten från första världskriget, Spencer Dutton (Brandon Sklenar), befinner sig.

1923, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Efter kriget flydde han från allt och alla, och livnär sig nu som jägare som specialiserat sig på att skydda rika turister från Afrikas många vilda faror. Familjen har inte sett eller hört från honom på flera år, enstöringen trivs bäst ensam i en bar, med sin bruna sprit och tom blick – ända tills han träffar Alexandra (Julia Schlaepfer) …

Alexandra ser pojken i den slutne mannen och paret faller pladask för varandra. Här har Sheridan brett på rejält, med svulstig musik, vackra solnedgångar, smäckra kroppar och hjärta-smärta. Han balanserar hårfint på kanten till en kioskroman full av plattityder, men lyckas ro det i land (om än på ett föga subtilt sätt). På båda kontinenterna lever Dutton i harmoni med naturen – men sedan upphör också likheterna.

1923, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Tillbaka i Montana intresserar sig Sheridan återigen för USA:s skamliga behandling av ursprungsbefolkningen och det assimileringsprogram som staten genomfört. Här möter vi föräldralösa Teonna (vågar vi gissa att hon heter Rainwater i efternamn?) som har hamnat i en ”skola” från helvetet, där hardcore-kristna nunnor och präster bokstavligen ska banka varje spår av indiansk kultur ur henne och de andra eleverna.

Men den orubbliga och stolta Teonna låter sig på inte kuvas – hon står tillbaka stenhårt! I hennes tragiska berättelse får Sheridan återigen visa sitt engagemang för samhället, utan att det känns vare sig konstlat eller påklistrat. Och Aminah Nieves är ett fynd i rollen.

1923, sesong 1_1 (7) 1923, sesong 1_1 (11) 1923, sesong 1_1 (3) 1923, sesong 1_1 (4) 1923, sesong 1_1 (9) 1923, sesong 1_1 (6) 1923, sesong 1_1 (5)
<
>
1923, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Skyldigheten att föra familjearvet vidare

1923 är varken påfallande originell eller särskilt nydanande. Men man känner att något verkligen står på spel i serien. Att familjen Dutton på allvar har kämpat med blod, svett och tårar i årtionden för ranchen och dess framtid.

Det handlar inte om pengar, makt och rikedom, utan viljan och pliktkänslan att föra familjearvet och det unika sättet att leva vidare. Man kan relatera till ilskan, frustrationen och det brinnande engagemanget – och här når kvaliteten på karaktärsskådespelare som Ford och Mirren sin fulla potential, liksom Sheridans lekfulla manuspenna.

Duon, som inte har spelat tillsammans sedan den fascinerande The Mosquito Coast (1986), briljerar i 1923 och spelar skjortan av resten av ensemblen. När Ford får en roll han brinner för kan den gamla cirkushästen fortfarande glänsa, och det syns. Som när han med en sorgsen, smått oförstående min stirrar in i spegeln och inte känner igen den gamle mannen som stirrar tillbaka på honom, eller när paret småbråkar som bara äldre gifta par med stor respekt för varandra kan göra.

1923, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Trots Sheridans förkärlek för det lätt svulstiga sitter dialogen för det mesta som gjuten och dramaturgin tar fart under säsongen. Greppet att ständigt växla mellan Montana och Kenya fungerar förvånansvärt bra och vidgar vyerna och familjen Duttons fascinerande bakgrund.

Det ska dock bli spännande att se hur Sheridan tänker spegla (och integrera) den sociala utvecklingen i USA, med förbudstid och den kommande ekonomiska nedgången, i kommande avsnitt och säsonger. Det kommer att göra dramat snäppet mer intressant och lite genre-gränssprängande.

Alla karaktärer är inte lika minnesvärda, och rytmen och klippningen sitter inte riktigt som de ska efter de fyra avsnitt som pressen har fått tillgång till. Paramount har nog haft lite bråttom att få klart serien till jul. Men vi garanterar att fans av klassiska westernfilmer och fascination för Dutton-klanen kommer att få precis vad de är ute efter i 1923. Efter halvbra Tulsa King har Sheridan skapat ännu en säker vinnare! 5 svaga stjärnor.

Läs också Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.

1923 har premiär på SkyShowtime måndagen den 16 januari, därefter släpps ett avsnitt varje vecka. Recensionen är baserad på de första 4 (av 8) avsnitten.

1923, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)
Karakter
1923, säsong 1

Fakta:

  • SkyShowtime
  • Release: 16 januari 2023
  • Regi: Ben Richardson
  • Med: Harrison Ford, Helen Mirren, Brandon Sklenar, Aminah Nieves, Darren Mann, Julia Schlaepfer, Michele Randolph, Timothy Dalton, James B. Dale, Jerome Flynn, Marley Shelton, Robert Patrick, Bruce Davison, Joseph Mawle, Peter Stormare, Isabel May
  • Genre: Western
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Längd: 7:20 h
  • Betyg: 5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen