Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: 1883, säsong 1

Mäktigt westernepos!

Prequel-serien till Yellowstone överträffar sin ursprungsserie.

Publicerad 2022-01-10 - 14:40
1883, säsong 1
Tor Aavatsmark

En av TV-serierna som fått en allt större tittarskara de senaste åren är det moderna westerndramat Yellowstone, med Kevin Costner i huvudrollen.

Yellowstone utspelar sig i dagens Montana och handlar om den mäktiga familjen Duttons boskapsdynasti och alla intriger, konflikter och uppenbara maktbegär kring den. Definitivt ingen dålig serie, men enligt vår smak lite väl såpa-aktig à la Falcon Crest.

Nu bjuder serieskaparen Taylor Sheridan på Dutton-familjens fascinerande historia, framför allt deras strapatsfyllda resa när de etablerade sig i Montanas vildmark under nybyggartiden.

Vilda, råa västern

Vågen av immigranter från Europa till den nya världen exploderade i mitten av 1800-talet. Amerikanerna (alltså de europeiska invandrarna) har ”alltid” rest västerut för att söka lyckan. Till ett obebyggt land, bortom de stora prärieslätterna, med oanade möjligheter – men också en resa med svåra prövningar, faror och stenhårt arbete.

1883 följer familjen Dutton när de ger sig ut på sin nybyggarresa västerut, via Texas, genom de stora slätterna i mellanvästerns USA. Målet är landets sista bastioner.

Familjen flyr från osäkerhet och fattigdom, men har ingen aning om vad som väntar dem – varken på resan eller när de kommer fram.

Seriens huvudperson är ärkecowboyen Shea Brennan (Sam Elliott). En hårdkokt, tuff man som har råkat ut för sin beskärda del av motgångar och utmaningar. Brennan förlorade hela sin familj i smittkoppsepidemin som härjade och erbjuder nu, tillsammans med sin kompanjon Thomas (LaMonica Garrett), sina tjänster till människor som behöver skydd och hjälp på sin mödosamma resa västerut.

De åtar sig att leda en stor grupp gröngölingar som består av tyskar och östeuropéer som ska till det forlovade landet Montana. Med på resan är familjen Dutton, ledd av James (Tim McGraw) och Margaret Dutton (Faith Hill). Deras lätt naiva, starkt romantiserande, äldsta dotter Elsa (Isabel May) får en central roll i dramat som utspelar sig.

 

1883, äesong 1 (Foto: Paramount+)

1883: Karaktärsdrivet drama

Ringräven Taylor Sheridan ligger bakom serier som Yellowstone och Mayor of Kingstown (och kommande Kansas City). Han är från början mest känd som manusförfattare till stabila filmer som Sicario, Wind River och Hell or High Water.

Läs också Vi fixar allt! Jeremy Renner går från godhjärtad superhjälte till att försöka vara godhjärtad ”fixare” i fängslande kriminaldrama.

I 1883 är han både serieskapare, manusförfattare och regissör, och han visar ännu en gång sin fina känsla för karaktärsutveckling och levande dialog, samt sin drivna blick för mänskliga prövningar och karaktärsdrivet drama.

1883, säsong 1 (Foto: Paramount+)

Countrysångarparet Tim McGraw och Faith Hill ser ut som om de är födda för den här världen och gör också dugliga insatser, men de har inte seriens mest fängslande karaktärer. Det är alltid människorna som är i fokus och i 1883 är det Brennan och Elsa som är det starkaste kortet.

Brennan är en stenhård, no-bullshit cowboy som utstrålar självförtroende och livserfarenhet och som inte heller tvekar att sätta ner foten. Inte olikt de mänskliga egenskaperna som definierar Jeremy Renners karaktär i Mayor of Kingstown. Sam Elliott (The Big Lebowski, A Star is Born) är som gjord för rollen, och briljerar.

Elsa (Isabel May), ”1883, säsong 1” (Foto: Paramount+)

 

Elsa kommer till den här brutala världen med en romantiserad dröm om ett bättre liv och spännande äventyr. Blond och vacker, och alltid med ett sött leende på läpparna, är hon seriens länk mellan den gamla och den nya världen. Hon får snabbt lära sig att det inte bara är vackra soluppgångar och gryende romantik som definierar vilda västern, utan också mänskliga demoner.

För de oss som är så gamla att vi minns tiden innan TV-serier var ”populära” väcker 1883 minnen av klassikern Den långa färden. 1883 är dock snäppet ärligare och brutalare än Robert Duvall-varianten, och produktionen har en mycket högre kvalitet.

Varje avsnitt sägs ha kostat otroliga 90 miljoner kronor – och det märks! Vilda västern är återskapat in i minsta, autentiska detalj och dramaturgi, klippning, foto och musik fulländar upplevelsen. Och när skådespelarlistan toppas av Billy Bob Thornton är vi helt sålda.

1883, sesong 1_4 1883, sesong 1_5 1883, sesong 1_6 1883, sesong 1_7
<
>
1883, säsong 1 (Foto: Paramount+)

Årets mest episka

Den minsta av de internationella strömningstjänsterna, och förra årets nykomling, Paramount+, har fått en lite brokig start med relativt långt mellan de riktiga godbitarna. I och med lanseringen av The Mayor of Kingstown – och nu 1883 – har du inte längre något val: nu MÅSTE du abonnera på ännu en strömningstjänst!

Fans av westerngenren kommer garanterat att uppskatta detta brutalt vackra epos, som även lär kunna fängsla nya generationer. 6 stjärnor till en av årets mest episka serier.

Recensionen är baserad på de första 3 (av 10) avsnitten. 1883 har premiär på Paramount+ den 10:e januari.

1883, sesong 1_9 1883, sesong 1_10
<
>
1883, säsong 1 (Foto: Paramount+)
Karakter
1883, säsong 1

Fakta:

  • Paramount+
  • Release: 10 januari 2022
  • Regi: Taylor Sheridan
  • Med: Sam Elliott, Tim McGraw, Faith Hill, Isabel May, LaMonica Garrett, Dawn Olivieri, Marc Rissmann, Eric Nelsen, James L. Hébert, Audie Rick, Gratiela Brancusi, Billy Bob Thornton, Tom Hanks
  • Genre: Western
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Längd: 8:00 h
  • Betyg: 6

1 reaktion på ”1883, säsong 1”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen