TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

forfatter
Publicerad 2019-03-04 - 11:10
Karakter
Drama
A star is Born

Bradley Cooper (som regissör och huvudrollsinnehavare) ger oss den fjärde filmatiseringen av A Star is Born, en berättelse om mänskligt förfall, hopp, drömmar, kärlek och hur det otänkbara faktiskt kan hända: att en okänd sångerska på en strippklubb kan slå igenom som musikalisk superstjärna – only in America!

Omaka par

Den unga servitrisen Ally (Lady Gaga) bättrar på sin inkomst genom att sjunga på en burlesk strippbar en kväll i veckan. Hon drömmer om att uppträda för en stor publik och leva på musiken, men ännu så länge har ingen upptäckt henne, och inte heller passar hon in i mallen för hur en popsångerska av i dag ska vara.

En kväll när hon sjunger i baren har den populära country-stjärnan Jackson Maine (Bradley Cooper) en storslagen arenakonsert i staden. Trots osannolik konsumtion av alkohol och piller håller sig den aningen avdankade stjärnan på benen under konserten – men på vägen hem till hotellet behöver han en drink … Det oundvikliga händer, den gamla ringräven charmar Ally i sank, uppmuntrar henne att satsa på musiken och tar henne med direkt på sin pågående turné.

Alkoholiserade musiker med dalande karriärer är inte direkt någon originell handling, det är en karaktärstudie som bland annat Jeff Bridges gjorde perfekt i Crazy Heart för ett par år sedan. Man kan enkelt invända att handlingen är full av klichéer och osannolika händelser, men den berättas så bra och äkta att vi rycks med.

Skådisar av världsklass

A Star is Born är Lady Gagas första huvudroll och det är första gången Cooper regisserar – och båda två gör det med glans!

Cooper har ändrat sin röst till nästan det oigen-
kännliga, när han med rosslig, mullrande basröst (påverkad av år av missbruk) gör en otrolig bra tolkning av mannen (och så småningom paret) som kämpar med att klara av verkligheten och vardagens ofrånkomliga problem, ständig tinnitus och ett traumatiskt förflutet. Det väcker varma minnen om Nicolas Cage och Elisabeth Shue i Leaving Las Vegas.

Hans ansikte är plufsigt, ögonen är glansiga och flaskan är aldrig långt borta. Enda anledningen till att han fortfarande lever är att hans bror (stabila Sam Elliott) försöker hålla ordning på honom.

Handlingen är både rörande, tårdrypande och full av klichéfällor, men Cooper navigerar med säker hand genom de uppenbara fallgroparna. Han gör filmen till ett starkt personligt drama som vi kan känna igen oss i (även om vi inte är riktigt lika törstiga) och relatera till. Dessutom sjunger han som en fullfjädrad gammal countrysångare!

Att Lady Gaga inte har spelat huvudroller tidigare är synd och skam, för hon är som skapt för rollen som den frustrerade, osäkra Ally som varken lyckas med karriären eller kärleken och fortfarande bor hemma hos sin pappa (Andrew ”Fucking-Ford-Fairlane” Dice Clay). Man kan visserligen invända att hon ”bara” spelar sig själv och drar växlar på sin egen livshistoria, men hon gör det med en sällsynt inlevelse och närvaro framför kameran.

Jackson Maine (Bradley Cooper) förför Ally (Lady Gaga) (Foto: Fox/Paramount)

Slitningar

Berättelsen blir extra fascinerande eftersom Jacksons karriär befinner sig i en nedåtgående spiral, på samma gång som Ally tar fart mot stjärnorna – en utveckling som Jackson klarar väldigt dåligt, samtidigt som han, i all sin sårbara mänsklighet, skäms över sina egna känslor och handlingar.

Fotot är stilrent, vackert och nära och fångar paret på deras mest personliga plan, filmen är även elegant klippt och Cooper lyckas ända ut i fingerspetsarna ge den en ovanligt bra dramaturgi – det enda vi har att invända är att Allys karriär tar fart lite väl fort, plus att hennes unga manager är lite väl stereotypiskt överdriven.

If I could sing you a song …

Handlingens grundelement är lika gamla som mänsklighetens historia, men Cooper och Eric Roth (medförfattare) lyckas göra sin version både aktuell och relevant för vår tid. Lägg därtill en historia fylld med vardagsdramatik, omöjlig kärlek, relationer, häftig musik och en skådespelarensemble som levererar sitt yttersta, så har du ett recept på en klassiker.

Vi har inte sett de två allra första inspelningarna av A Star is Born, med den här versionen är mycket bättre och känslomässigt mer engagerande än Barbra Streisand-versionen från 1976. 6 solklara stjärnor.

<
>
(Foto: Fox/Paramount)

4K-utgåvan har en enastående bildkvalitet, varje por i huden syns kristallklart, djupet är felfritt, svärtan är optimal och färgtonerna är naturliga. Det komplexa ljudspåret (Dolby Atmos) innehåller massor av musik, som levereras med pondus, tydlighet och en ovanligt bra surroundmix, vilket inte minst kommer till sin rätt i konsertscenerna. Det relativt magra bonusmaterialet består av bland annat trailer, utelämnade scener, musikvideor samt en bra bakomfilm.

(Foto: Fox/Paramount)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • 4K UHD BD
 • Release: 4/3/19
 • Regi: Bradley Cooper
 • Med: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Anthony Ramos, Dave Chappelle, Andrew Dice Clay, Alec Baldwin
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2018
 • Längd: 2:16
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend