TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension Kärlek & anarki, säsong 2

Charmig humor med känslomässigt djup

Den andra säsongen av den svenska charmbomben ändrar riktning – men är trogen mot sitt ursprungliga koncept.

forfatter
Publicerad 2022-06-16 - 13:45
Karakter
Komedi
Kärlek & anarki, säsong 2

En mörk höstkväll 2020, coronapandemin och de sociala avstånden härjade för fullt, dök det upp ett riktigt ljus i mörkret från den svenska serieskaparen Lisa Langseth.

I Kärlek & anarki lärde vi känna ”Digitaliseringskonsulten” som mitt i livet anställdes för att få ordning på ett antikvariskt bokförlag. Där föll den gifta kvinnan Sofie (Ida Engvoll), pladask för den mycket unge IT-teknikern Max (Björn Mosten). De inledde en så kallad ”olämplig” relation, präglad av ömsesidig attraktion, tillit, lust och befriande lekfullhet.

Läs också Ett oanständigt förslag ... Härligt, charmerande samtidsdrama med välbekanta konflikter och utmaningar.

På kontoret utvecklas allt till ett hemligt spel där de utmanar varandra att utföra den ena fräckare handlingen än den andra.

 

När vi ett och ett halvt år senare återigen träder in i deras liv är Sofie skild, hennes relation med Max är fortfarande djupt hemlig (men de beter sig fortfarande som kaniner) och hon jobbar inte längre på Lund & Lagerstedt.

Sofie har flyttat in i en ny liten lägenhet och har tonårsbarnen halva tiden. Genom bekanta stöter hon på investerare som är exalterade över potentialen i ”storytelling” och får en möjlighet att återvända till förlaget – den här gången som chef.

Men så inträffar en personlig tragedi, ett dödsfall i familjen, Sofie som ett knytnävsslag i magen. I stället för att lyssna på kroppen, omfamna sorgen och bearbeta den, stänger hon inne alla känslor och stänger ute alla nära kära. Denna reflexreaktion leder ut henne på en krokig och brant väg där hon håller på att förlora sig själv, kärleken och allt hon står för.

Kjaerlighet anarki sesong 2 1 2
Kärlek & anarki, säsong 2 (Foto: Netflix)

Som en konsekvens av sorgen gör Sofie ”en Flight Attendant” och inleder (ofrivilligt) långa samtal och djupt frustrerande diskussioner med avlidna; ofta vid mycket olämpliga tillfällen och platser. Och Max börjar ”beta” på grönare ängar, blir en populär hobbyträdgårdsmästare på Instagram och går till sängs med söta receptionisten.

Låter inte precis som receptet på en komedi, säger du? Andra säsongen är betydligt mer ett mellanmänskligt drama än lättsam komedi – men Lisa Langseth har inte glömt var karaktärerna kommer ifrån och bjuder på massor av underbar, lätt absurd komik! Hennes gliringar mot en pompös bransch är oftast spot on, om än något vinklade.

Kjaerlighet anarki sesong 2 1 8 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 7 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 1 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 9 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 10 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 11 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 13 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 14 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 15 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 16 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 17 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 2 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 3 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 4 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 5 Kjaerlighet anarki sesong 2 1 6
<
>
Kärlek & anarki, säsong 2 (Foto: Netflix)

Kärlek & anarki bjuder ofta på komik som drar mot den mörkare genren, men jösses vad Nordens svar på Elisabeth Moss, Ida Engvoll, levererar varorna. Engvoll är imponerande och trovärdig, lika mycket som diabolisk femme fatale som djupt mentalt nedbruten eller lekfullt nyförälskad. Allting kretsar kring henne, hon är helt och hållet den som bär upp serien och handlingen.

Upp dyker också två nya karaktärer, med David Dencik som den karikerade ”sensitivitetsexperten” (som en symbol för kränkningssamhället vi lever i) och Marina Bouras. Som en respektlös, dansk författardiva är Bouras en frisk fläkt i ensemblen, en skön parodi på självcentrerade författarkonstnärer och hennes historia ger mer utrymme för den begåvade Gizem Erdogan att glänsa.

Läs också Dansk spermie-tjuv Lättsam och lättsmält romantisk komedi om barnlöshet och det eviga (hopplösa) sökandet efter en livspartner.
Baby Fever Skruk 1

Vi tar av oss hatten för Langseth, som har lyckats med något som få serieskapare gör, att vidareutveckla narrativet i en berättelse, samtidigt som grundkonceptet behålls. Serien är på inget sätt en enkel romantisk komedi à la amerikansk standard, men den har förmågan att underhålla, beröra och få oss att skratta. 5 stjärnor.

Säsong 2 släpps globalt på Netflix 16 juni. Recensionen är baserad på alla avsnitt.

Läs också Alla nya streaming-titlar i juni Här är alla nya serier och filmer som du kan streama i juni – och nu kommer Only Murders in the Building 2!
Only Murders in The Building sesong 2 1 989x655 1
Kjaerlighet anarki sesong 2 1 12
Kärlek & anarki, säsong 2 (Foto: Netflix)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Netflix
 • Release: 16 juni 2022
 • Regi: Lisa Langseth
 • Med: Ida Engvoll, Björn Mosten, Gizem Erdogan, Carla Sehn, Reine Brynolfsson, Björn Kjellman, Ruben Lopez, Lars Väringer, Marina Bouras, David Dencik, Ludde Hagberg, Yasmine Garbi
 • Genre: Dramakomedi
 • Land: Sverige
 • År: 2022
 • Längd: 4:15
 • Betyg: 5
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild