TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension The Flight Attendant, säsong 1

Jetlag med härlig knorr

En hyperaktiv, gravt alkoholiserad och gudabenådat charmig flygvärdinna, sådant kan det verkligen bli bra underhållning av.

forfatter
Publicerad 2021-03-29 - 10:58
Karakter
Komedi
The Flight Attendant, säsong 1

Det senaste året är det många av oss som har saknat att få höra: ”Cabin Crew, arm doors and cross check.”

I HBO-serien The Flight Attendant, som flyger jorden runt med den hyperaktiva, starkt alkoholiserade men väldigt charmiga flygvärdinnan Cassie Bowden (Kaley Cuoco), får vi massor av påminnelser om hur världen var före corona, med öppna gränser och obegränsad tillgång till långdistansflyg.

 

Cassie är i mitten av trettioårsåldern och har varken barn eller fast sällskap – och formligen älskar sitt fria liv där hon kan flyga runt över hela världen, uppleva storstäder som Rom, Kuala Lumpur, Bangkok, Mexico City och Seoul. Nästan lika mycket som en god vodkadrink älskar hon en häftig natt med någon av det motsatta könet – vilket Cassie verkligen förser sig rikligt med.

På en flight till Bangkok träffar hon den charmiga investeraren Alex (Michiel Huisman) som reser första klass. De flörtar lekfullt under flygningen, samtidigt som Cassie ”smuttar” lite bland pentryts småflaskor, och allt slutar med att de utbyter telefonnummer. Samma kväll påbörjar de en het helg tillsammans i den thailändska huvudstaden – men det blir ”trubbel” när Cassie, i ett tillstånd av fullständig blackout, vaknar samma morgon som hon ska flyga hem och upptäcker Alex bredvid henne i hotellsängen, med halsen avskuren!

The Flight Attendant, säsong 1 (Foto: HBO)

Cassie använder alkohol som ”valium” för att fly vardagen, familjen, problematiska barndomstrauman och en kaotisk livsstil, men när hon hamnar mitt i ett brutalt mord, och inte kommer ihåg ett skvatt om vad som hänt, får hon en riktig panikattack. Hon ringer till sin pedantiska advokat Annie (en helt absurd Zosia Mamet) och ber om råd, men det slutar med att hon mörkar sin närvaro och flyr från brottsplatsen/landet.

Serien är baserad på Chris Bohjalians roman och seriens skapare Steve Yockey har gjort ett bra jobb med att skapa en blandning av svart humor, lätt komedi och kriminalgåta. Men seriens starkaste kort är en Kaley Cuoco (The Big Bang Theory) i absolut högform! Hon balanserar fenomenalt – och smittande charmigt – mellan en nyckfull/lekfull smånaivt livsstil och mod och kvinnlig uthållighet. En karaktär vi skrattar med och samtidigt känner med.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Greppet med återkommande flashbacks, där Cassie pratar (i nutid) med den avlidne Alex, fungerar ovanligt bra och ger karaktärerna efterlängtat djup och eleganta, stegvisa aha-uppenbarelser av mordmysteriet.

Parallellhandlingen med en lätt frustrerad flygvärdinnekollega, Megan (Rosi Perez), är långtifrån lika lyckad och känns mer som ett onödigt sidospår till huvudplotten. Varken intressant eller trovärdigt.

Så småningom fattar Cassie också lite för många hopplösa och inte särskilt trovärdiga beslut och seriens narrativ har en tendens att upprepa sig.

The Flight Attendant, sesong 1_11 The Flight Attendant, sesong 1_10 The Flight Attendant, sesong 1_9 The Flight Attendant, sesong 1_8 The Flight Attendant, sesong 1_7 The Flight Attendant, sesong 1_6 The Flight Attendant, sesong 1_5 The Flight Attendant, sesong 1_4 The Flight Attendant, sesong 1_3 The Flight Attendant, sesong 1_2
<
>
The Flight Attendant, säsong 1 (Foto: HBO)

Vi har sett hela säsongen och halvvägs genom den första säsongen flyttas fokus från lätt komedi till mer traditionell krim. De sista avsnitten handlar om vem som skulle kunna tänkas vilja ta livet av Alex, ett par karikerade FBI-agenter följer spåren och siktar förutsägbart in sig på Cassie.

The Flight Attendant är definitivt en sevärd serie, trots uppenbara ojämnheter räddas den av Cuoco i sitt livs form, i en roll som är som klippt och skuren för henne. Intensiv klippning/foton och ett medryckande musikspår förbättrar upplevelsen. Vi vill redan nu se mer om hur livet utvecklas för denna hopplösa person som har tonvis med charm. 4 starka stjärnor.

Läs också Pure fun! Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • HBO
 • Release: 18 december 2020
 • Regi: Susanna Fogel
 • Med: Kaley Cuoco, Michiel Huisman, Zosia Mamet, Rosie Perez, Colin Woodell, Griffin Matthews, Merle Dandrige
 • Genre: Krimkomedi
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Längd: 5:40
 • Betyg: 4
IMDB Rating
The Flight Attendant Comedy, Drama, Mystery, Thriller | November 18, 2020 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
"Tillbaka till framtiden" VHS satte rekord på auktion Great Scott! Se videon från den vilda budgivningen.
"You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max tillkännager nu ytterligare en spin-off-serie från Game of Thrones-universumet.
Du känner till spelet - snart kommer filmen! Filmen baserad på det ikoniska racingspelet Gran Turismo får premiär 11 augusti 2023!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend