TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension The Flight Attendant, säsong 1

Jetlag med härlig knorr

En hyperaktiv, gravt alkoholiserad och gudabenådat charmig flygvärdinna, sådant kan det verkligen bli bra underhållning av.

forfatter
Publicerad 2021-03-29 - 10:58
Karakter
Komedi
The Flight Attendant, säsong 1

Det senaste året är det många av oss som har saknat att få höra: ”Cabin Crew, arm doors and cross check.”

I HBO-serien The Flight Attendant, som flyger jorden runt med den hyperaktiva, starkt alkoholiserade men väldigt charmiga flygvärdinnan Cassie Bowden (Kaley Cuoco), får vi massor av påminnelser om hur världen var före corona, med öppna gränser och obegränsad tillgång till långdistansflyg.

 

Cassie är i mitten av trettioårsåldern och har varken barn eller fast sällskap – och formligen älskar sitt fria liv där hon kan flyga runt över hela världen, uppleva storstäder som Rom, Kuala Lumpur, Bangkok, Mexico City och Seoul. Nästan lika mycket som en god vodkadrink älskar hon en häftig natt med någon av det motsatta könet – vilket Cassie verkligen förser sig rikligt med.

På en flight till Bangkok träffar hon den charmiga investeraren Alex (Michiel Huisman) som reser första klass. De flörtar lekfullt under flygningen, samtidigt som Cassie ”smuttar” lite bland pentryts småflaskor, och allt slutar med att de utbyter telefonnummer. Samma kväll påbörjar de en het helg tillsammans i den thailändska huvudstaden – men det blir ”trubbel” när Cassie, i ett tillstånd av fullständig blackout, vaknar samma morgon som hon ska flyga hem och upptäcker Alex bredvid henne i hotellsängen, med halsen avskuren!

The Flight Attendant, säsong 1 (Foto: HBO)

Cassie använder alkohol som ”valium” för att fly vardagen, familjen, problematiska barndomstrauman och en kaotisk livsstil, men när hon hamnar mitt i ett brutalt mord, och inte kommer ihåg ett skvatt om vad som hänt, får hon en riktig panikattack. Hon ringer till sin pedantiska advokat Annie (en helt absurd Zosia Mamet) och ber om råd, men det slutar med att hon mörkar sin närvaro och flyr från brottsplatsen/landet.

Serien är baserad på Chris Bohjalians roman och seriens skapare Steve Yockey har gjort ett bra jobb med att skapa en blandning av svart humor, lätt komedi och kriminalgåta. Men seriens starkaste kort är en Kaley Cuoco (The Big Bang Theory) i absolut högform! Hon balanserar fenomenalt – och smittande charmigt – mellan en nyckfull/lekfull smånaivt livsstil och mod och kvinnlig uthållighet. En karaktär vi skrattar med och samtidigt känner med.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Greppet med återkommande flashbacks, där Cassie pratar (i nutid) med den avlidne Alex, fungerar ovanligt bra och ger karaktärerna efterlängtat djup och eleganta, stegvisa aha-uppenbarelser av mordmysteriet.

Parallellhandlingen med en lätt frustrerad flygvärdinnekollega, Megan (Rosi Perez), är långtifrån lika lyckad och känns mer som ett onödigt sidospår till huvudplotten. Varken intressant eller trovärdigt.

Så småningom fattar Cassie också lite för många hopplösa och inte särskilt trovärdiga beslut och seriens narrativ har en tendens att upprepa sig.

The Flight Attendant, sesong 1_11 The Flight Attendant, sesong 1_10 The Flight Attendant, sesong 1_9 The Flight Attendant, sesong 1_8 The Flight Attendant, sesong 1_7 The Flight Attendant, sesong 1_6 The Flight Attendant, sesong 1_5 The Flight Attendant, sesong 1_4 The Flight Attendant, sesong 1_3 The Flight Attendant, sesong 1_2
<
>
The Flight Attendant, säsong 1 (Foto: HBO)

Vi har sett hela säsongen och halvvägs genom den första säsongen flyttas fokus från lätt komedi till mer traditionell krim. De sista avsnitten handlar om vem som skulle kunna tänkas vilja ta livet av Alex, ett par karikerade FBI-agenter följer spåren och siktar förutsägbart in sig på Cassie.

The Flight Attendant är definitivt en sevärd serie, trots uppenbara ojämnheter räddas den av Cuoco i sitt livs form, i en roll som är som klippt och skuren för henne. Intensiv klippning/foton och ett medryckande musikspår förbättrar upplevelsen. Vi vill redan nu se mer om hur livet utvecklas för denna hopplösa person som har tonvis med charm. 4 starka stjärnor.

Läs också Pure fun! Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Fakta
  • HBO
  • Release: 18 december 2020
  • Regi: Susanna Fogel
  • Med: Kaley Cuoco, Michiel Huisman, Zosia Mamet, Rosie Perez, Colin Woodell, Griffin Matthews, Merle Dandrige
  • Genre: Krimkomedi
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 5:40
  • Betyg: 4

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Se sjöjungfrun återuppstå! Ännu en långfilm från Walt Disneys rika animationsskatt fast med levande skådespelare är på gång.
And the Oscar goes to... I januari fick Ruben Östlund tre uppskattande nomineringar från Oscar-akademien för Triangle of Sadness. I går kväll gick han (och resten av Norden) slokörade hem.
Stabil retro-krim på HBO Max Andra säsongen om den klassiska LA-detektiven har hittat formen, och stilen.
Ny dansk Netflix-thriller Netflix tillkännager premiärdatumet för ännu en dansk originalserie.
Grattis på kvinnodagen! Vi hyllar internationella kvinnodagen - och ger dig några bra tips på fantastiska serier och filmer med starka kvinnor!
Följ Ljud & Bild