Recension: The Falcon and The Winter Soldier, säsong 1, avsnitt 1

Falcon befäster Marvel-universumets unika superhjälteposition

Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Karakter
Action
The Falcon and The Winter Soldier, säsong 1, avsnitt 1
Annons
Annons
forfatter

Det har gått en knapp månad sedan Disney+ med dunder och brak lanserade sitt nya vuxensegment ”Star” – som fick ett något blandat mottagande. Visst fanns där mycket fint gammalt guld, men inte mycket att jubla över när det gällde nytt innehåll.

Fyra ”nya” serier hade premiär på Disney+, där den extremt medelmåttiga Big Sky var flaggskeppet. Med andra ord, inte mycket att skryta om jämfört med Netflix som klämmer ur sig nya serier och filmer snabbare än du byter strumpor.

Disney har däremot lagt fram en ambitiös treårsplan med en synnerligen offensiv satsning på nytt, exklusivt, originalt innehåll på sin strömningstjänst. I den ingår nya Marvel-serien The Falcon och The Winter Soldier – och om den här serien sätter ribban för den nya Disney+-standarden så har vi mycket att se fram emot.

 

Annons

Marvel/Disney fortsätter med sin omsorgsfulla konstruktion och utveckling av det mångfasetterade Marvel-universumet. Nu befinner vi oss ungefär ett halvår efter ”domedagen” som kulminerade i den spektakulära Avengers: Endgame (2019).

Captain America har gått till de sälla jaktmarkerna och hans reliker visas upp på The Smithsonian Museum i Washington DC. De återstående superhjältarna är desillusionerade och går till banken för att be om lån för att överleva. För, som The Falcon formulerar det: Jobbet som superhjälte präglades av mycket goodwill och lite inkomster.

De amerikanska myndigheterna letar efter en ny ledstjärna, ett nytt ”ljus av hopp” som kan inspirera en hårt prövad befolkning …

Läs också
Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?

Sagt och gjort: The Falcon (Anthony Mackie) slår sina påsar ihop med Bucky Barnes/Winter Soldier (Sebastian Stan), nu i en förbättrad version av sig själv, för att återigen rädda världen.

The Falcon and The Winter Soldier
Sebastian Stan, “The Falcon and The Winter Soldier, säsong 1” (Foto: Walt Disney)

Allt kickar igång med den häftigaste scenen vi någonsin har sett i en superhjältefilm eller -serie, när The Falcon får i uppdrag av den amerikanska armén att befria en militär från ett kapat plan över oländig terräng i Tunisien. Vi tar av oss hatten för hur snyggt den här scenen är skriven, filmad och klippt. En tuff, välkomponerad adrenalinkick av sällan skådat slag!

Annons

På samma gång expanderar plotten när ett gäng vigilanter gör en stor stöt i Schweiz, samtidigt som Bucky försöker hitta en ny mening med tillvaron.

The Falcon and The Winter Soldier
Kari Skogland (regissör) och Anthony Mackie (The Falcon) under inspelningen av “The Falcon and The Winter Soldier, säsong 1” (Foto: Walt Disney)

Den strama regin står Kari Skogland för och vi har sällan sett ett mer fokuserat, tättpackat men samtidigt mänskligt varmt serieavsnitt från ett superhjälteuniversum.

Anthony Mackie är lysande som den rättrådige Falcon, serien lyckas ge hans karaktär djup och trovärdighet, med ett vanligt liv och en familj som kämpar med att få allting att gå ihop i exotiska Louisiana. The Falcon representerar de mer ”normala” superhjältarna, som det är lättare att relatera till.

Sebastian Stan är som skapt för rollen som den lite rörigare superhjälten, tillsammans är de ett omaka par vilket skapar friktion och väcker intresse.

Vi reserverar oss naturligtvis för att vi bara har sett det första avsnittet av säsong 1, men lugnas av att Skogland står för regin av samtliga avsnitt och att Malcolm Spellman har haft huvudansvaret för manuset genom hela serien. Vi kan konstatera att det första avsnittet bådar exceptionellt gott och att detta är en serie som kan tilltala en bredare publik än bara die hard-superhjältefantaster.

Annons
The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_2 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_3 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_4 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_5 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_6 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_7 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_8
<
>
The Falcon and The Winter Soldier, säsong 1, avsnitt 1 (Foto: Walt Disney)

 

Nu ser vi fram emot en spännande fortsättning, plus att universumet växer med karaktärer som Zemo (Daniel Brühl), John Walker (Wyatt Russell) och inte minst Sharon Carter (Emily VanCamp). Med sin blandning av lättsam popcorn-action och mellanmänskliga relationer ligger The Falcon och The Winter Soldier bra till för att bli en av årets stora seriegodbitar. 6 stjärnor.

Säsong 1 består av sex avsnitt på ungefär en trekvart. Disney+ släpper ett nytt avsnitt varje fredag ​​med början den 19:e mars.

The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_16 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_14 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_15 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_13 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_12 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_11
<
>
The Falcon and The Winter Soldier, säsong 1, avsnitt 1 (Foto: Walt Disney)
Fakta
  • Disney+
  • Release: 19 mars 2021
  • Regi: Kari Skogland
  • Med: Anthony Mackie, Sebastian Stan, Daniel Brühl, Emily VanCamp, Wyatt Russell, Adepero Oduye
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Längd: 0:48 h
  • Betyg: 6
IMDB Rating
Summary:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.