TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Big Sky, säsong 1

90-talet ringde och ville ha tillbaka sin TV-serie!

Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.

forfatter
Publicerad 2021-02-16 - 14:06
Karakter
Krim
Big Sky, säsong 1

Seriemästaren David E. Kelley (som har nominerats till 46 Emmy-statyetter och vunnit 16 av dem!) ligger bakom den nya Disney+ Originals-serien. Att det är samma person som skapat bland annat The Undoing, Big Little Lies och Goliath är ganska otroligt, för Big Sky har blivit en ofräsch fläkt från 1990-talet.

 

Disney+ breddar utbudet

Serien är en av Disney+ storsatsningar i samband med att de den 23 februari utökar tjänsten med ett mer vuxet innehåll, under rubriken ”Star”.

Redan från premiärdagen lovar Disney att imponerande 300 nya titlar ska släppas direkt på den nordiska marknaden. På samma gång kommer fyra nya -serier:

I år ska det släppas fler än 750 nya titlar i ”Star”-universumet och fram till 2024 ska det komma hela 10 000 avsnitt av TV-serier. Tjänsten blir dock dyrare. Från och med 23 februari går månadskostnaden för Disney+ upp från 69 till 89 kronor.

PS! Här kan du ”smyga undan” prishöjningen genom att teckna ett årsabonnemang redan nu.

Läs också Mycket mer från Disney+ Från och med 23:e februari kan du se fler filmer och serier på Disney+ (till ett högre månadspris).

Märkliga småstads-USA

Serien utspelas i den arketypiska, pittoreska, amerikanska småstaden Helena, Montana, där vi får se två tonårsflickor och en lite annorlunda glädjeflicka kidnappas. Privatdetektiverna Cassie Dewell (Kylie Bunbury) och Cody Hoyt (Ryan Phillippe) är direkt inblandade i och med att Codys och Jennys (Katheryn Winnick) son är pojkvän till en av de försvunna tonåringarna.

Fallet ”krånglas” till ytterligare av att herr och fru Hoyt nyligen har separerat och att Cody nu har en romans med Cassie. Ja, det blir catfight …

Manuset är med andra ord inte direkt Pulitzerpris-material.

Läs också Hugh Grant i trubbel på alla fronter! Susanne Bier serverar ett spännende och välgjort thrillerdrama på HBO.
Dags för: CATFIGHT! ”Big Sky, säsong 1” (Foto: Walt Disney)

Anakronism

Serien påbörjades ursprungligen av TV-bolaget ABC och det syns. Rytmen, klippningen, musiken och de ständiga avbrotten påminner mycket mer om en medelmåttig TV-serie från 1990-talet än något som kan associeras med många av de fantastiska TV-serierna som nu produceras för strömningsbolagen nu för tiden.

Än värre är att karaktärerna är endimensionella och irriterande karikerade. Folket i den lilla staden framställs som enfaldiga rasistiska, homofoba, MAGA-älskande bybor och storstadsflickorna är självupptagna, simpla och enbart intresserade av sitt utseende.

Att sådana platta stereotyper får frodas i en amerikansk TV-serie från 2021 är pinsamt – om det ända hade gjorts med en humoristisk knorr!

Manuset svämmar över av ynkliga, töntiga klyschor som: ”You got some sister. Tell me about it – I got the looks, she got everything else.” Vi tycker verkligen synd om skådespelarna!

Redo för att spela över? Big Sky, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Odefinierbart charmig

Är då Big Sky ett fullständigt haveri? Nej! Bitvis får man lite tendenser till något Twin Peaks-liknande i handlingen och en del av karaktärerna, vi faller speciellt för den ynkliga Ronald, som kör en 18-wheeler och på det sättet håller Amerika igång under pandemin, samtidigt som hans psykopatiska mamma dissar honom och öppet visar sitt förakt för honom. Trots detta, när natten kommer och mardrömmarna smyger sig på, kryper 34-åringen upp i sin mammas säng för att få tröst. Härligt!

Brian Geraghty är lysande som den vuxna morsgrisen som lever ett liv (och lust) i det fördolda, även John C. Lynch glimtar till som en polis som vet hur han ska manipulera sig framåt och uppåt. Men de som verkligen ska dra historien framåt, superdetektiven Cassie och ex-hustrun Jenny, är bara tomma och ointressanta skal. Klyschiga karaktärer med klyschiga bakgrunder, som löser fallet och hittar ledtrådar löjligt enkelt.

RYAN PHILLIPPE Big Sky, sesong 1_2 KYLIE BUNBURY Big Sky, sesong 1_7 KATHERYN WINNICK TV Insider Photo Template Big Sky, sesong 1_4 Big Sky, sesong 1_8 Big Sky, sesong 1_1 BRIAN GERAGHTY, JESSE JAMES KEITEL KATHERYN WINNICK RYAN PHILLIPPE KATHERYN WINNICK
<
>
Big Sky, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Big Sky har något obestämbart, småcharmigt över sig, och handlingen med trafficking, dolda motiv, dubbelliv och ”konstiga” småstadsamerika är en finfin inramning för historien.

Men för att detta skulle fungera på ett någorlunda tillfredsställande hade Kelley & Co behövt ta fler rundor med manuset och tittat närmare på eller fixat till karaktärsutvecklingen och vilka skådespelare som skulle spela huvudrollerna.

Denna nya ”stora satsning” från Disney+ Star-universum bådar inte särskilt gott. 3 förvånade, knappt mediokra stjärnor.

Big Sky, säsong 1 (Foto: Walt Disney)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Disney+
 • Release: 23 februari 2021
 • Regi: Jennifer Lynch
 • Med: Katheryn Winnick, Kylie Bunbury, Ryan Phillippe, Brian Geraghty, John C. Lynch, Jade Pettyjohn, Natalie A. Lind, Jesse James Keitel, Valerie Mahaffey, Brooke Smith
 • Genre: Krim
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Längd: 6:00
 • Betyg: 3
IMDB Rating
Big Sky Crime, Drama, Mystery, Thriller | November 17, 2020 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend