Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: The Undoing, säsong 1

Vem blir bedragen? Och vem bedrar?

Susanne Bier serverar ett spännende och välgjort thrillerdrama på HBO.

Av / 2020-10-25 - 09:57
The Undoing, säsong 1
Tor Aavatsmark

Den skickliga seriemästaren David E. Kelley ligger bakom den nya HBO-serien där danska Susanne Bier sitter säkert i registolen. Tillsammans har de skapat en oerhört engagerande thriller, med Kidman i högform.

https://www.youtube.com/watch?v=QWoiNlLqLR8&t=39s

 

De rikas lekstuga

I en lyxlägenhet på Manhattan bor cancerkirurgen Jonathan (Hugh Grant) med sin psykologhustru Grace (Nicole Kidman) och deras överbeskyddade/bortskämde son.

Äktenskapet tycks vara helt perfekt, med en oklanderlig fasad och allt man kan önska sig i och av livet. Sonen går, naturligtvis, i privatskola (som kostar drygt en halvmiljon per år) och Graces far (Donald Sutherland) är en samhällets stöttepelare i sin herrgård.

Kvällarna tillbringas med ett gott glas vin framför öppna spisen eller på olika välgörenhetstillställningar där man kan ”köpa avlat” genom att bjuda 1 000 dollar för ett glas kranvatten.

Men idyllen krossas hårt och brutalt när den unga, förföriska mamman Elena (Matilda De Angelis) till en av elitskoleeleverna hittas (bokstavligen) ihjälslagen i hennes lilla galleri – samma natt försvinner Jonathan spårlöst …

HBO har verkligen inte snålat med kostymbudgeten. The Undoing, säsong 1 (Foto: HBO)

Jagad

Som rena rama Harrison Ford (som också var läkare) i The Fugitive, lägger Jonathan benen på ryggen när han misstänks för mordet. Misstankarna blir inte direkt mindre när det visar sig att han har varit mordoffrets sons läkare, anklagats för sexuella trakasserier på jobbet och har haft ett (långvarigt) sexuellt förhållande med den avlidna.

Så småningom kommer han fram ur skuggorna, arresteras och anklagas. Naturligtvis hävdar han sin oskuld för mordet och ber Grace att tro honom.

Striden om Jonatans trovärdighet (och dunkla förflutna) blir ett lika viktigt inslag i serien som vem som faktiskt dödade Elena – och i bakgrunden lurar pater familias.

Kelly och Kidman

Själva handlingen är inte den mest originella, det är snarare utförandet och skådespeleriet som det slår gnistor om.

Likheterna är många med inramningen i Kelley och Kidmans senaste serie, den sagolika Big Little Lies. Ännu en gång befinner vi oss i det amerikanska samhällets förmögna vita elit, där kvinnor blir illa behandlade och där det inte alltid är lika idylliskt bakom den perfekta rikemansfasaden.

Sådant kan lätt bli klyschigt, men Kelley är så förbaskat duktig och har ett välskrivet och intelligent manus, en fängslande och engagerande handling och, framför allt, ett stjärnteam av skådespelare.

Danska Susanne Bier i regissörsstolen. The Undoing, säsong 1 (Foto: HBO)

Intensivt fascinerande

Allt är inte lika trovärdigt, handlingen har sina luckor och logiska brister, och ett par av karaktärerna är mer eller mindre stereotyper. Men Bier har en stram och rak regi där historien får tid att utvecklas, dramaturgin eskalera i intensitet och skådespelarna ge liv och själ åt karaktärerna.

Vi applåderar Kidman för ännu en stark rolltolkning, som förmodligen kommer att säkra henne en Emmy-nominering. Men ännu en gång är det faktiskt gammal som är äldst. Donald Sutherland har en oerhört intensiv närvaro och aura i varje scen han är med i. Den gamla ringräven tar plats och dominerar scenerna. När Sutherland i avsnitt 4 närmast deklamerar:

«But make no mistake, I am a cocksucker
And I don’t mean that in the sense of gay belittlement, as it’s currently been come to be interpreted.
No! I’m an old fashioned cocksucker.
The more traditional kind.
The kind who fucks over everyone who hurts me, or a loved one.
You speak of ugliness Mr. Connaver,
You have not yet met ugliness.»

får vi rysningar längs ryggen!

Den gamle mästaren: Donald Sutherland. The Undoing, säsong 1 (Foto: HBO)

Från bok till film

Manuset är baserat på romanen You Should Have Known av den amerikanska författaren Jean H. Korelitz, och man kunde nog ha klippt bort mer av bokens innehåll för att strama till historien lite, några av avsnitten känns onödigt långa. Men det är bagateller i det stora hela.

The Undoing har blivit en otroligt lyckad thriller där man ibland sitter som på nålar och undrar vem som gjorde det, på samma gång har den mer djup och komplexitet än en genomsnittlig thriller.

Här är det personliga hemligheter, bedrägerier, lögner och åter förbannade lögner som gör karaktärerna sårbara – och högst mänskliga. Det psykologiska elementet säkrar 5 sevärda stjärnor.

 

The Undoing_3 The Undoing_9 The Undoing_8 The Undoing_7 The Undoing_5
<
>
The Undoing, säsong 1 (Foto: HBO)
Karakter
The Undoing, säsong 1

Fakta:

  • HBO
  • Release: 26 oktober 2020
  • Regi: Susanne Bier
  • Med: Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland, Matilda De Angelis, Ismael C. Cordova, Michael Devine, Edgar Ramírez
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 5:00
  • Betyg: 5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen