Recension: Kärlek & anarki, säsong 1

Charmerade svensk feelgood

Härligt, charmerande samtidsdrama med välbekanta konflikter och utmaningar.
Karakter
KomediDrama
Kärlek & anarki, säsong 1
Annons
Annons
forfatter

Netflix fortsätter sin väl genomtänkta strategi att erbjuda sina 200 miljoner abonnenter allt mer lokalt producerat innehåll. En smart fördel i strömningskriget mot konkurrenter som Disney+, Amazon och Apple TV+. Och den här gången lyckas de verkligen!

Lisa Langseth är manusförfattare tillsammans med Alex Haridi, som tidigare har samarbetat med strömningsjätten på Störst av allt. Med Kärlek & anarki gör Langseth regidebut, tar ett vardagligt samtidsdrama och serverar oss en skön feelgood-dramakomedi med en lysande Ida Engvoll i huvudrollen.

Sofie (Engvoll) är en målmedveten karriärkvinna som har koll på allt. Stor, vacker lägenhet i centrala Stockholm, utstakad framtid och hon man och två barn. Hon jobbar som ”digitaliseringskonsult”, det vill säga att hon träder in som en ”räddande ängel” i stela företag som behöver hoppa på det digitala tåget.

Läs också
Störst av allt, säsong 1 Skrämmande drama som tar den amerikanska vapenkulturen hem till vår egen trygga värld.

Hennes nya kund är ett dammigt förlag som definitivt inte har haft innovation, tekniskt försprång och digitalisering i affärsplanen de senaste 15 åren. Sofie kommer in som en virvelvind och vill vända upp och ner på det mesta – och stöter på förväntat motstånd från de anställda.

För att bli av med stressen tar sig Sofie en snabbis ett par gånger om dagen, i all sin ensamhet och med porrfilm på sin mobil och öronpropparna inkopplade. Dessvärre bli hon påkommen av förlagets unge IT-tekniker – vilket sätter igång en serie oväntade och oförutsedda händelser.

Annons

Engvoll är perfekt som den lite naiva, småstressade, ”stygga” och underbart nyfikna karriärkvinnan som får ny spänning i vardagen genom att leka med sin mycket yngre kollega, Max (Björn Mosten). Hon är Sveriges svar på en munter blandning av Elisabeth Moss och Margot Robbie.

Ida Engvoll som Sofie. Kärlek & anarki, säsong 1 (Foto: Netflix)

De två utmanar varandra med allt vildare påhitt. Allt eskalerar och tappar så småningom kontrollen, vilket orsakar kaos och igenkännlig humor på arbetsplatsen. Vi får se rädsla för att bli bortrationaliserad, löjligt politisk korrekthet, radikala föräldrar, konflikträdda chefer och kvinnor som vill och kan stå på egna ben. En del av karaktärerna blir väl mycket stereotyper, men Langseth har hittat en fin balans och har bra komisk timing.

En extra klapp på axeln för att avsnitten hålls kring halvtimmen, alldeles för många serieskapare har en tendens att dra ut på avsnitten så att de efter ett tag nästan bara trampar vatten.

Historien är inte särskilt original eller nydanande, men ett intressant persongalleri, smart dialog och enastående skådespelare lyfter Kärlek & anarki till en av höstens stora charmbomber. 5 stjärnor!

_SR25233.cr2 _SR25407.cr2 _M4_1142.cr2 _M4_1523.cr2
<
>
Kärlek & anarki, säsong 1 (Foto: Netflix)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Netflix
  • Release: 4 november 2020
  • Regi: Lisa Langseth
  • Med: Ida Engvoll, Björn Mosten, Lars Väringer, Reine Brynolfsson, Elsa A. Reiland, Bejamin Shaps, Malin Levanon, Fredrik Hammar, Ejke Blomberg, Carla Sehn, Ruben Lopez
  • Genre: Dramakomedi
  • Land: Sverige
  • År: 2020
  • Längd: 3:40
  • Betyg: 5
IMDB Rating
Summary:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.