TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension Baby Fever

En bit kvar till förlösning

Lättsam och lättsmält romantisk komedi om barnlöshet och det eviga (hopplösa) sökandet efter en livspartner.

forfatter
Publicerad 2022-06-18 - 01:42
Karakter
Komedi
Baby Fever

Just nu ser det mörkt ut när det gäller produktionen av nya danska TV-serier och filmer signerade Netflix. Och det är synd, för det har kommit mycket bra ur det samarbetet – även om Baby Fever definitivt inte är en av höjdpunkterna.

Läs också Netflix släpper Danmark! Ändrade villkor för rättigheter innebär att Netflix stänger ner alla danska produktioner.
Kastanjemannen 2 1 scaled 1

Nyligen kunde vi på Viaplay se Pia Tjelta som fertilitetsläkare i dramat Made in Oslo. Netflix har gjort en mer komisk vinkling på samma koncept.

Romantiska komedier anses vara en amerikansk paradgren, men även i Norden har det vuxit fram en betydande mängd, något mer jordnära, serier och filmer i den genren. Baby Fever (eller Skruk som den heter på danska) handlar om fertilitetsläkaren Nanas (Josephine Park, Doggystyle) vardag.

 

Nana jobbar på en av Köpenhamns främsta fertilitetskliniker, hon är singel, arbetsnarkoman, barnlös och närmar sig 40. När hon inser att hon bara har ett litet fönster på ungefär sex månader kvar att bli gravid på så blir hon desperat.

Under en hejdundrande fylla på kontoret (!), tillsammans med receptionisten Olivia, bestämmer hon sig för att ta en kreativ ”genväg”. Nana vet att hennes ungdomskärlek Mathias (Simon Sears) nyligen har donerat spermier, och när hon är på väg att låsa spermabanken får hon för sig att stjäla en dos av hans ”simmare” och inseminera sig själv. Låt förvecklingarna börja!

Serieskapare (och regissörer) är Amalie N. Fick och Nikolaj Feifer, och de försöker aldrig framställa Baby Fever som något annat än den är: en lättsam och synnerligen lättsmält, romantisk komedi som inte har några andra ambitioner än att underhålla den brokiga skaran av Netflix-abonnenter i knappt tre timmar.

Baby Fever Skruk 9
Baby Fever (Skruk) (Foto: Netflix)

Tyvärr har de gjort det för enkelt för sig. Visserligen förväntar vi oss inte att en lättsam romantisk komedi ska vara nydanande eller oerhört originell, men här skulle man ha tagit ett par extra vändor med karaktärsutvecklingen och hyfsat till manuset. Vi är övertygade om att serien hade fungerat bättre som en långfilm på strax under två timmar.

Läs också På jakt efter mening Den första danska originalserien från HBO Max skickar ut Julie, som har gått igenom en omvälvande upplevelse, på ett sökande meningen med det meningslösa livet.

Josephine Park är definitivt seriens starkaste kort (med Charlotte Munck som ofrivillig sidekick), hon gör en stabil och livsbejakande tolkning av den lätt frustrerade, ständigt ljugande men till synes framgångsrika arbetsnarkomanen. En karaktär som har många likheter med huvudrollen i en annan Netflix-serie, norska Home for Christmas. I den norska serien möter vi (snart) medelålders Johanne som desperat letar efter en varaktig partner samtidigt som hon vimsar runt charmigt och krånglar till förvecklingarna mer och mer.

Nana fattar också många konstiga beslut, flera av dem lite väl konstruerade och inte särskilt subtila. Hennes klienter är inte heller särskilt konventionella utan lagom småknasiga och inskrivna i manus för att skapa komik och dramaturgiska framsteg. Ibland kul och småunderhållande, men det är för långt mellan de stora skratten. Nanas desperata partnerjakt känns inte heller helt hundra och ofta tror vi inte på hennes strapatser och beslut.

Baby Fever Skruk 7 Baby Fever Skruk 3 Baby Fever Skruk 4 Baby Fever Skruk 5 Baby Fever Skruk 6 Baby Fever Skruk 8 Baby Fever Skruk 2
<
>
Baby Fever (Skruk) (Foto: Netflix)

Baby Fever har blivit en smått underhållande, och helt ofarlig, liten feelgood-serie som du med fördel kan binge-titta på en regnig sommarkväll. Serien är uppenbarligen producerad med hjärtat på rätt ställe, förvänta dig bara inte att glädjen ska sitta i lika länge som en graviditet – den här glömmer du nog ganska så fort. 3 starka stjärnor.

Serien hade premiär den 8 juni och recensionen är baserad på samtliga avsnitt.

Läs också Alla nya streaming-titlar i juni Här är alla nya serier och filmer som du kan streama i juni – och nu kommer Only Murders in the Building 2!
Only Murders in The Building sesong 2 1 989x655 1
Baby Fever Skruk 10
Baby Fever (Skruk) (Foto: Netflix)

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Netflix
 • Release: 8 juni 2022
 • Regi: Amalie N. Fick
 • Med: Josephine Park, Olivia J. Lewerissa, Simon Sears, Charlotte Munch, Mikael Birkkjær, Tammi Øst, Emil Prenter, Thomas Levin, Jesper O. F. Andersen, Amelia Høy, Morten Jørgensen, Anne S. Wanstrup, Lisa Carlehed
 • Genre: Komedi
 • Land: Danmark
 • År: 2022
 • Längd: 2:59
 • Betyg: 3
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild