TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Netflix stoppar danska produktioner

Ändrade villkor för rättigheter innebär att Netflix stänger ner alla danska produktioner.

forfatter
Publicerad 2022-06-08 - 16:36

Det är allmänt känt att Netflix har tvingats till massiva budgetnedskärningar i sin egen innehållsproduktion efter att under första kvartalet i år ha upplevt minskande prenumerationer för första gången.

En nedgång som resulterade i att Reed Hasting tillkännagav lanseringen av en reklamfinansierad prenumerationslösning.

Läs också Nu blir det reklam på Netflix Efter en mer än halverad aktiekurs och sjunkande antal abonnenter tar Netflix till åtgärder.
ReedHastings NetflixSWNRome2018 2 1000x667 1

Ända sedan Netflix blev en global aktör har de haft som en viktig del av sin affärsplan att erbjuda sina abonnenter mycket lokalt producerat innehåll.

I Norden var den första lokala serien också dansk: The Rain (2018). Sedan dess har de  lanserat danska serier på löpande band: Kastanjemannen, Equinox, Against the Ice, Nissar, Chosen, den utmärkta fjärde säsongen av Borgen och  senast Baby Fever (som har premiär idag). Men nu är det över!

Läs också Dansk, politisk thrillerdynamit! Adam Price återupplivar Borgen, och serverar en driftig, väl framförd, mycket dagsaktuell politisk dramathriller av internationellt format.
Borgen sesong 4 1 2048x1365 1

En nyligen antagen lag tvingar nu utländska streamingföretag att avsätta 6% av sina intäkter till en fond som ska främja danska produktioner. Den nya fonden kommer endast att   finansiera dansktalande, lokalt inspelade, serier och filmer. Denna kostnad kommer ovanpå redan kostsamma produktionskostnader i samband med danska produktioner – vilket medför att Netflix nu drar i (danska) nödbromsen helt.

Baby Fever sesong 1 3
Dags att sätta korken i champagneflaskan? ”Baby Fever, säsong 1” (Foto: Netflix)

Det var tidningen Politiken som först kunde rapportera om Netflix beslut, som de har meddelat sina danska partners i form av ett brev. Kommer Baby Fever nu att vara bland de sista danska Netflix-produktionerna?

Enligt ordföranden för danska skådespelarförbundet, Benjamin Boe Rasmussen, handlar det just nu om två produktioner som Netflix drar sig ur.

Netflix beslut kommer delvis som en konsekvens av ett reviderat rättighetsavtal som nåddes mellan producenter och filmskapare i december som garanterar konstnärliga medarbetare bättre villkor. Där kreativ personal tidigare kunnat avstå från sina rättigheter mot ett engångsbelopp ska de enligt det nya avtalet betalas löpande.

Läs också Se trailern till sista säsongen av The Rain Kan de överleva varandra? Netflix har släppt trailerna till sista säsongen av den danska apokalypsserien The Rain

Netflix stoppar därmed all utveckling av nya serier och filmer i Danmark.

Även TV2 menar att de ändrade villkoren gör danska produktioner för dyra att producera, och stoppade framtida produktioner redan i mars i år.

Jørgen Ramskov, chef för Producentföreningen, säger till Politiken att det är riktigt irriterande:

Det är verkligen synd, för då kommer ingenting att produceras. Således kommer ingen få jobb, och ingen part tjänar pengar.

Läs också Mystiskt danskt försvinnande! Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.

På tisdagskvällen hörde även Viaplay av sig och berättade för Ekstra Bladet att de också kommer att stoppa all produktion av danska serier och filmer!

Filippa Wallestam, Chief Content Officer, Viaplay Group:

Avtalet har beskrivits som byggt på en ”framgångsbaserad modell”, men vid närmare granskning står det klart att modellen bygger på streamingtjänstens totala prenumerationsframgång och inte den enskilda seriens framgång. Vi anser att det borde vara tvärtom, så att det är i linje med den praxis som är allmänt accepterad internationellt.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
"Tillbaka till framtiden" VHS satte rekord på auktion Great Scott! Se videon från den vilda budgivningen.
"You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max tillkännager nu ytterligare en spin-off-serie från Game of Thrones-universumet.
Du känner till spelet - snart kommer filmen! Filmen baserad på det ikoniska racingspelet Gran Turismo får premiär 11 augusti 2023!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend