TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension Nine Perfect Strangers, säsong 1

Irriterande splittrat ensembledrama

Nicole Kidman ger sig i kast med att rädda nio ”förtappade själar” i ett ojämnt mysteriedrama.

forfatter
Publicerad 2021-08-20 - 07:30
Karakter
Drama
Nine Perfect Strangers, säsong 1

Den framgångsrika australiensiska författaren Liane Moriarty har tidigare fått en av sina romaner filmad: den hyllade serien Big Little Lies. En film som bygger på boken The Husband’s Secret är också på gång.

Läs också Big Little Lies, säsong 2 De starka kvinnorna i rikemansstaden Monterey få tar konsekvenserna av förra säsongens brutala gärningar.

Nu har TV-teamet bakom Big Little Lies och The Undoing filmatiserat hennes drama-mysterie-krim-roman om nio främlingar som träffas på en exceptionell kurort. Resultatet är klart splittrat, men absolut värt en titt.

 

Genom terapi, gruppsamtal, konfrontationer, ”grävande” i synder och demoner från det förflutna, samt sträva efter att komma ”i harmoni med naturen” ska man hitta tillbaka till sig rätta jag, rena själen och förvandlas till en bättre, mer komplett, människa – helt i harmoni med sig själv. Det är åtminstone teorin bakom konceptet med den enigmatiska ryskan Mashas (Nicole Kidman) oerhört lyxiga hälsocenter ”Tranquillum House”.

Det smått stereotypa persongalleriet består av det mycket ytliga, nyrika, influencer-paret Ben och Jessica, där frun bara är intresserad av sitt utseende och sina perfekta Instagram-bilder, trots att hon egentligen är en ytterst osäker själ; den rasistiska, pillerknaprande Tony (Bobby Cannavale) som retar sig på allt och alla; den introverte Lars (Luke Evans); den försmådda hetsporren Carmel; samt kärnfamiljen Marconi, med irriterande energiske Napoleon (Michael Shannon), hans bottenlöst sorgsna fru Heather och dottern Zoe. Outsidern är den tillsynes normala författaren Francis (Melissa McCarthy), som är djupt ensam, saknar självförtroende och är på väg att rasera sin karriär.

Nine Perfect Strangers, sesong 1 (Foto: Prime Video)

Guru Masha har handplockat gästerna och har nästan lovat dem ”frälsning” och ett nytt och bättre liv efter 10 dagars intensiv terapi/behandling. Efter viss friktion i början av vistelsen blir gästerna av med sina personliga tillhörigheter, alkohol, piller och mobiltelefoner. De övervakas ständigt och får en anpassad ”diet” bestående av psykedeliska lyckopiller inblandad i sin frukost-smoothie.

Ungefär halvvägs in i serien frågar en av kursdeltagarna: ”Är vi med i en realityshow?” Tyvärr känns serien som just en sådan ibland, en konstruerad dokusåpa där deltagarna är noga utvalda för att skapa konfrontationer, konflikter och (onödigt) drama.

Nine Perfect Strangers, säsong 1 (Foto: Prime Video)

Det verkar som att seriens skapare (med ringräven David E. Kelley och John H. Butterworth i spetsen) aldrig har kunnat bestämma sig för vilken sorts serie de egentligen ville göra. Är Nine Perfect Strangers ett djupt mellanmänskligt drama, med riktiga människor som befinner sig i kris? En lättsam komediserie med avväpnande slapstick? En realityserie där allt är konstruerat? Eller en kriminalserie där man ska lösa mysteriet kring vem som hotar Misha?

Läs också Hugh Grant i trubbel på alla fronter! Susanne Bier serverar ett spännende och välgjort thrillerdrama på HBO.

Lite av varje, visar det sig. Växlandet mellan genrer är både förvirrande och ytterst frustrerande. För när den är som bäst är serien snudd på briljant. När vi får följa med på djupdykningar i det mänskliga psyket, när kursdeltagarna konfronteras med sig själva och sina inlåsta känslor, så gnistrar det om Nine Perfect Strangers. Framför allt Michael Shannon, som den lite pedantiska, evigt optimistiska läraren med ett barns död i bagaget, gör en exceptionellt stark tolkning av mannen som lider av en kraftig emotionell förstoppning.

Familjen Marconi är också den mest normala, och de personer som är lättast att associera sig med. Deras resa, och förvandling, är seriens höjdpunkt och röda tråd.

Michael Shannon, ”Nine Perfect Strangers, säsong 1” (Foto: Prime Video)

Den lättsamma komiken, främst personifierad av Melissa McCarthy, känns ofta malplacerad och några av karaktärerna är så stereotypa att vi retar oss på dem.

Den ryska brytningen hamnar lite i vägen för Kidmans roll, Masha är dessutom ett skolexempel på en guru-klyscha, som tror att allting går att lösa med meditation och självrannsakan – toppat av en fet faktura. Kidman är som vanligt bra, men den här gången har hon för lite att spela med, och det dolda hotet mot henne och hennes gamla hemliga liv är en tråd som aldrig riktigt följs upp eller får luft under vingarna.

The Critical Path Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers The Critical Path The Critical Path The Critical Path The Critical Path The Critical Path Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Nine Perfect Strangers, sesong 1_29
<
>
Nine Perfect Strangers, säsong 1 (Foto: Prime Video)

Trots att den är ojämn är Nine Perfect Strangers en ovanligt tekniskt välgjord och läcker serie med genomgående gediget skådespeleri, (mestadels) intelligent dialog och ett fascinerande mänskligt drama som ställer många intressanta frågor och moraliteter. Med en lite tydligare riktning hade den kunnat bli en klassiker. Rekommenderas! 4 starka stjärnor.

Recensionen är baserad på sex (av åtta) avsnitt av miniserien. Nine Perfect Strangers har premiär den 20:e augusti på Prime Video.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Nine Perfect Strangers poster
Nine Perfect Strangers, säsong 1 (Foto: Prime Video)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Prime Video
 • Release: 20 augusti 2021
 • Regi: Jonathan Levine
 • Med: Nicole Kidman, Melissa McCarthy, Tiffany Boone, Bobby Cannavale, Luke Evans, Michael Shannon, Regina Hall, Manny Jacinto, Melvin Gregg, Samara Weaving, Asher Keddie
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Längd: 6:40
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild