Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Troll

Vinterns popcorn-fest!

Katastroffilmer med troll i huvudrollen är sällsynta. Men Netflix lyckas med en förvånansvärt underhållande äventyrsfilm.

Publicerad 2022-11-25 - 08:01
Troll
Tor Aavatsmark

Roar Uthaug slog igenom som regissör med den märkligt norska skräckfilmen Fritt vilt (2006). 2015 kom braksuccén, katastroffilmen Vågen, och till och med cheferna i Hollywood spärrade upp ögonen.

Två år senare fick han jobba med Alicia Vikander, Dominic West (The Crown), Kristin Scott Thomas och Derek Jacobi i nylanseringen av Tomb Raider-serien, en högst underhållande actionfilm.

Läs också Tomb Raider En del filmserier behöver definitivt ingen reboot – men Tomb Raider är inte en av dem.

Troll är ärke-norskt i sitt väsen, men definitivt inspirerat av sina amerikanska ”kusiner” och bör kunna få en stor, internationell publik. Uthaug har tagit med sig den realistiska, jordnära inställningen till katastrofer han visade i Vågen, plus glimten i ögat och lekfullheten från Tomb Raider, till Netflix och bjuder på ett befriande roligt, skönt katastrofäventyr.

 

Sägner

Med urgamla norska folksagor och mytologi som bakgrund får vi följa med den driftiga paleontologen Nora (Ine M. Wilmann), den korrekte stabschefen på statsministerns kansli, Andreas (Kim Falck), den charmige macho-kaptenen Kris (Mads S. Pettersen) samt Noras pappa, folkloristen och eremiten Tobias Tidemann, på tvättäkta trolljakt.

Högt upp i Norges nationalromantiska fjällkedja Dovre arbetar flitiga ingenjörer med ett innovativt transportprojekt. Men när en dundrande dynamitsalva avfyras vaknar något i bergets djupaste djup.

En (enorm!) varelse som har sovit i mer än tusen år bryter sig ut och skapar kaos, död, fasa och förödelse på sin väg.

Troll (Foto: Netflix)

Klassisk katastrof

Regeringen sätter ihop ett katastrofråd och en sansad premiärminister (Anneken von der Lippe) sätter stopp för en överdrivet skjutglad försvarsminister (Fridtjov Såheim).

När videon från händelsen undersöks och gigantiska fotspår upptäcks kallar man in expertisen. In på den smått kaotiska banan kommer den självsäkra paleontologen Nora Tidemann. Men har hon bevarat sin ”barnatro” och tror fortfarande på att troll finns?

Lägg märke till att vi har lagt till ett adjektiv till samtliga karaktärer. Det är ingen slump. Uthaug och manusförfattaren (Aukan) har varit väldigt medvetna om vilka karaktärstyper de har skapat och följt ”katastroffilms-formlerna” nästan till punkt och pricka.

Å andra sidan, till skillnad från merparten av sina mer kända amerikanska systerfilmer tar Troll inte sig själv på fullaste allvar, den har en lekfull glimt i ögat och lyckas kombinera toppmoderna actionsekvenser med uråldriga legender och skrämselhistorier. Lägg sedan till en skvätt syrlig sarkasm och en rejäl dos kittlande spänning så har vi en vinnare.

Troll (Foto: Netflix)

Hyllning

Det råder ingen tvekan om att Uthaug har inspirerats av filmer som Independence Day, 2012 och Kong: Skull Island. Några av scenerna är i princip en remake (hyllning?) av scener med den stora, arga apan som bara vill vara i fred, men som myndigheterna absolut måste skjuta på – här personifierad av ett ur-troll gjort av sten och jord, mer än 40 meter högt.

Läs också Kong: Skull Island Vi har aldrig sett en större och mer spektakulär King Kong – och bra underhållna blir vi också.

Den mest intressanta karaktären är gammelfar Tidemann, porträtterad av en av Nordens främsta karaktärsskådespelare, Gard B. Eidsvold (Zero Kelvin – kärlekens fryspunkt, Welcome to Utmark).

Helt övertygad om att det finns troll och att det har pågått en tusenårig mörkläggningsoperation av myndigheterna, därför stämplades han som galen och låstes in. Sedan dess har han levt helt ensam i en liten timmerstuga ute i ödemarken.

Troll (Foto: Netflix)

Har han fått en självsäker dotter och är själv en påstridig person. Eidsvold lyfter faktiskt fram komplexiteten hos denna karikerade person, och manuset lyckas fläta in en hel rad subtila drag från traditionell folklore (som att troll luktar sig till kristna mäns blod) i berättelsen.

Läs också Briljanta Utmark! En av de märkligaste nordiska serierna någonsin – men också en av de allra bästa, absurdaste och roligaste – och djupt rörande.

Alltihop tar fart när trollet närmar sig kungens slott och den absurda förhistorien och mysteriet avslöjas och vi får dödskallar i en vild biljakt genom Oslos gator. Fantastiskt rolig utan att tippa över till fullständigt parodiskt.

Att filmen dessutom är genomsyrad av specialeffekter av högsta internationell klass är inte bara en fjäder i hatten för Uthaug utan bidrar till att lyfta berättelsen och autenticiteten. Både själva trollet och de många actionscenerna är otroligt väl datoranimerade.

Troll Troll Troll Trolls Troll_1 (7) Troll_3
<
>
Troll (Foto: Netflix)

Fram med popcornen!

Filmen är bitvis otroligt pompös, men det är medvetet och med vilje – och tack vare det lekfulla manuset kommer Uthaug undan med det. Troll är gjord med ett enda syfte: att underhålla.

Och medan de flesta katastroffilmer är löjligt förutsägbara lyckas Troll plocka fram ett par oväntade ”kaniner ur hatten”.

Här finns bara en sak att göra: hämta fram den största skålen med popcorn, skruva upp volymen på TV:n, skicka ut en grannvarning och frossa i ett argt, sårat och ensamt troll. Troll har blivit ett briljant exempel på film-eskapism när den är som bäst! 5 stjärnor.

Läs också Blunt utanför trygghetszonen Actionvana Emily Blunt imponerar i sin första, komplexa, western.

Troll har premiär på Netflix den 1 december.

Karakter
Troll

Fakta:

 • Netflix
 • Release: 1 december 2022
 • Regi: Roar Uthaug
 • Med: Ine M. Wilmann, Gard B. Eidsvold, Kim Falck, Mads S. Pettersen, Anneke von der Lippe, Fridtjov Såheim, Dennis Storhøi, Karoline V. S. Garvang, Bjarne Hjelde, Paal H. Ims
 • Genre: Äventyr
 • Land: Norge
 • År: 2022
 • Längd: 1:44
 • Betyg: 5

1 reaktion på ”Troll”

 1. Jack Mattsson

  Skämtar du? Slösade just hela min Söndagskväll på den här smörjan. Recensera aldrig en film igen, snälla.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen