TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Recension Troll

Vinterns popcorn-fest!

Katastroffilmer med troll i huvudrollen är sällsynta. Men Netflix lyckas med en förvånansvärt underhållande äventyrsfilm.

forfatter
Publicerad 2022-11-25 - 08:01
Karakter
Äventyr
Troll

Roar Uthaug slog igenom som regissör med den märkligt norska skräckfilmen Fritt vilt (2006). 2015 kom braksuccén, katastroffilmen Vågen, och till och med cheferna i Hollywood spärrade upp ögonen.

Två år senare fick han jobba med Alicia Vikander, Dominic West (The Crown), Kristin Scott Thomas och Derek Jacobi i nylanseringen av Tomb Raider-serien, en högst underhållande actionfilm.

Läs också Tomb Raider En del filmserier behöver definitivt ingen reboot – men Tomb Raider är inte en av dem.

Troll är ärke-norskt i sitt väsen, men definitivt inspirerat av sina amerikanska ”kusiner” och bör kunna få en stor, internationell publik. Uthaug har tagit med sig den realistiska, jordnära inställningen till katastrofer han visade i Vågen, plus glimten i ögat och lekfullheten från Tomb Raider, till Netflix och bjuder på ett befriande roligt, skönt katastrofäventyr.

 

Sägner

Med urgamla norska folksagor och mytologi som bakgrund får vi följa med den driftiga paleontologen Nora (Ine M. Wilmann), den korrekte stabschefen på statsministerns kansli, Andreas (Kim Falck), den charmige macho-kaptenen Kris (Mads S. Pettersen) samt Noras pappa, folkloristen och eremiten Tobias Tidemann, på tvättäkta trolljakt.

Högt upp i Norges nationalromantiska fjällkedja Dovre arbetar flitiga ingenjörer med ett innovativt transportprojekt. Men när en dundrande dynamitsalva avfyras vaknar något i bergets djupaste djup.

En (enorm!) varelse som har sovit i mer än tusen år bryter sig ut och skapar kaos, död, fasa och förödelse på sin väg.

Troll (Foto: Netflix)

Klassisk katastrof

Regeringen sätter ihop ett katastrofråd och en sansad premiärminister (Anneken von der Lippe) sätter stopp för en överdrivet skjutglad försvarsminister (Fridtjov Såheim).

När videon från händelsen undersöks och gigantiska fotspår upptäcks kallar man in expertisen. In på den smått kaotiska banan kommer den självsäkra paleontologen Nora Tidemann. Men har hon bevarat sin ”barnatro” och tror fortfarande på att troll finns?

Lägg märke till att vi har lagt till ett adjektiv till samtliga karaktärer. Det är ingen slump. Uthaug och manusförfattaren (Aukan) har varit väldigt medvetna om vilka karaktärstyper de har skapat och följt ”katastroffilms-formlerna” nästan till punkt och pricka.

Å andra sidan, till skillnad från merparten av sina mer kända amerikanska systerfilmer tar Troll inte sig själv på fullaste allvar, den har en lekfull glimt i ögat och lyckas kombinera toppmoderna actionsekvenser med uråldriga legender och skrämselhistorier. Lägg sedan till en skvätt syrlig sarkasm och en rejäl dos kittlande spänning så har vi en vinnare.

Troll (Foto: Netflix)

Hyllning

Det råder ingen tvekan om att Uthaug har inspirerats av filmer som Independence Day, 2012 och Kong: Skull Island. Några av scenerna är i princip en remake (hyllning?) av scener med den stora, arga apan som bara vill vara i fred, men som myndigheterna absolut måste skjuta på – här personifierad av ett ur-troll gjort av sten och jord, mer än 40 meter högt.

Läs också Kong: Skull Island Vi har aldrig sett en större och mer spektakulär King Kong – och bra underhållna blir vi också.

Den mest intressanta karaktären är gammelfar Tidemann, porträtterad av en av Nordens främsta karaktärsskådespelare, Gard B. Eidsvold (Zero Kelvin – kärlekens fryspunkt, Welcome to Utmark).

Helt övertygad om att det finns troll och att det har pågått en tusenårig mörkläggningsoperation av myndigheterna, därför stämplades han som galen och låstes in. Sedan dess har han levt helt ensam i en liten timmerstuga ute i ödemarken.

Troll (Foto: Netflix)

Har han fått en självsäker dotter och är själv en påstridig person. Eidsvold lyfter faktiskt fram komplexiteten hos denna karikerade person, och manuset lyckas fläta in en hel rad subtila drag från traditionell folklore (som att troll luktar sig till kristna mäns blod) i berättelsen.

Läs också Briljanta Utmark! En av de märkligaste nordiska serierna någonsin – men också en av de allra bästa, absurdaste och roligaste – och djupt rörande.

Alltihop tar fart när trollet närmar sig kungens slott och den absurda förhistorien och mysteriet avslöjas och vi får dödskallar i en vild biljakt genom Oslos gator. Fantastiskt rolig utan att tippa över till fullständigt parodiskt.

Att filmen dessutom är genomsyrad av specialeffekter av högsta internationell klass är inte bara en fjäder i hatten för Uthaug utan bidrar till att lyfta berättelsen och autenticiteten. Både själva trollet och de många actionscenerna är otroligt väl datoranimerade.

Troll Troll Troll Trolls Troll_1 (7) Troll_3
<
>
Troll (Foto: Netflix)

Fram med popcornen!

Filmen är bitvis otroligt pompös, men det är medvetet och med vilje – och tack vare det lekfulla manuset kommer Uthaug undan med det. Troll är gjord med ett enda syfte: att underhålla.

Och medan de flesta katastroffilmer är löjligt förutsägbara lyckas Troll plocka fram ett par oväntade ”kaniner ur hatten”.

Här finns bara en sak att göra: hämta fram den största skålen med popcorn, skruva upp volymen på TV:n, skicka ut en grannvarning och frossa i ett argt, sårat och ensamt troll. Troll har blivit ett briljant exempel på film-eskapism när den är som bäst! 5 stjärnor.

Läs också Blunt utanför trygghetszonen Actionvana Emily Blunt imponerar i sin första, komplexa, western.
The English 1 1 1

Troll har premiär på Netflix den 1 december.

Fakta
  • Netflix
  • Release: 1 december 2022
  • Regi: Roar Uthaug
  • Med: Ine M. Wilmann, Gard B. Eidsvold, Kim Falck, Mads S. Pettersen, Anneke von der Lippe, Fridtjov Såheim, Dennis Storhøi, Karoline V. S. Garvang, Bjarne Hjelde, Paal H. Ims
  • Genre: Äventyr
  • Land: Norge
  • År: 2022
  • Längd: 1:44
  • Betyg: 5
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Den starkaste säsongen! I den tredje omgången av komedisocialdramat Pörni gör Henriette Steenstrup sin starkaste säsong.
Norsk rövar-folklore! Katastroffilmer med troll i huvudrollen är sällsynta. Men Netflix lyckas med en förvånansvärt underhållande äventyrsfilm.
Grönt ljus! HBO Max har precis gett Mike White klartecken för en tredje säsong av det dekadenta rikemansdramat.
Nytt från Pixar! Artisterna på Disney/Pixar är på gång med en ny animerad film. Nu har den första teasern släppts.
Huawei: Så går du runt HBO:s blockad Huawei bekräftar problem med streamingtjänster men föreslår en lösning.
Följ Ljud & Bild