TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Kong: Skull Island

Kolossal underhållning!

Vi har aldrig sett en större och mer spektakulär King Kong – och bra underhållna blir vi också.

forfatter
Publicerad 2017-08-08 - 10:15
Karakter
Action
Kong: Skull Island

Få apor har ägnats större uppmärksamhet på vita duken än jätten King Kong, hela åtta spelfilmer har gjorts om honom, den första redan 1933. Den mest berömda kom 1976 och hade Jeff Bridges och Jessica Lange i huvudrollerna och kulminerade när King Kong krossade flygplan som pappersflygplan på toppen av World Trade Center. Peter Jackson (Lord of the Rings) återförenade oss med apan i en fantastisk film, King Kong, 2005.

Nu är det återigen dags att möta monsterapan hemma i det egna vardagsrummet och Jordan Vogt-Roberts version är verkligen ingen besvikelse. Den utspelas vid tiden för slutet av Vietnamkriget och vi får följa med en expedition som är tänkt att kartlägga en nyupptäckt ö mitt ute i Stilla havet. Bill Randa (John Goodman) anlitar den före detta soldaten Conrad (Tom Hiddleston) för att leda dem genom okänd terräng. De understöds av militären, som leds av den förbannade generalen Packard (Samuel L. Jackson). Upptäcktsresan måste naturligtvis förevigas och Weaver (Brie Larson, Room) hyrs in som fotograf. Den enda som har en aning om vad som väntar dem är Randa …

Genom att låta filmen utspelas 1973 och fläta ihop den med Vietnamkriget får vi en läcker mix av äventyrsfilm och häftig krigsfilm, och allting ackompanjeras av samtida ”krigsmusik” från Creedence. Miljöerna är fantastiska och Kong har aldrig sett mer äkta och skrämmande ut – och inte större heller. Det var länge sedan vi blev imponerade specialeffekter, men Skull Island sticker verkligen ut i mängden. Skådespelarna gör ett stabilt jobb men tyvärr ägnas det för lite tid åt karaktärernas utveckling och deras förflutna, de blir bara ytliga, stereotypa personer som vi inte bryr oss särskilt mycket om. Enda undantaget är Weaver.

Skull Island är en lättare actionfilm än den mer ”seriösa” King Kong i Peter Jacksons version – vilket den inte heller försöker dölja.

De många krigsscenerna har definitivt hämtat inspiration från Apocalypse Now och flätas ihop sömlöst med de imponerande monsterscenerna där våra vänner tampas med allt från gigantiska spindlar till vandrande trästammar och skräcködlor. I en av filmens häftigaste scener slåss Hiddleston mot flygande dinosaurier med samurajsvärd (!) – vansinnigt överdrivet men jösses så läckert och underhållande. Fyra bastanta stjärnor till denna häftiga och överdrivna popcorn-äventyrsfilm.

Ljudspåret (Dolby Atmos) i 4K-versionen blåser oss nästan ur soffan! En sanslöst bra mixning som dessutom är extremt detaljerad och har ett enormt djup. Skivan har även en mycket bra bildkvalitet, fast inte riktigt skärpan vi förväntar oss av en ny 4K-film. Bonusmaterialet består av kommentatorsspår och utelämnade scener samt trailer och en rad minidokumentärer. Filmen finns även i en särskild 3D-version.

picture1
<
>
Foto: Fox Paramount
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta

Release: 24 juli 2017 Regi: Jordan Vogt-Roberts Med: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson, John C. Reilly, John Goodman, Corey Hawkins Genre: Action Land: USA År: 2016 Längd: 1:58

IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend