TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension The English

Ett nydanande western-epos!

Actionvana Emily Blunt imponerar i sin första, komplexa, western.

forfatter
Publicerad 2022-11-09 - 08:36
Karakter
Western
The English

Eldiga Emily Blunt har imponerat på oss med sin stora mångsidighet. Skådespelerskan har gått från skön, lekfull actionhjältinna (Edge of Tomorrow, The Adjustment Bureau), via tungt drama (Sicario) och flörtigt kostymdrama (The Jane Austen Book Club, The Young Victoria) till krypande monsterspänning (A Quiet Place) ). Men vi har aldrig sett britternas stolthet i en western – det var minsann på tiden!

För ett par veckor sedan kunde vi bevittna det spektakulära sista avsnittet av Sagan om ringen: Maktens ringar på Prime Video. En serie som utan tvekan har säkrat Jeff Bezos & Co en hel armé av nya abonnenter. Men en svala gör som bekant ingen sommar.

Vi utsåg nyligen Talyor Sheridans fängslande western-epos, 1883, till Årets bästa TV-serie och nu kommer Hugo Blick med en ny westernserie, som utspelas vid samma tid och på samma plats – men i en helt annan miljö. Om Amazon fortsätter med sådana här kvalitetsserier och -filmer i framtiden lär nog majoriteten av de nya ”Sagan om Ringen”-abonnenterna att finna sig väl tillrätta hos Prime Video.

 

Det förlovade landet, med mjölk och honung

I nådens år 1890 befinner vi oss i det karga, ödsliga, ändlösa prärielandskapet i Oklahoma, Nebraska och Wyoming: ”The American Heartland”. Nybyggarland, stulet från indianerna, som fylls av europeiska immigranter på jakt efter ett nytt och bättre liv.

Till en nybyggd ”stad”, bestående av ett skumt hotell, anländer aristokraten Lady Cornelia Locke (Blunt), i sina allra snyggaste klänningar, spetshandskar och hatt med matchande flor. Hon är på jakt efter mannen som dödade hennes son, men möter bara ett kallt, laglöst, mansdominerat/chauvinistiskt och brutalt samhälle.

Serieskapare är Hugo Blick (The Shadow Line) – som även är miniseriens producent, regissör och manusförfattare. Och han har skrivit ett komplext, synnerligen ambitiöst och skrämmande intelligent manus.

Läs också Ingen mer gratis kontodelning! Netflix har länge arbetat för att stoppa lösenordsdelning – nu vidtar streamingjätten åtgärder.

Dyk ner i mörkret

Blick gör en djupdykning i det mänskliga sinnets mörkaste hörn, förnedring, våld, rasism och förtryck – men även glädje och en brinnande livsgnista. I detta fullständigt kvinnofientliga samhälle finns det trots allt ett par starka kvinnofigurer som sticker ut djärvt. I första hand Cornelia, i sitt outtröttliga sökande efter den motbjudande mannen som är ansvarig för hennes sons plågsamma död, men också nybyggarkvinnan Martha Myers (Valerie Pachner) som vet hur hon ska slå tillbaka och försvara sina närmaste.

Till att börja med vet vi ingenting om Cornelias bakgrund, men bit för bit får vi reda på hennes dramatiska bakgrund, ett förflutet som också har förgreningar till hennes räddare, Pawnee-indianen Eli Whipp (Chaske Spencer).

Whipp är en ensamvarg, men en pragmatisk sådan. Pawnee-indianerna krigade med så många indianstammar att han lika gärna kunde låta sig värvas av den amerikanska armén som scout. Nu har han muckat och letar efter ny mark i Nebraska. Något motvilligt följer han med ”hjälplösa” Cornelia på hennes extraordinära jakt.

The English 1 5 1
The English (Foto: Prime Video)

Överdriven

Blick har skapat ett slags blandning av klassiska westernfilmer, kriminalthriller, Westworld och lekfullt Tarantino-våld, ackompanjerat av ett gäng härligt udda personer. Det är ofta mörkt och hopplöst, men ironin och en vass replik aldrig långt borta. Som Whip så lakoniskt berättar för Lady Locke:

The difference between what you need and what you want is what you can put on a horse.

Samspelet mellan den till synes livliga Blunt och den buttre enstöringen Spencer är slående, och får oss tittare att verkligen engagera oss i berättelsen och parets osäkra öde. Karaktärsutvecklingen har Blick järnkoll på när han guidar oss genom deras nuvarande elände, ackompanjerat av ständiga tillbakablickar från det förflutna. Människorna de möter längs vägen lägger till fler lager på deras komplexa personlighet och utökar narrativet på ett förträffligt sätt.

Blunt är som gjord för rollen, hon blandar sin kvinnlighet med tuff handling och djärva repliker. Som när Cornelia, så träffande, säger till sin kamrat:

You think I’m travelling with hope? No, Eli – just without fear.

The English 1 7 1
The English (Foto: Prime Video)

Kan hämnden släcka törsten?

I centrum av handlingen står Cornelia och Whipp, och deras högst privata kamp i jakten på en (förhoppningsvis) förlösande hämnd. Men de underliggande trådarna omfattar ett mycket bredare spektrum, där frågan om ras och den vite mannens behandling av ursprungsbefolkningen är främst. Detta är absolut inte en historia som den vita rasen kan vara stolt över, men i Blicks värld är den aldrig moraliserande eller överdriven – han skildrar den helt enkelt som den var.

Makt, och speciellt mäns makt över kvinnor, ligger hela tiden strax under ytan, utan att det pratas så mycket om det – men det syns. Allt från den degenererade hotellägaren (Ciarán Hinds) till nybyggarna och Cornelias nemesis. De enda som beter sig väl är Eli och den förnuftiga och noggranna sheriffen i Hoxem, Wyoming, Robert Marshall (Stephen Rea, The Crying Game). Marshall får händerna fulla av en rad smått bestialiska mordfall, men tappar aldrig tråden eller förlorar målet ur sikte. En fantastisk karaktärsskådespelare.

Läs också Edge of Tomorrow 3D Tom Cruise har inte direkt imponerat de senaste åren, så det var med viss skepsis vi satte på Edge of Tomorrow 3D. Men tänk så (härligt) fel man kan ha!

Det tomma, vidsträckta prärielandskapet i hjärtat av Amerika (men faktiskt filmat i Spanien), sticker ut i sin glans som en egen karaktär, där det ofta speglar personerna tomhet och rastlösa sökande efter en nystart. Alltihop är vackert filmat av Arnau V. Colomer (Tom Clancy’s Jack Ryan), i såväl breda landskapsbilder som närbilder av natur, människor – och avhuggna kroppsdelar.

The English 1 2 1 The English 1 3 1 The English 1 4 1 The English 1 6 1 The English 1 9
<
>
The English (Foto: Prime Video)

Brustna drömmar

Européerna kom till USA med hopp om ett bättre liv i det förlovade landet, men många fick – vilket så tydligt skildrades i 1883 – sina drömmar brutalt krossade när de mötte ett kriminellt samhälle delvis baserat på laglöshet, brutalitet, stamkrigföring och de starkastes styre. Den ofta ogästvänliga naturen gjorde inte heller resan, eller livet på prärien, lättare.

I The English krockar denna naturliga brutalitet och råhet med det mänskliga psyket och sinnet i en nästan perfekt mix.

En av årets starkaste, och smartaste, serier – men definitivt inget för alla – detta är ibland både mörkt och synnerligen komplicerat. 6 stjärnor.

Recensionen baseras på alla sex avsnitt av miniserien som släpps premiärdagen den 11 november på Prime Video i Norden.

Läs också Mer rikemans-småsinthet Vi har förflyttat oss från tropiska Hawaii till pittoreska Sicilien, men premissen är densamma.
The White Lotus sesong 2 5
The English 1 8 1
The English (Foto: Prime Video)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Prime Video
 • Release: 11 november 2022
 • Regi: Hugo Blick
 • Med: Emily Blunt, Chaske Spencer, Stephen Rea, Valerie Pachner, Rafe Spall, Tom Hughes, Toby Jones, Ciarán Hinds
 • Genre: Western
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Längd: 6:00 h
 • Betyg: 6
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild