: Edge of Tomorrow 3D

Blu-ray-recension

Tom Cruise har inte direkt imponerat de senaste åren, så det var med viss skepsis vi satte på Edge of Tomorrow 3D. Men tänk så (härligt) fel man kan ha!
Karakter
Action
Edge of Tomorrow 3D
Annons
Annons
forfatter

I något som i grund och botten verkar vara en ytterst dålig idé har man här ”slagit ihop” Måndag hela veckan-konceptet med Starship Troopers/Världarnas krig och Rädda menige Ryan. Inte konstigt att vi var skeptiska!

Tillsynes oövervinnliga rymdvarelser har erövrat Jorden och kriget i Europa verkar vara förlorat. Den enda återstående mänskliga bastionen är Brittiska öarna, men den intelligenta fienden ligger alltid steget före. Den amerikanske officeraren Cage (Tom Cruise), som aldrig har varit ute i fält, frontar en ny högteknologisk ”dräkt” som gör de mänskliga soldaterna tio gånger starkare. Han åker till London för att förbereda det avgörande slaget.

Emily Blunt spelar det stora krigets hjältinna, som en modern Jeanne d’Arc har hon befriat byar från rymdmonstren över hela Europa, men i det avgörande slaget – självaste dagen D – behöver hon hjälp, och in på scen träder skrivbordsofficeraren Cage.

Cage blir ytterst motvilligt utkommenderad i strid av sin brittiska överordnade (Brendan Gleeson) och dör, naturligtvis, efter ett kort anfall som är rena massakern på den franska stranden. Omedelbart efter sin brutala död vaknar han dock till liv igen – dagen innan! Sedan upprepar sig mardrömmen igen och igen och igen …

Annons

Men medan Bill Murray vaknar i samma urtrista småstad i Måndag hela veckan och ägnar sig åt att rapportera om murmeldjur, måste Tom Cruise utkämpa ett stenhårt krig med otroliga lidanden och en stenhård träning för att bli en bättre soldat. Hans enda bundsförvant är Emily Blunt och hennes tekniker.

Cruise passar MYCKET bra som en modern, smått åldrande actionhjälte. I Edge of Tomorrow är han lika vital som i Minority Report. Och Emily Blunt passar som hand i handske som actionhjältinna, jösses vad hon övertygar i stridsscenerna. Trots att dagen upprepar sig gång på gång blir filmen inte tråkig. Historien är välskriven och intelligent, plus bjuder på en god dos förlösande komik.

Edge of Tomorrow har ett mycket stort underhållningsvärde! Tekniskt välgjord och med utsökt dramaturgi, strålande skådespeleri och en handling som absolut inte är självgod.

Plocka fram en hink popcorn, en (stor) påse non-stop, ett sexpack Hof och sjunk ner i soffan – förberedd dig på att bli häftigt underhållen i lite drygt två timmar. Vi konstaterar att Cruise är tillbaka i högform och välkomnar honom med fem präktiga stjärnor!

Bildkvaliteten är synnerligen bra, även om 3D-bilden har problem att hänga med i den handhållda kamerans höga tempo, och i mörka scener försvinner för mycket detaljer. Bortsett från detta är bildkvaliteten tjusig och innehåller många läckra 3D-effekter.

Annons

Ljudspåret (DTS-HD MA 7.1) är helt enkelt fulländat och befinner sig i en klass för sig själv. Utmärkt klar och tydlig dialog även i de mest kaotiska stridsscenerna, imponerande detaljerat surroundspår och ett tryck i basen som verkligen låter subbasen jobba på högvarv, utan förvrängningar.

Extramaterialet består av en ordentlig bakomfilm där regissör Dog Liman tar ledningen, i närmare trekvart, samt borttagna scener, en närmare titt på vapnen och rymdvarelserna samt en rekonstruktion av den imponerande striden på stranden.

knapp

Fakta
  • Release: 20 oktober 2014
  • Regi: Doug Liman
  • Med: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson, Jonas Armstrong, Tony Way, Charlotte Riley
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 1:53
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.