: Edge of Tomorrow 3D

Blu-ray-recension

Tom Cruise har inte direkt imponerat de senaste åren, så det var med viss skepsis vi satte på Edge of Tomorrow 3D. Men tänk så (härligt) fel man kan ha!
Karakter
Action
Edge of Tomorrow 3D
Annons
Annons
forfatter

I något som i grund och botten verkar vara en ytterst dålig idé har man här ”slagit ihop” Måndag hela veckan-konceptet med Starship Troopers/Världarnas krig och Rädda menige Ryan. Inte konstigt att vi var skeptiska!

Tillsynes oövervinnliga rymdvarelser har erövrat Jorden och kriget i Europa verkar vara förlorat. Den enda återstående mänskliga bastionen är Brittiska öarna, men den intelligenta fienden ligger alltid steget före. Den amerikanske officeraren Cage (Tom Cruise), som aldrig har varit ute i fält, frontar en ny högteknologisk ”dräkt” som gör de mänskliga soldaterna tio gånger starkare. Han åker till London för att förbereda det avgörande slaget.

Emily Blunt spelar det stora krigets hjältinna, som en modern Jeanne d’Arc har hon befriat byar från rymdmonstren över hela Europa, men i det avgörande slaget – självaste dagen D – behöver hon hjälp, och in på scen träder skrivbordsofficeraren Cage.

Cage blir ytterst motvilligt utkommenderad i strid av sin brittiska överordnade (Brendan Gleeson) och dör, naturligtvis, efter ett kort anfall som är rena massakern på den franska stranden. Omedelbart efter sin brutala död vaknar han dock till liv igen – dagen innan! Sedan upprepar sig mardrömmen igen och igen och igen …

Men medan Bill Murray vaknar i samma urtrista småstad i Måndag hela veckan och ägnar sig åt att rapportera om murmeldjur, måste Tom Cruise utkämpa ett stenhårt krig med otroliga lidanden och en stenhård träning för att bli en bättre soldat. Hans enda bundsförvant är Emily Blunt och hennes tekniker.

Cruise passar MYCKET bra som en modern, smått åldrande actionhjälte. I Edge of Tomorrow är han lika vital som i Minority Report. Och Emily Blunt passar som hand i handske som actionhjältinna, jösses vad hon övertygar i stridsscenerna. Trots att dagen upprepar sig gång på gång blir filmen inte tråkig. Historien är välskriven och intelligent, plus bjuder på en god dos förlösande komik.

Edge of Tomorrow har ett mycket stort underhållningsvärde! Tekniskt välgjord och med utsökt dramaturgi, strålande skådespeleri och en handling som absolut inte är självgod.

Plocka fram en hink popcorn, en (stor) påse non-stop, ett sexpack Hof och sjunk ner i soffan – förberedd dig på att bli häftigt underhållen i lite drygt två timmar. Vi konstaterar att Cruise är tillbaka i högform och välkomnar honom med fem präktiga stjärnor!

Bildkvaliteten är synnerligen bra, även om 3D-bilden har problem att hänga med i den handhållda kamerans höga tempo, och i mörka scener försvinner för mycket detaljer. Bortsett från detta är bildkvaliteten tjusig och innehåller många läckra 3D-effekter.

Ljudspåret (DTS-HD MA 7.1) är helt enkelt fulländat och befinner sig i en klass för sig själv. Utmärkt klar och tydlig dialog även i de mest kaotiska stridsscenerna, imponerande detaljerat surroundspår och ett tryck i basen som verkligen låter subbasen jobba på högvarv, utan förvrängningar.

Extramaterialet består av en ordentlig bakomfilm där regissör Dog Liman tar ledningen, i närmare trekvart, samt borttagna scener, en närmare titt på vapnen och rymdvarelserna samt en rekonstruktion av den imponerande striden på stranden.

knapp

Fakta
  • Release: 20 oktober 2014
  • Regi: Doug Liman
  • Med: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson, Jonas Armstrong, Tony Way, Charlotte Riley
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 1:53
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.