TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Mare of Easttown

Klassisk krim, med vacklande formkurva

Småstaden i Pennsylvania skakas av försvunna och mördade tonårstjejer – och Kate Winslet är förlorad i mörkret.

forfatter
Publicerad 2021-05-10 - 10:16
Karakter
Krim
Mare of Easttown

Strax utanför den amerikanska miljonstaden Philadelphia ligger den lilla staden Easttown – men det är nästan som att komma till en annan värld och tid.

Den småslitna staden är så liten att alla vet varandras förnamn och de flesta är släkt med varandra på något sätt. Och småstadsidyllen är nu full av misstro, hat och förtvivlan.

Läs också Törstig som fan! I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.

För ett år sedan försvann ett av stadens unga hopp, 17-åriga Katie Bailey, som i tomma intet. Hennes cancersjuka mamma och stora delar av stadens invånare anklagar polisutredaren Mare Sheehan (Kate Winslet) för inkompetens och oduglighet. Ett år har gått och stadens polisstyrka har ingenting att gå på – då hittas liket av en annan ung kvinna …

https://youtu.be/miQqyfO66uw

 

Filmen bygger på ett originalmanus av Brad Ingelsby (The Way Back) och tar oss med till en nästan klassisk brittisk krim-stämning i en liten stad där alla sticker näsan i andras angelägenheter, träffas på puben på lördagskvällen och hyser stark misstro mot alla som kommer utifrån.

Förutom hatet Mare möts av på grund av sitt polisarbete har Mare hon händerna fulla av problem hemma. Hennes son var psykiskt sjuk, drogmissbrukare och begick självmord, sedan lämnade hennes man henne och bor numera i grannhuset och ska gifta om sig. Svärdottern åker in och ut på rehabilitering och kräver nu vårdnaden om Mar barnbarnet, på samma gång som Mares mamma – som Mare inte drar jämnt med – har flyttat in och dottern utforskar sin gryende sexualitet.

In på banan kommer en inlånad utredare, Colin (Evan Peters), som Mare visar sitt fulla förakt för och vägrar samarbeta med. Konstigt nog blir den unge polisutredaren charmad av den arroganta, halvalkoholistiska och lätt deprimerade Mare. Och privatlivet blir inte enklare av att den nyanlände författaren Richard (Guy Pearce) också visar amoröst intresse för stadens gamla basketlegend (Mare satte ett episkt skott i en match för 25 år sedan).

Mare of Easttown dance
Kate WInslet och Guy Pearce, ”Mare of Easttown” (Foto: HBO)

Det är karaktärerna, med alla dess skavanker, mänsklighet och vardagliga, lätt igenkännliga problem som lyfter Easttown från vanliga krimserier. Detta och inte minst en fantastisk roll av Winslet som gör en stark Emmy-prestation när hon tolkar den komplexa och mycket plågade utredaren.

Tyvärr har Ingelsby låtit sig ryckas med lite väl mycket när han skapat många av de udda personerna. Det blir ofta inte särskilt subtilt, han breder på för mycket och bitvis tippar allt över och blir en smula karikerat. Charmerande, ja visst, ofta med ljummen humor från de varma människorna, men ibland känner vi att vi har hamnat i ”Twin Peaks-land”, med udda människor i en stereotyp handling. Hade man druckit lika många Rolling Rock som Mare så är det tämligen tveksamt att man hade kunnat komma ur sängen på morgonen.

Mare of Easttown_7 Mare of Easttown_6 Mare of Easttown_8 Mare of Easttown_5 Mare of Easttown_2 Mare of Easttown_4 Mare of Easttown_3
<
>
Mare of Easttown (Foto: HBO)

Den största bristen är dock att själva krim-biten inte håller. Jakten på den eller de som dödat/rövat bort de unga kvinnorna är aldrig spännande eller fängslande. Polismetoderna är för slumpmässiga/enkla, och vi sitter aldrig och biter på naglarna när vi ser jakten på mördaren. Och hur i hela friden kan den externa utredaren (som bor hemma hos sin mamma) vara mycket mindre erfaren och kunnig än de han har kallats in för att hjälpa?

Strukturen i de tre första avsnitten är mycket mer stabil än de efterföljande, som mynnar ut i ett antiklimax i det femte avsnittet.

Mare of Easttown har blivit en solid miniserie som imponerar mer som drama än thriller, med en respektabel produktion och exceptionellt skådespel från Winslet. Pearce, Nicholson och Rice gör alla starka och minnesvärda, biroller. 4 stabila stjärnor.

Recensionen bygger på de första 5 (av 7) avsnitten.

Läs också Vi utser den bästa strömningstjänsten I och med Disney+ har strömningskriget satt igång på allvar, men vilka av de stora MÅSTE du ha?
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • HBO
 • Release: 19 april 2021
 • Regi: Craig Zobel
 • Med: Kate Winslet, Evan Peters, Guy Pearce, Julianne Nicholson, Jean Smart, Angourie Rice, David Denman, Neal Huff, Cailee Spaeny, John D. Thompson
 • Genre: Krim
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Längd: 6:43
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Mare of Easttown Crime, Drama, Mystery | April 18, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ofullbordad alien-charm Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
"Tillbaka till framtiden" VHS satte rekord på auktion Great Scott! Se videon från den vilda budgivningen.
"You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max tillkännager nu ytterligare en spin-off-serie från Game of Thrones-universumet.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend