TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension: The Way Back

Affleck imponerar i familjedrama

I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.

Karakter
Drama
The Way Back

Fakta:

  • Blu-ray
  • Release: 24 augusti 2020
  • Regi: Gavin O’Connor
  • Med: Ben Affleck, Al Madrigal, Janina Gavankar, Michaela Watkins, Jeremy Radin, Melvin Gregg
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 1:48
  • Betyg: 4

Stark självömkan står i centrum när Ben Affleck nästan ger oss en smygtitt in i hans eget orosfyllda privatliv.

Det är ingen hemlighet att Hollywoodstjärnan på det privata planet i flera år har kämpat med alkoholproblem och åkt in och ut på rehab. När han i The Way Back spelar en småsliten, svårt deprimerad byggnadsarbetare som dricker dygnet runt, med båda händerna, ger detta definitivt en extra dimension till filmen.

 

Jack (Affleck) bor i en förort till den glamorösa miljontalsstaden LA, men det finns inget glamoröst med Jacks liv.

Nyskild, utan vänner och nedstämd – det första han gör på morgonen och det sista han gör på kvällen är att trycka i sig en öl. På jobbet fyller han kaffekoppen med sprit, på väg hem från jobbet stannar han till vid puben och dricker tills han stupar i säng. Både familjen och hans ex är orolig för Jack, men han bara vaggar sig in i sin egocentriska självömkan – och ser ingen väg ut ur sin situation.

Räddningen (?) kommer när han får ett oväntat erbjudande om att träna basketlaget på sin gamla high school. Jack var lite av en basketstjärna i sin ungdom, men slutade för att säga ”Fuck you!” till sin skitstövel till pappa.

The Way Back (Foto: SF)

Japp, så trist och tragiskt är försoffade Jacks liv, och The Way Back hade lätt kunnat bli en pinsam klyscha till film. Varken historien eller filmen är originell eller nydanande, vi blir dessutom sällan överraskade av handlingen – ändå finns det något genuint äkta och djupt mänskligt som gör att vi engagerar oss i Jacks tragiska historia.

Alla hejar alla på en person som försöker resa sig, och Jacks förvandling från sorglig alkoholist till entusiastisk baskettränare är fascinerande och fängslande – inte minst för att vi tror på Jack i Afflecks skepnad. Han går inte från törstig skitstövel till snäll lekbror, utan tar med sig sina inre demoner på vägen till förlösning.

The Way Back är absolut en sevärd film, med Ben Affleck i en form vi inte har sett honom i sedan Argo. Att handlingen och premissen är av mer ordinärt slag får vi bara ha överseende med. 4 svaga stjärnor.

Ben Affleck in "The Way Back." The Way Back_6 The Way Back_5 The Way Back_4 TORRANCE The Way Back_2 The Way Back_1
<
>
The Way Back (Foto: SF)
LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.