TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant lösning

Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

Ljud & Bild tycker
+Ljudet med film är mycket bra. Ljudbilden är stor och öppen och dialogen har en lysande dynamik.
-Man kan inte stänga av surroundfunktionen helt och hållet, vilket gör att musik i stereo kan låta lite väl tredimensionell. Det går att få ännu bättre bas med annan subwoofer.
Specifikationer
  • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
  • Digitalt in: Optisk
  • Trådlöst: Bluetooth
  • Analogt in: 3,5-mm minijack
  • Subwoofer: Passiv
  • B x H x D = 115,5 x 11,5 x 11,5 cm
  • Färg: Svart
Riktpris: 14000

Focal Dimension är en lång ljudlimpa som passar stora skärmar. Den säljs utan subwoofer men är gjord för Dimension Sub, som vi har testat den med. Subwoofern är passiv och drivs av högtalarens inbyggda förstärkare. Den går att lägga bakom ljudlimpan på ett elegant sätt så att de två tillsammans utgör en enorm ljudsockel som TV:n kan stå på. Eller så kan ljudlimpan monteras på väggen under TV:n och subwoofern stå någon annanstans i rummet. Det går också att använda andra subwoofrar, till exempel Focals trådlösa Sub Air. Allt är klart för kreativa lösningar!

Dimension har inbyggd surroundfunktion. Den går att förändra en smula med hjälp av en omkopplare på baksidan som ställs in beroende på hur stort rummet är. Men den går aldrig att stänga av helt och hållet. Ju större rum den ställs in efter desto mindre blir surroundeffekten, vilket är en fördel om du ska lyssna mycket på musik i stereo.

På baksidan finns en enda HDMI-ingång och en utgång med ljudreturkanal. Om ljudreturkanalen används går det att ändra volym med TV:ns fjärrkontroll. Och det är bra, för fjärrkontrollen som ingår är inte imponerande. Det ingår en Bluetooth-adapter som kopplas till baksidan så att musik kan strömmas trådlöst.

 

Ljudkvalitet

Eftersom Focal Dimension går att köpa utan subwoofer lyssnar vi först på den ensam. Dialogen på film är mycket klar och har bra fyllighet nedåt, tack vare ett separat högtalarelement till centerkanalen. Detta är en äkta 5.1-soundbar med separata element till varje kanal, och elementen till bakkanalerna är fasförskjutna för att ge ett intryck av surround. Och det fungerar. Men får också en fin känsla av baseffekterna, även utan subwoofer. Men Interstellar är inte lika spännande och ångestladdad. Tillsammans med Dimension Sub känns allt mycket intensivare och basljudet hänger ihop väl med ljudlimpan rent tidsmässigt.

Musik i stereo får en stor ljudbild och bra röster, och stränginstrument klingar fint. Men subwoofern överdriver en smula och även om den är inställd på minimiläge så blir det en överdriven puckel i basen som maskerar musiken en smula. Vi vågar faktiskt påstå att en del inspelningar låter bättre utan subwoofer. Det kan alltså vara värt att fundera på en annan subwoofer. Vi fick låna Focal Sub Air-modellen och kan meddela att den fungerade bättre med musik eftersom den har fler inställningar. Den kostar dock 3 500 kronor mer.

 

Slutsats

Focal Dimension är en soundbar med få inställningar men stora möjligheter när det gäller placering och koppling till olika subwoofrar. Vi testade den mest uppenbara, Dimension Sub, som fungerar väldigt bra till film men som blir lite i svulstigaste laget med stereomusik. Det hänger lite på vad man gillar, men det kan vara värt att gå upp till en bättre subwoofer. Till exempel Sub Air.

Med det sagt så är Focal Dimension ett riktigt bra alternativ, som låter mycket bra när man tittar på film. En del butiker har också haft erbjudanden där Dimension Sub ingår i priset och då är detta ett ännu bättre köp!

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Vifa Stockholm

Trådlös musiker

Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.

Musik återges med fin fyllighet i basen och ett varmt och fint ljud utan behov för extern subwoofer. Användarvänligheten är bra, den här kan alla använda.
Det saknas lite dynamik och fart när man tittar på film, då saknar vi faktiskt en subwoofer.

Sony HT-ST9

Balanserat ljud i alla rum

HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.

Sonys soundbar låter mycket välbalanserat och fint, stöder högupplösta ljudformat och tack vare multiroom-funktion är den väldigt flexibel.
Det saknas lite fart och fläkt med film, och subwoofern känns lite baktung.

Definitive Technology W Studio

Besvikelse

Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.

Enkel att koppla upp, trots en svårläst skärmmeny. Multiroom-funktioner och stöd för förlustfri Tidal HiFi-strömning är plus i kanten.
Ljudet inte tillräckligt bra. Det låter luddigt och subwoofern integreras inte riktigt i ljudbilden så det känns inte underhållande.

B&W Panorama 2

Omslutande ljudbild

anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.

Surroundeffekten på film imponerar och dialogen har bra fyllighet och substans. Musik i stereo har tillräckligt fyllig bas för de allra flesta.
Mellanbasen är lite svulstig och övertonerna är dämpade. Filmupplevelserna blir dessutom tama utan extern subwoofer.

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Bara helt OK

Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.

Rumskorrektionen funkar bra, ljudlimpan är mycket enkel att sköta och har bra formatstöd. Subwoofern gör basen mer utsträckt.
Det saknas dynamisk kontroll, subwoofern är inte tillräckligt kraftfull och ljudlimpan stressas när det händer för mycket i ljudbilden. Det saknas upplösning och surroundfunktionen funkar dåligt med film.

Yamaha YSP-5600

Äkta bioljud

Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.

Detta är den klart bästa hemmabio-ljudlimpan vi har testat, som ger ett intryck av äkta surroundljud. Dynamiken är lysande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är i det närmaste en nödvändighet eftersom ljudet från soundbar-högtalaren på egen hand är i tunnaste laget. Musik i stereo har inte riktigt samma upplösning som med ett par andra.

Bose SoundTouch 130

Lättskött men tam

Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.

Systemet är enkelt att koppla in och det är svårt att göra fel i den vardagliga användningen. Stort plus för multiroom.
Ljudet är ganska så tamt, dialogen är platt och vi gillar inte att surroundljudsfunktionen alltid är på – även med musik i stereo.

LG LAS950M (HS9)

Funktionell men blodfattig

LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.

Trådlös nätverksanslutning och multiroom-ljud ger stora möjligheter, till exempel att spela musik i alla rum, bygga ut till full surround samt skicka SMS till högtalarna för att sätta på dem.
Ljudet är en ganska så tam upplevelse. Intensiva scener plattas till och ger en känsla av att surroundljudet inte är fullt i klass med de bästa. Vi hade ett par problem med ljud via HDMI.

Canton DM 90.3

Sockel på steroider

Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.

Ljudet är kraftfullt och fängslande, man får en bra surroundkänsla på film och musik i stereo får foten att stampa takten. Tillräckligt bra upplösning för att man ska tro på vad man hör.
Lite klumpig och stor, baseffekterna i filmer kan tjäna mycket på en subwoofer.

Harman/Kardon Sabre SB 35

Supersmal överraskning

Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.

För att vara en av de tunnaste ljudlimporna vi har testat låter Sabre SB 35 klart och fint. Subwoofern kan enkelt gömmas under soffan, vilket gör detta till en ännu elegantare lösning.
Dynamiken är inte så imponerande, intensiva scener låter lite platta. Subwoofern saknar också en del kraft.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.