: Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant lösning

Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.

December 2015Focal Dimension Sound Bar + Sub

Ljud & Bild tycker

Ljudet med film är mycket bra. Ljudbilden är stor och öppen och dialogen har en lysande dynamik.
Man kan inte stänga av surroundfunktionen helt och hållet, vilket gör att musik i stereo kan låta lite väl tredimensionell. Det går att få ännu bättre bas med annan subwoofer.
 • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalt in: Optisk
 • Trådlöst: Bluetooth
 • Analogt in: 3,5-mm minijack
 • Subwoofer: Passiv
 • B x H x D = 115,5 x 11,5 x 11,5 cm
 • Färg: Svart
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 14000 kr

Focal Dimension är en lång ljudlimpa som passar stora skärmar. Den säljs utan subwoofer men är gjord för Dimension Sub, som vi har testat den med. Subwoofern är passiv och drivs av högtalarens inbyggda förstärkare. Den går att lägga bakom ljudlimpan på ett elegant sätt så att de två tillsammans utgör en enorm ljudsockel som TV:n kan stå på. Eller så kan ljudlimpan monteras på väggen under TV:n och subwoofern stå någon annanstans i rummet. Det går också att använda andra subwoofrar, till exempel Focals trådlösa Sub Air. Allt är klart för kreativa lösningar!

Dimension har inbyggd surroundfunktion. Den går att förändra en smula med hjälp av en omkopplare på baksidan som ställs in beroende på hur stort rummet är. Men den går aldrig att stänga av helt och hållet. Ju större rum den ställs in efter desto mindre blir surroundeffekten, vilket är en fördel om du ska lyssna mycket på musik i stereo.

På baksidan finns en enda HDMI-ingång och en utgång med ljudreturkanal. Om ljudreturkanalen används går det att ändra volym med TV:ns fjärrkontroll. Och det är bra, för fjärrkontrollen som ingår är inte imponerande. Det ingår en Bluetooth-adapter som kopplas till baksidan så att musik kan strömmas trådlöst.

 

Ljudkvalitet

Eftersom Focal Dimension går att köpa utan subwoofer lyssnar vi först på den ensam. Dialogen på film är mycket klar och har bra fyllighet nedåt, tack vare ett separat högtalarelement till centerkanalen. Detta är en äkta 5.1-soundbar med separata element till varje kanal, och elementen till bakkanalerna är fasförskjutna för att ge ett intryck av surround. Och det fungerar. Men får också en fin känsla av baseffekterna, även utan subwoofer. Men Interstellar är inte lika spännande och ångestladdad. Tillsammans med Dimension Sub känns allt mycket intensivare och basljudet hänger ihop väl med ljudlimpan rent tidsmässigt.

Musik i stereo får en stor ljudbild och bra röster, och stränginstrument klingar fint. Men subwoofern överdriver en smula och även om den är inställd på minimiläge så blir det en överdriven puckel i basen som maskerar musiken en smula. Vi vågar faktiskt påstå att en del inspelningar låter bättre utan subwoofer. Det kan alltså vara värt att fundera på en annan subwoofer. Vi fick låna Focal Sub Air-modellen och kan meddela att den fungerade bättre med musik eftersom den har fler inställningar. Den kostar dock 3 500 kronor mer.

 

Slutsats

Focal Dimension är en soundbar med få inställningar men stora möjligheter när det gäller placering och koppling till olika subwoofrar. Vi testade den mest uppenbara, Dimension Sub, som fungerar väldigt bra till film men som blir lite i svulstigaste laget med stereomusik. Det hänger lite på vad man gillar, men det kan vara värt att gå upp till en bättre subwoofer. Till exempel Sub Air.

Med det sagt så är Focal Dimension ett riktigt bra alternativ, som låter mycket bra när man tittar på film. En del butiker har också haft erbjudanden där Dimension Sub ingår i priset och då är detta ett ännu bättre köp!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Vifa Stockholm - Trådlös musiker
  Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.
  Sony HT-ST9 - Balanserat ljud i alla rum
  HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.
  Definitive Technology W Studio - Besvikelse
  Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.
  B&W Panorama 2 - Omslutande ljudbild
  anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.
  Arcam Solo Bar + Solo Sub - Bara helt OK
  Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.
  Yamaha YSP-5600 - Äkta bioljud
  Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.
  Bose SoundTouch 130 - Lättskött men tam
  Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.
  LG LAS950M (HS9) - Funktionell men blodfattig
  LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.
  Canton DM 90.3 - Sockel på steroider
  Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.
  Harman/Kardon Sabre SB 35 - Supersmal överraskning
  Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.

  Läs också

  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL L82 Classic

  Riktpris: 25000 kr Högtalarfest

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten

  Sony SRS-XB43

  Riktpris: 2500 kr Party i farten
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.