Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Authentics 300

Retrodesign med batteridrift

Med ett lägre pris och bättre ljud än sin storebror, och dessutom bärbar med batteridrift, är retrohögtalaren JBL Authentics 300 ett fynd.

Skrivet av / 2024-01-24 - 09:26
JBL Authentics 300
Geir Gråbein Nordby

JBL Authentics 300 är en batteridriven bärbar högtalare med retrodesign som kombinerar JBL:s signaturljud med moderna anslutningsmöjligheter.

Designen är inspirerad av klassiska JBL-modeller från 1970-talet, med den karaktäristiska JBL-loggan som pryder fronten och den ikoniska Quadrex-grillen täcker baselementet på baksidan. Som vi inte minst känner igen från den legendariska högtalaren JBL L100. Kabinettet på Authentics 300 har dessutom rundade hörn, konstläder och metalldetaljer.

JBL_AUTHENTICS_300_DETAIL 2
Foto: JBL

WiFi och röststyrning

Trådlös anslutning sker via WiFi eller Bluetooth, och både Chromecast och Apple AirPlay 2 stöds. Enligt JBL är Authentics-serien den första som stöder både Google Assistant och Amazon Alexa – samtidigt. Med andra ord behöver man inte binda upp sig till en av dem. Fast det är klart, hemma i Sverige är Alexa inte lika relevant eftersom hon inte pratar svenska.

Läs också Stort ljud – men vi saknar något JBL går tillbaka till sin storhetstid och det osar retro av Authentics 500. Som i själva verket är en toppmodern trådlös högtalare. Men hur låter den?

Rent ljudmässigt utlovar JBL en bredare ljudbild än vanligt, tack vare två 25-millimeters diskanter på framsidan som pekar snett utåt sidan för att skapa en viss stereoeffekt.

I mitten sitter en förhållandevis stor 5,25-tums mellanregisterbas med lång slaglängd som ansvarar för det mesta av röst- och instrumentregistret. En 6,5-tums nedåtriktad passiv radiator sitter på undersidan och gör i princip samma jobb som en basreflexport. Alltså mer tyngd i basen trots kabinettets kompakta storlek.

JBL_AUTHENTICS_300_DETAIL
Intuitiva touchkontroller för uppspelning och volym, och en LED-indikator visar batteristatus. Foto: JBL

Batteritid

Ett inbyggt batteri ger upp till 8 timmars musik. Det är svagt, vi hade velat ha dubbelt så mycket.

Integrerat bärhandtag gör JBL Authentics 300 till en flexibel allroundare som enkelt kan flyttas mellan olika rum.

Trots den retroinspirerade designen har alltså den här högtalaren moderna anslutningar och JBL-ljud i ett bärbart format.

JBL:s One-app ger tillgång till streamingtjänster och har en 3-bands tonkontroll. Men varför inte samma sagolika parametriska EQ som JBL har till sina hörlurar och öronproppar?

JBL_AUTHENTICS_300_HERO
Metallhandtaget gör det enkelt att flytta runt JBL Authentics 300 mellan olika rum så att man kan utnyttja den inbyggda batterikapaciteten på 8 timmar. Foto: JBL

Appen kunde vara bättre

Att använda Authentics 300 är i stort sett förtjusande enkelt. Men appen hade kunnat vara ännu mer sömlös när man använder streamingtjänster från tredje part. Man hamnar snabbt djupt ner i undermenyer och en direkt hem-knapp hade varit bättre för att underlätta navigeringen.

Som tur är går det även att använda Spotify Connect, Tidal Connect eller AirPlay 2 för uppspelningen, så man kan använda ett gränssnitt man känner till. Dessutom stöder högtalaren parkoppling i stereo, vilket storebror 500 inte gjorde när jag testade den (fast den funktionen påstås vara på gång).

JBL Authentics 300 no grille
5,25-tummaren ger ett kraftfullt och bra ljud och diskanterna skapar en liten stereoeffekt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter JBL Authentics 300

Trots sin relativt kompakta storlek, i synnerhet jämfört med sin storebror, levererar JBL Authentics 300 ett förvånansvärt fylligt och kraftfullt ljud. Men den är välbalanserad också. Mycket bättre balanserad än storebror. Man får en tydlig och nyanserad återgivning av sång och akustiska instrument, samtidigt som subwoofern och den passiva radiatorn ger rejäl bas. Vilket ger musiken tyngd och driv.

I Dear Insecurity med countrymusikerna Brandy Clark och Brandi Carlile kommer båda sångrösterna fram tydligt fram i mixen. Nyanseringen är inte riktigt i klass med Sonos Move, som har mer luft runt rösterna. Men det finns en större klangbotten i pianot hos JBL, och skillnaden mellan röster och det instrumentala märks tydligt.

JBL Authentics 300 passive radiator
På undersidan sitter ett passivt baselement. Foto: Geir Gråbein Nordby

I mer elektronisk basmusik som I Wish med Infected Mushroom klår JBL-högtalaren Sonos Move. Det finns helt enkelt så mycket mer tryck och underhållning att Sonos känns platt och tråkig. Var bara försiktig med underlaget, för den djupa basen från Authentics 300 kan lätt bli färgad och mullrande om högtalaren ställs på en billig IKEA Bestå TV-bänk (jag har provat!).

På högre ljudnivåer håller JBL visserligen tillbaka basen för att undvika förvrängning. Men det är en vanlig begränsning, alternativet hade varit ett fult sprakande.

Att säga att det finns något stereoperspektiv att tala om vore en lögn. Men det finns lite, och mer än från Sonos. Det hade varit extra kul att koppla ihop två högtalare i stereo.

JBL Authentics 300_Lifestyle
Foto: JBL

Slutsats

JBL Authentics 300 levererar imponerande mycket ljud med tanke på sin storlek. Retrodesignen sticker ut, materialkvaliteten verkar bra och det finns praktiska funktioner som röstassistenter och batteridrift. Trots viss förbättringspotential, varav den största är batteritiden, är detta en kraftfull och mångsidig högtalare till ett överkomligt pris. En klar rekommendation.

Karakter
JBL Authentics 300
Premium

Ljud & Bild tycker

Stöddigt och kraftfullt ljud med bra balans. Stilsäker design. Beroende på underlaget kan mellanbasen låta färgad. Förtjänar en bättre app. 8 timmars batteritid är svagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Studioljud hemma

Ljud & Bild
Rulla till toppen