TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Sonos Outdoor

För dyr

Sonos Outdoor funkar med det mesta och gör egentligen inga fel. Tyvärr låter det tråkigt – och priset är en helmiss.

forfatter
Publicerad 2020-07-03 - 00:00
Karakter
Sonos Outdoor
L&B tycker
Behagligt mellanregister med sångröster och ljudet är fylligt. Tillräckligt klart i toppen för att funka okej.
Det låter ganska platt och tamt. Det saknas framför allt dynamik, det låter helt enkelt för tråkigt. Prislappen är helt galen.
Specifikationer
 • Typ: 2-vägs sluten
 • Rekommenderad förstärkareffekt: 5–100 watt
 • Känslighet/impedans: 90 dB/6–8 ohm
 • Mått: 19,1 x 32,9 x 19,9 cm
 • Vikt: 4 kg
 • Färg: Vit
 • Vattentät: Ingen uppgift
 • Övrigt: Vridbart väggfäste
 • Webb: sonos.se
Riktpris: 9000Pr. 2020-07-03 Produktsida

Sonos befinner sig på en lite okänd mark när de för första gången har gett sig på konsten att bygga passiva högtalare. Det är ju aktiva, trådlösa multiroom-högtalare de kan. Men eftersom många kunder som vill ha multiroom samtidigt vill behålla sina befintliga stereohögtalare i vardagsrummet har Sonos alltid haft förstärkare med inbyggd streaming i en eller annan form. Den som fått göra jobbet där heter kort och gott Amp.

Men sedan har väl någon tänkt: ”Varför inte bli totalleverantör?” Det som saknas i sortimentet då är passiva högtalare, som kan drivas av Amp. Då har valet blivit högtalare för vägg- och takmontering eftersom multiroom-kunder ofta vill ha dolda installationer.

Och Sonos har gjort något smart. I stället för att försöka bygga sina egna högtalare, vilket säkert många andra gör bättre än de, har de valt en tillverkare att arbeta med. Närmare bestämt Sonance, som är allmänt kända för inbyggnads- och utomhushögtalare i alla dess former, och med hög kvalitet.

Mariner-baserade

Sonos Outdoor bygger på Sonances Mariner-serie och hamnar storleksmässigt mellan de två största modellerna, 66 och 86. Utseendet är nästan identiskt, med samma typ av vridbara stativlösning och med kabelklämmor på framsidan, dolda bakom ett lock.

Men medan Sonances egna högtalare har basmembran klädda med Kevlar/Nomex för att minimera förvrängning finns det inget sådant i Sonos-högtalarna. Här är det billiga polypropylenmembran som gäller.

Högtalarna är vädertåliga, men saknar officiell IP-certifiering. Vi noterar dock att Sonance Mariner-serien har IP66, vilket innebär att de är helt dammtäta och även tål kraftigt vattensprut från alla håll.

Det bör också nämnas att Sonances högtalare finns i svart och vitt, men Sonos har valt att bara erbjuda vit färg. Vilket förmodligen utesluter vissa potentiella kunder.

 

Sonos OutdoorSonos Outdoor finns bara i vitt. Foto: Sonos

Inga uppenbara fördelar med Sonos Amp

Sonos vägg- och takhögtalare In-Wall och In-Ceiling aktiverar automatisk rumskorrektion (TruePlay) i Amp-förstärkaren, men man får inga sådana fördelar med Outdoor. Det enda som händer när förstärkaren upptäcker att högtalaren är ansluten är att man får reda på att en ”Sonos Architectural”-högtalare är ansluten, det dyker inte upp några extra funktioner i appen. Det finns däremot en impedansigenkänning, som kopplar in ett överspänningsskydd och som dessutom gör det möjligt för förstärkaren att driva tre par högtalare i stället för bara två, som den annars är specificerad för. Men rent ljudmässigt finns det alltså inga fördelar med att para ihop Outdoor med Amp.

Ljudet i Sonos Outdoor

Att Sonos-högtalaren är dyrare än Sonances motsvarande högtalare är inte så lätt att begripa när man ser att den har billigare baselement. Och det är ännu svårare att förstå när man lyssnar på den.

Alltså, det är inte så att högtalarna gör något egentligt fel. Musiken låter tillräckligt klart, sångröster låter ungefär som förväntat och det är inte så att basen rumlar och överröstar mellanregistret och missfärgar musiken.

Problemet med Sonos är att de är så anonyma. Mac Millers röst är tydlig, men saknar tryck och fysik. Det finns inte samma snärt och driv i mellanregistret som med Monitor Audio Climate 60, och Sonos har inte den fina spridningen och gigantiska ljudbilden som Focal 100 OB8 har. Fioler biter aldrig ifrån sig ordentligt, det finns ingenting som engagerar.

Bassen är visserligen tillräckligt fyllig, och välbalanserad. Men var är kontrollen? Ariana Grandes basrytmer får högtalarna att plattas till om man vrider upp ljudet lite, och en kammarorkester får inte tillräckligt med dynamik för att engagera. Sonos blir slagna av Focal och helt enkelt krossade av B&W.

– Platt och tråkigt, utropar redaktör Lasse Svendsen.

Det är svårt att inte hålla med.

Slutsats

Sonos Outdoor är en svår nöt att knäcka. Å ena sidan gör högtalarna få fel, det finns inga missljud. Men var är dynamiken? Det händer helt enkelt för lite, det svänger aldrig om musiken och vi blir aldrig sugna på att dansa. Basen är tam, mellanregistret likaså och uppriktigt sagt saknas det också lite upplösning i diskanten.

Allt kunde ha förlåtits, och vi hade förmodligen delat ut fyra stjärnor till Sonos Outdoor i det här startfältet om de hade haft en mer genomsnittlig prislapp. Men nu är de allra dyrast och det kan inte motiveras. Då hamnar vi på trea i stället. Sorry, not sorry.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Canton Pro XL.3

Anonym och oengagerande

Canon följer ett gammalt högtalarrecept, men här är det något som skaver.

Fylligare ljud än storleken antyder. Kompakta mått passar fint på fasaden.
Instängt ljud, basen förvrängs när man höjer volymen. Platt dynamik

Monitor Audio Climate 60

Spelglädjen uppväger

Monitor Audio Climate 60 har en energisk spelstil som funkar till det mesta.

Klart ljud, gott om liv och rytm.
Aningen mörk klang i stråkar. Mellanregistret är färgat.

Klipsch AW-525

Hög partyfaktor

Låt inte storleken lura dig. Klipsch-högtalarna älskar att spela högt.

Supereffektiva och lätta att driva. Potent bas och gnistrande dynamik.
Lite för luddigt och grovt ljud för vår smak.

Focal 100 OD 8

Högtalare för trädgårdsfest

Focal-högtalaren är det bästa alternativet om man behöver en högtalare med tryck.

Livlig dynamik och rikligt med bas. Hög partyfaktor.
Storleken kan vara en nackdel. Ljudet saknas finess.

Bowers & Wilkins AM-1

Bästa utehögtalaren

Bowers & Wilkins utomhushögtalare är oerhört välgjord – ljudet också.

Vacker balans, raffinerad och upplöst ljudbild. Rikligt med bas och ljudtryck.
Kräver en potent förstärkare för att ge sitt bästa.
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Riktigt magiska högtalare Raidho X1t låter så rent, upplöst och stort att instrument och sångröster sitter som gjutna.
Följ Ljud & Bild