TEST : Sonos Outdoor

För dyr

Sonos Outdoor funkar med det mesta och gör egentligen inga fel. Tyvärr låter det tråkigt – och priset är en helmiss.

Sonos outdoor
Sonos Outdoor

Ljud & Bild tycker

Behagligt mellanregister med sångröster och ljudet är fylligt. Tillräckligt klart i toppen för att funka okej.
Det låter ganska platt och tamt. Det saknas framför allt dynamik, det låter helt enkelt för tråkigt. Prislappen är helt galen.
 • Typ: 2-vägs sluten
 • Rekommenderad förstärkareffekt: 5–100 watt
 • Känslighet/impedans: 90 dB/6–8 ohm
 • Mått: 19,1 x 32,9 x 19,9 cm
 • Vikt: 4 kg
 • Färg: Vit
 • Vattentät: Ingen uppgift
 • Övrigt: Vridbart väggfäste
 • Webb: sonos.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 9000 kr

Sonos befinner sig på en lite okänd mark när de för första gången har gett sig på konsten att bygga passiva högtalare. Det är ju aktiva, trådlösa multiroom-högtalare de kan. Men eftersom många kunder som vill ha multiroom samtidigt vill behålla sina befintliga stereohögtalare i vardagsrummet har Sonos alltid haft förstärkare med inbyggd streaming i en eller annan form. Den som fått göra jobbet där heter kort och gott Amp.

Men sedan har väl någon tänkt: ”Varför inte bli totalleverantör?” Det som saknas i sortimentet då är passiva högtalare, som kan drivas av Amp. Då har valet blivit högtalare för vägg- och takmontering eftersom multiroom-kunder ofta vill ha dolda installationer.

Och Sonos har gjort något smart. I stället för att försöka bygga sina egna högtalare, vilket säkert många andra gör bättre än de, har de valt en tillverkare att arbeta med. Närmare bestämt Sonance, som är allmänt kända för inbyggnads- och utomhushögtalare i alla dess former, och med hög kvalitet.

Mariner-baserade

Sonos Outdoor bygger på Sonances Mariner-serie och hamnar storleksmässigt mellan de två största modellerna, 66 och 86. Utseendet är nästan identiskt, med samma typ av vridbara stativlösning och med kabelklämmor på framsidan, dolda bakom ett lock.

Men medan Sonances egna högtalare har basmembran klädda med Kevlar/Nomex för att minimera förvrängning finns det inget sådant i Sonos-högtalarna. Här är det billiga polypropylenmembran som gäller.

Högtalarna är vädertåliga, men saknar officiell IP-certifiering. Vi noterar dock att Sonance Mariner-serien har IP66, vilket innebär att de är helt dammtäta och även tål kraftigt vattensprut från alla håll.

Det bör också nämnas att Sonances högtalare finns i svart och vitt, men Sonos har valt att bara erbjuda vit färg. Vilket förmodligen utesluter vissa potentiella kunder.

 

Sonos OutdoorSonos Outdoor finns bara i vitt. Foto: Sonos

Inga uppenbara fördelar med Sonos Amp

Sonos vägg- och takhögtalare In-Wall och In-Ceiling aktiverar automatisk rumskorrektion (TruePlay) i Amp-förstärkaren, men man får inga sådana fördelar med Outdoor. Det enda som händer när förstärkaren upptäcker att högtalaren är ansluten är att man får reda på att en ”Sonos Architectural”-högtalare är ansluten, det dyker inte upp några extra funktioner i appen. Det finns däremot en impedansigenkänning, som kopplar in ett överspänningsskydd och som dessutom gör det möjligt för förstärkaren att driva tre par högtalare i stället för bara två, som den annars är specificerad för. Men rent ljudmässigt finns det alltså inga fördelar med att para ihop Outdoor med Amp.

Ljudet i Sonos Outdoor

Att Sonos-högtalaren är dyrare än Sonances motsvarande högtalare är inte så lätt att begripa när man ser att den har billigare baselement. Och det är ännu svårare att förstå när man lyssnar på den.

Alltså, det är inte så att högtalarna gör något egentligt fel. Musiken låter tillräckligt klart, sångröster låter ungefär som förväntat och det är inte så att basen rumlar och överröstar mellanregistret och missfärgar musiken.

Problemet med Sonos är att de är så anonyma. Mac Millers röst är tydlig, men saknar tryck och fysik. Det finns inte samma snärt och driv i mellanregistret som med Monitor Audio Climate 60, och Sonos har inte den fina spridningen och gigantiska ljudbilden som Focal 100 OB8 har. Fioler biter aldrig ifrån sig ordentligt, det finns ingenting som engagerar.

Bassen är visserligen tillräckligt fyllig, och välbalanserad. Men var är kontrollen? Ariana Grandes basrytmer får högtalarna att plattas till om man vrider upp ljudet lite, och en kammarorkester får inte tillräckligt med dynamik för att engagera. Sonos blir slagna av Focal och helt enkelt krossade av B&W.

– Platt och tråkigt, utropar redaktör Lasse Svendsen.

Det är svårt att inte hålla med.

Slutsats

Sonos Outdoor är en svår nöt att knäcka. Å ena sidan gör högtalarna få fel, det finns inga missljud. Men var är dynamiken? Det händer helt enkelt för lite, det svänger aldrig om musiken och vi blir aldrig sugna på att dansa. Basen är tam, mellanregistret likaså och uppriktigt sagt saknas det också lite upplösning i diskanten.

Allt kunde ha förlåtits, och vi hade förmodligen delat ut fyra stjärnor till Sonos Outdoor i det här startfältet om de hade haft en mer genomsnittlig prislapp. Men nu är de allra dyrast och det kan inte motiveras. Då hamnar vi på trea i stället. Sorry, not sorry.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  Också i detta test:
  Canton pro_xl.3 xl3
  Canton Pro XL.3 - Anonym och oengagerande
  Canon följer ett gammalt högtalarrecept, men här är det något som skaver.
  Monitor Audio Climate 60 svart
  Monitor Audio Climate 60 - Spelglädjen uppväger
  Monitor Audio Climate 60 har en energisk spelstil som funkar till det mesta.
  Klipsch AW-525
  Klipsch AW-525 - Hög partyfaktor
  Låt inte storleken lura dig. Klipsch-högtalarna älskar att spela högt.
  Focal 100 OD 8
  Focal 100 OD 8 - Högtalare för trädgårdsfest
  Focal-högtalaren är det bästa alternativet om man behöver en högtalare med tryck.
  B&W Bowes & Wilkins AM-1
  Bowers & Wilkins AM-1 - Bästa utehögtalaren
  Bowers & Wilkins utomhushögtalare är oerhört välgjord – ljudet också.

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Belkin Soundform Elite

  Riktpris: 3000 kr Lyckat musikaliskt partnerskap

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.