Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sonos Outdoor

För dyr

Sonos Outdoor funkar med det mesta och gör egentligen inga fel. Tyvärr låter det tråkigt – och priset är en helmiss.

Publicerad 2020-07-03 - 00:00
Sonos Outdoor
Geir Gråbein Nordby

Sonos befinner sig på en lite okänd mark när de för första gången har gett sig på konsten att bygga passiva högtalare. Det är ju aktiva, trådlösa multiroom-högtalare de kan. Men eftersom många kunder som vill ha multiroom samtidigt vill behålla sina befintliga stereohögtalare i vardagsrummet har Sonos alltid haft förstärkare med inbyggd streaming i en eller annan form. Den som fått göra jobbet där heter kort och gott Amp.

Men sedan har väl någon tänkt: ”Varför inte bli totalleverantör?” Det som saknas i sortimentet då är passiva högtalare, som kan drivas av Amp. Då har valet blivit högtalare för vägg- och takmontering eftersom multiroom-kunder ofta vill ha dolda installationer.

Och Sonos har gjort något smart. I stället för att försöka bygga sina egna högtalare, vilket säkert många andra gör bättre än de, har de valt en tillverkare att arbeta med. Närmare bestämt Sonance, som är allmänt kända för inbyggnads- och utomhushögtalare i alla dess former, och med hög kvalitet.

Mariner-baserade

Sonos Outdoor bygger på Sonances Mariner-serie och hamnar storleksmässigt mellan de två största modellerna, 66 och 86. Utseendet är nästan identiskt, med samma typ av vridbara stativlösning och med kabelklämmor på framsidan, dolda bakom ett lock.

Men medan Sonances egna högtalare har basmembran klädda med Kevlar/Nomex för att minimera förvrängning finns det inget sådant i Sonos-högtalarna. Här är det billiga polypropylenmembran som gäller.

Högtalarna är vädertåliga, men saknar officiell IP-certifiering. Vi noterar dock att Sonance Mariner-serien har IP66, vilket innebär att de är helt dammtäta och även tål kraftigt vattensprut från alla håll.

Det bör också nämnas att Sonances högtalare finns i svart och vitt, men Sonos har valt att bara erbjuda vit färg. Vilket förmodligen utesluter vissa potentiella kunder.

 

Sonos OutdoorSonos Outdoor finns bara i vitt. Foto: Sonos

Inga uppenbara fördelar med Sonos Amp

Sonos vägg- och takhögtalare In-Wall och In-Ceiling aktiverar automatisk rumskorrektion (TruePlay) i Amp-förstärkaren, men man får inga sådana fördelar med Outdoor. Det enda som händer när förstärkaren upptäcker att högtalaren är ansluten är att man får reda på att en ”Sonos Architectural”-högtalare är ansluten, det dyker inte upp några extra funktioner i appen. Det finns däremot en impedansigenkänning, som kopplar in ett överspänningsskydd och som dessutom gör det möjligt för förstärkaren att driva tre par högtalare i stället för bara två, som den annars är specificerad för. Men rent ljudmässigt finns det alltså inga fördelar med att para ihop Outdoor med Amp.

Ljudet i Sonos Outdoor

Att Sonos-högtalaren är dyrare än Sonances motsvarande högtalare är inte så lätt att begripa när man ser att den har billigare baselement. Och det är ännu svårare att förstå när man lyssnar på den.

Alltså, det är inte så att högtalarna gör något egentligt fel. Musiken låter tillräckligt klart, sångröster låter ungefär som förväntat och det är inte så att basen rumlar och överröstar mellanregistret och missfärgar musiken.

Problemet med Sonos är att de är så anonyma. Mac Millers röst är tydlig, men saknar tryck och fysik. Det finns inte samma snärt och driv i mellanregistret som med Monitor Audio Climate 60, och Sonos har inte den fina spridningen och gigantiska ljudbilden som Focal 100 OB8 har. Fioler biter aldrig ifrån sig ordentligt, det finns ingenting som engagerar.

Bassen är visserligen tillräckligt fyllig, och välbalanserad. Men var är kontrollen? Ariana Grandes basrytmer får högtalarna att plattas till om man vrider upp ljudet lite, och en kammarorkester får inte tillräckligt med dynamik för att engagera. Sonos blir slagna av Focal och helt enkelt krossade av B&W.

– Platt och tråkigt, utropar redaktör Lasse Svendsen.

Det är svårt att inte hålla med.

Slutsats

Sonos Outdoor är en svår nöt att knäcka. Å ena sidan gör högtalarna få fel, det finns inga missljud. Men var är dynamiken? Det händer helt enkelt för lite, det svänger aldrig om musiken och vi blir aldrig sugna på att dansa. Basen är tam, mellanregistret likaså och uppriktigt sagt saknas det också lite upplösning i diskanten.

Allt kunde ha förlåtits, och vi hade förmodligen delat ut fyra stjärnor till Sonos Outdoor i det här startfältet om de hade haft en mer genomsnittlig prislapp. Men nu är de allra dyrast och det kan inte motiveras. Då hamnar vi på trea i stället. Sorry, not sorry.

Karakter
Sonos Outdoor
Premium

Ljud & Bild tycker

Behagligt mellanregister med sångröster och ljudet är fylligt. Tillräckligt klart i toppen för att funka okej. Det låter ganska platt och tamt. Det saknas framför allt dynamik, det låter helt enkelt för tråkigt. Prislappen är helt galen.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen