Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: 5 premium-soundbars med Dolby Atmos

Stort test av premium-soundbars

Köp ingen soundbar förrän du har läst detta! Här är de senaste och bästa soundbar-högtalarna just nu, för dig som vill ha bra ljud.

Av / 2024-07-06 - 09:01
5 premium-soundbars med Dolby Atmos
Geir Nordby & Audun Hage

Produkter i detta test

Om du är besviken på ljudet i din nya TV så ska du veta att du inte är ensam. Faktum är att inbyggda TV-högtalare i de flesta fall låter ganska dåligt!

Ljudkvaliteten blir alltför ofta förloraren när TV-tillverkarna ska försöka få plats med avancerad bildteknik i en lövtunn skärm. För att undvika tunt och livlöst ljud krävs konstgjord andning i form av externa högtalare.

En soundbar är det enklaste sättet att få bättre TV-ljud, men de finns i många olika former, storlekar och prisklasser. Så det gäller att välja rätt verktyg för jobbet!

Du väljer inte en pytteliten ”kakburk” till en fullfjädrad storbildsskärm, och på samma sätt kan en soundbar som är lika bred som en ladugårdsdörr vara överdriven om inte TV-skärmen och omständigheterna kräver det. Det gäller att välja en soundbar som matchar TV:n, både när det gäller storlek och prestanda.

Foto/illustration: Samsung

Premiumsegmentet

Soundbars är ett snabbväxande segment och den här gången tittar vi på ett brett utbud av nya soundbars i premiumklassen. Det här är modellerna för dig som ställer lite högre krav på ljudkvalitet, design och användarupplevelse. Du som redan har valt en TV med förstklassig bildkvalitet och vill att ljudet ska matcha.

Det är inte ovanligt att TV-tillverkarna erbjuder soundbars som matchar deras egna skärmar extra väl, både visuellt och funktionellt. Men även oberoende högtalartillverkare har mycket att erbjuda i detta ständigt växande segment.

Läs också 5 tips: Så låter din soundbar bäst Har du precis köpt en ny soundbar? Här får du några enkla tips som gör installationen till rena rama barnleken.

Soundbars i premiumklassen kring 10 000 kronor brukar ha högtalarelement av högre kvalitet, fler kanaler och mer förstärkareffekt – plus mer avancerad ljudbehandling, vilket kan ge en mer komplett surroundupplevelse.

Det är fortfarande en bit kvar till highend-modellerna, som är ännu mer kompromisslösa när det gäller storlek, ljudtryck, antal högtalarelement och inte framför allt pris. Men premium-modellerna är ofta nästan lika bra, utan att göra lika stora hål i plånboken.

lydplanker SPREAD
Foto: Geir Gråbein Nordby

Grupptest av premium-soundbars

Högtalarna i den här klassen har mycket gemensamt, men de är också ganska olika. Vissa modeller levereras med en matchande subwoofer och bakhögtalare i ett komplett paket. Andra hävdar att de klarar sig helt på egen hand, utan extra högtalare – men ger dig ändå en möjlighet att uppgradera om du vill. Därför har vi ett ganska så varierat startfält den här gången.

Alla testdeltagarna har det gemensamt att en subwoofer antingen ingår eller kan köpas separat. Och eftersom bas är en viktig del av upplevelsen rekommenderar vi starkt att para ihop soundbar-högtalaren med en subwoofer. Och om du inte vill ha en subwoofer direkt är det väldigt praktiskt att kunna uppgradera längre fram.

Har du plats för bakhögtalare är det absolut att rekommendera, eftersom det oftast ger en betydande förbättring av surroundeffekten och filmupplevelsen. Vi har därför ställt krav på att testdeltagare som inte levereras med bakhögtalare åtminstone måste kunna uppgraderas om och när man vill.

lydplanker subwoofere
En subwoofer ger mycket större och bättre bas. Foto: Geir Gråbein Nordby

Vi har satt stöd för Dolby Atmos som ett krav, när det är som bäst ger det en fantastisk rumskänsla med både höjd och djup i ljudbilden. En del högtalare har även stöd för DTS:X, som är ett nästan identiskt – men inte kompatibelt – ljudformat.

Vilken premium-soundbar levererar det bästa ljudet och vilken är det bästa köpet? Dags att sätta på filmen och ta reda på det!

 

Produkter i detta test

Klipsch Flexus Core 200 + Sub 100

Ljuv musik från Klipsch och Onkyo

Den nya Flexus-serien visar lovande takter: Flexus Core 200 passar fint till både film och musik.

Klipsch Flexus Core 200 skapar en bred och detaljerad ljudbild med imponerande fyllig bas – både med och utan subwoofer.
Surroundeffekten är inte lika imponerande och inbjuder till att komplettera med separata bakhögtalare.
Läs hela testet

Samsung HW-Q810D

Bland de bästa i klassen

Konkurrenter har det tufft med Samsungs biomaskin: HW-Q810D levererar ett imponerande och övertygande surroundljud – även utan bakhögtalare.

Samsung HW-Q810D har en stor och övertygande ljudbild med imponerande realism och 3D-effekt. Plus i kanten för bra surroundljud utan bakhögtalare.
Det lilla teckenfönstret gör det lite svårt att läsa statusinformation.
Läs hela testet

Bose Smart Soundbar 600 och Bose Bass Module 500

Kompakt och enkel

Tillsammans med subwoofern Bose Bass Module 500 utlovar Bose Smart Soundbar 600 ett stort ljud i ett litet format. Är det allt den lovar?

Kompakt och elegant design, klart och detaljerat ljud. Enkel installation och användarvänlig app.
Begränsat med bas från den lilla subwoofern, och den lilla soundbaren ger bara en okej surroundeffekt.
Läs hela testet

Polk Audio Magnifi Max AX SR

Övertygande surroundljud

Polk Audio Magnifi Max AX SR ger bra hemmabioupplevelser tack vare medföljande bakhögtalare och en kraftfull trådlös subwoofer. Men den gör inte allting lika bra.

Imponerande surroundljud med medföljande bakhögtalare. Kraftfull och fyllig bas. Enkel installation och integration.
Basen är aningen svulstig och integrationen mellan bas och mellanregister är inte helt sömlös. Funkar inte alls lika bra utan bakhögtalarna.
Läs hela testet

JBL Bar 800

Stort ljud i flexibelt format

JBL Bar 800 ger imponerande ljudupplevelser, med kraftfull bas, löstagbara bakhögtalare och enkel installation.

Kraftfull och fyllig bas. Flexibla, löstagbara bakhögtalare. Stor och djup ljudbild. Automatisk kalibrering av högtalarna.
Basen kan verka ”entonig” med musik. Lite tunn dialog. Stöder inte DTS.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Rulla till toppen