Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

Så får du bäst ljud från din soundbar

Har du precis köpt en ny soundbar? Här får du några enkla tips som gör installationen till rena rama barnleken.

Av / Uppdaterad: 2023-12-30 - 12:00 // Först publicerad: 2022-12-04 - 12:00
Så får du bäst ljud från din soundbar

En soundbar är ett enkelt sätt att uppgradera TV-ljudet, men det finns ett par fallgropar man kan gå i. Här är ett par korta tips på hur du får ut bästa möjliga ljud ur din nya soundbar!

1. Placera den rätt i förhållande till TV:n

Soundbar-högtalaren ska placeras vågrätt nära TV:n. Alltså strax under eller ovanför TV-skärmen. Det är viktigt för att få bästa möjliga koppling mellan bilden och ljudet.

Eftersom högtalaren ska återge ljudet av röster och allt annat som utspelar sig på skärmen är det naturligtvis viktigt att det du ser och hör verkar komma från samma ställe.

(Det här låter kanske som en självklarhet, men tro oss, vi har sett många konstiga installationer!)

Samtidigt är det viktigt att den inte kommer FÖR nära. Du vill till exempel inte att den ska täcka för någon del av bilden, eller att skärmkanten hindrar ljudet från att spridas som det ska.

Rent allmänt kan man säga att en soundbar behöver lite luft runt sig för att låta optimalt.

Det kan vara lockande att gömma undan högtalaren i ett skåp eller bokhylla, men då bör man veta att det kan påverka ljudet. Detta är särskilt viktigt på modeller med Dolby Atmos som har topp- eller sidomonterade högtalarelement. Dessa är placerade så att ljudet reflekteras mot tak och sidoväggar, och om de täcks för kan en del av surroundeffekten gå förlorad.

Den naturliga, enkla platsen för en soundbar är därför på TV-bänken alldeles under skärmen. Eller så kan den läggas på en liten hylla eller väggmonteras i närheten.

Om det ingår en separat subwoofer ska den helst placeras direkt på golvet i något av hörnen närmast TV:n. Eventuella bakhögtalare placeras på vänster och höger sida av lyssningsplatsen, oftast i öronhöjd eller något högre.

Family Lifestyle2 Large
Soundbar-högtalare är konstruerade för att läggas platt på bänken direkt framför eller under TV-skärmen, som här. (Foto: Sony)

2. Välj den bästa anslutningen till TV:n (HDMI ARC/eARC)

När du kopplar ihop din TV och din soundbar har du flera alternativ: antingen via kabel (HDMI eller optisk) eller en trådlös anslutning (Wi-Fi eller Bluetooth). För bästa möjliga ljud bör du välja HDMI-kabeln.

Om din TV är utrustad med HDMI ARC (Audio Return Channel – ljudreturkanal) rekommenderar vi att du använder den. Det ger bäst ljud, stöder nya surroundformat (Dolby Atmos) och låter dig samtidigt fjärrstyra volymen med TV:ns fjärrkontroll.

Nyare TV-apparater och soundbar-modeller stöder HDMI eARC (där ”e” står för enhanced) som ger större bandbredd och ännu bättre ljud.

HDMI eARC ger bäst ljudöverföring mellan TV och soundbar. (Foto: Audun Hage)

3. Kontrollera ljudinställningarna (både TV och soundbar)

När du har kopplat via HDMI ARC kan det vara nödvändigt att ändra ljudinställningarna i TV:n. Kolla i ljudmenyn och välj HDMI ARC/eARC om du hittar det.

Kontrollera att ljudinställningarna i TV:n är korrekta. Om det går väljer du HDMI ARC eller HDMI eARC. Har du en Dolby Atmos-kompatibel soundbar måste du också ange det. (Skärmdump från Samsung TV)

Högtalaren kan även ha olika ljudinställningar (ljudläge, tonkontroll, equalizer och liknande) som gör att du kan anpassa och justera ljudet efter dina egna preferenser. Ljudlägen som ”Film” är ofta bäst med film, medan ”TV” kan vara mer anpassat för tal- och nyhetsprogram.

Om du har barn som lägger sig tidigt – eller ett ansträngt förhållande till grannarna – kan du leta efter ett ”nattläge” som förstärker röster, men dämpar höga ljudeffekter som skott och explosioner med kraftfull bas.

4. Har din soundbar automatisk rumskorrektion? Använd den!

Inget lyssningsrum är exakt likadant: både storlek, design och inredning påverkar akustiken, och därmed även ljudet i större eller mindre utsträckning. Därför har många soundbar-högtalare numera automatisk rumskorrektion som mäter och anpassar ljudet efter akustiken i rummet.

Sonos TruePlay är ett exempel på ett sådant system. Där använder du mikrofonen i en kompatibel iPhone för att mäta rummets akustik. Andra soundbar-modeller har egna separata eller inbyggda mikrofoner för samma ändamål.

Vi rekommenderar att du använder rumskorrektion om det finns. Sedan kan du använda det kalibrerade ljudet som utgångspunkt och finjustera ljudet efter din personliga smak.

5. Vill du ha ännu bättre ljud? Kontrollera uppgraderingsalternativen

De flesta soundbar-högtalarna är färdiga allt-i-ett-lösningar, men vissa tillverkare erbjuder ytterligare expansionsmöjligheter. Exempel på vanliga uppgraderingar är en trådlös subwoofer eller extra surroundhögtalare som ska placeras längst bak i rummet. Dessa säljs ofta separat. Om du ska flytta din soundbar till ett större rum, eller vill ha ännu större surroundljud, kan detta vara en bra möjlighet!

options Large
Sony HT-A5000 fungerar fint som en fristående soundbar, men kan även byggas ut med subwoofern SA-SW3 och de trådlösa bakhögtalarna SA-RS. (Foto: Sony)

Har vi glömt något som du undrar över? Vilka erfarenheter har du själv av att installera en soundbar? Ställ gärna frågor i kommentarsfältet!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

3 reaktioner på ”Så får du bäst ljud från din soundbar”

 1. Mikael Nilsson

  Hej, jag har precis köpt samsungs värsting modell 990b med dolby atmos. För ljudet som är riktad mot taket inte ska läcka framåt, ger det större atmos effekt genom att placera soundbar ovanför tvn istället, med en lätt lutning framåt? Jag tänker att tvns skärmyta på 77″ annars kan reflektera en del av det ljudet framåt istället för i taket. Jag har dessutom mjuka masonit skivor som tak, som inte reflekterar ljudet lika väl

  1. Hej Mikael, grattis till en fin soundbar!

   Den naturliga position för soundbaren är att ligga under, men du kan även testa genom att placera den ovanför TV:n som du beskriver. Det viktigaste är att de uppskjutande högtalarna har fri sikt mot taket.

   Testa gärna båda positionerna, men kom ihåg att köra en ny omgång med rumskorrigeringen när du byter position!

   OBS! Du skriver att du har en 77″ skärm, vilket såklart gör att soundbaren kommer att hamna ganska högt i förhållande till sittställning/lyssningsposition.

   Det kan därför vara så att det totalt sett bästa vore att ha TV:n till höger höjd på väggen och soundbaren direkt under.

   Har du kollat ​​in vår guide för att hänga en TV på väggen? :blinkning:
   https://www.ljudochbild.se/guide/sa-hanger-du-upp-tvn-pa-vaggen/

 2. Bertil Hjärtberg

  Hej. Finns det nån soundbar där man kan få ljudet trådlöst till sin hörapparat och utan att ljudet för övriga i rummet försvinner?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Rogers LS3/5A – en klassiker vi aldrig glömmer

Bärbara högtalare du kan ta med dig när du reser bort

5 tips: Så låter din soundbar bäst

Rulla till toppen