Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

Så hänger du upp TV:n på väggen

Undrar du hur högt upp TV:n ska sitta? Kolla i vår guide!

Av / Uppdaterad: 2022-04-18 - 12:00 // Först publicerad: 24 feb 2022 kl. 12:06
Så hänger du upp TV:n på väggen

När du precis har köpt en stor och läcker ny TV är det såklart lockande att ställa den på bänken där den gamla stod. Men lita på oss – du får mycket bättre upplevelseer om du hänger upp den på väggen!

En vägghängd TV är både praktisk och sparar plats, den är mer behaglig att titta på – och ser snyggare ut rent estetiskt. Och så länge du prickar rätt med placeringen får alla som sitter i soffan en bättre bild.

Tyvärr är det många som drar sig för att borra hål i väggen och dra kablar – och binda sig till en viss plats för TV:n. Men det behöver inte vara så krångligt, och så länge du gör noggranna förberedelser är du nästan garanterad ett bra resultat. Här får du lite tips på vägen!

GX 6 scaled 1
(Foto: LG)

1. Montera TV:n på rätt höjd

En TV som hänger platt på väggen som en tavla är en dröm för många. Men det betyder inte att skärmen ska hänga lika högt upp som en tavla! Det ger ofta en för sned synvinkel, vilket är obekvämt för både nacken och ögonen. Av samma skäl är det en dålig idé att hänga TV:n över den öppna spisen.

Till skillnad från en tavla, som brukar hänga i ögonhöjd för en person som står upp, ska TV:n hängas i lämplig ögonhöjd för en person som sitter ner.

När du hänger upp TV:n på väggen ska du därför vara tänka på var och hur du sitter. Skärmen ska hänga så att blicken träffar mitten av bilden. Dessutom är det så klart viktigt att alla som sitter i soffan har fri sikt mot skärmen.

Det kan vara lockande att hänga TV:n lika högt som en tavla, men det är ingen bekväm placering i långa loppet. (Foto: Samsung)

Så här hittar du rätt höjd:

Ta fram måttbandet och sätt dig tillrätta i soffan. Mät det exakta avståndet mellan dina ögon och golvet. Sedan måste du ta reda på storleken – eller rättare sagt: höjden – på din TV så att du kan hitta mitten av skärmen.

ViewingHeight Span
Foto: Vantage Point

I vårt exempel använder vi för enkelhets skull en ögonhöjd på 100 centimeter och en betraktningsvinkel på 0 grader. Vi utgår från en 65-tums TV, som har en skärm som är 83 centimeter hög. För att hitta mitten av bilden delar vi bara skärmhöjden med 2, vilket ger 41,5 centimeter. Genom att subtrahera detta från ögonhöjden får vi rätt höjd från golvet.

100 – (83/2) = 58,5 cm

I vårt exempel ska alltså 65-tummaren hängas upp på väggen så att det är ungefär 60 centimeter mellan golvet och skärmens underkant.

Vänta lite, hur blir det om jag sitter i fåtöljen eller sängen?

Om du gillar att ligga ner när du tittar på TV påverkar det den optimala höjden. Samma sak gäller om du ska ha en TV i sovrummet. Då får helt enkelt ta hänsyn till graden av ”tillbakalutning”!

I det här fallet blir beräkningen lite mer komplicerad. Därför hänvisar vi till den här praktiska kalkylatorn från Omni Calculator, där du även kan ange parametrar som sittvinkel och avstånd för att hitta optimal höjd:

https://www.omnicalculator.com/other/tv-mounting-height

2. Testa placeringen innan du borrar

Innan du sätter borret i väggen kan det vara smart att testa höjden. Du kan prova dig fram genom att använda bordsstativet eller fötterna som ingår till TV:n och en stapel med böcker.

Sätt dig i soffan och luta dig tillbaka. Hitta en bekväm sittställning, gärna med benen på en fotpall. Då kan du fintrimma tills du hittar den perfekta höjden.

Obs! Kom ihåg att tänka på eventuella möbler och se också till att du ha tillräckligt med plats för en eventuell soundbar-högtalare under TV:n.

Test av TV hoyde på vegg
Man måste ha fri sikt över stortån. Det är en bra tumregel! (Foto: Audun Hage)

3. Använd rätt väggfäste

När du väl har tagit reda på rätt höjd återstår bara att hitta rätt väggfäste. Vissa TV-modeller, till exempel Samsung The Frame har ett särskilt väggfäste som följer med i kartongen. Annars brukar sådana vara extrautrustning.

Ett modernt väggfäste hänger TV:n plant och tätt intill väggen på önskad höjd. Vissa kan kombineras med utrustningshyllor för TV-boxar, spelkonsoler och annat. Det finns även ledade väggfästen och armar som gör att du kan vrida TV-skärmen åt olika håll (till exempel lite mer mot ena sidan av soffan eller 90 grader mot köket eller matsalen).

vogefw8305gr 1
(Foto: Vogel’s)

De allra flesta TV-apparater använder ett väggfäste med VESA-standard, som anger avståndet mellan de fyra monteringshålen på baksidan. De här måtten hittar du genom att mäta på baksidan av TV:n eller läsa i specifikationerna. Ju större och tyngre TV:n är desto större är avståndet mellan hålen.

Tips: Leverantören Vogel’s har gjort en sökmotor där du enkelt kan hitta rätt fäste till din TV-modell:

https://www.vogels.com/en-no/c

4. Använd stabila fästen

Tänk på att en stor TV kan väga 30-40 kilo eller ännu mer, och därför måste ha ett rejält fäste för att hänga säkert. Om väggfästet ska skruvas fast i en gipsvägg bör det förankras i reglar. Eller så kan du använda stabila gipsankare (”molly”). Vanliga gipsskruvar duger inte! Vi rekommenderar att ”överdimensionera” lite för att vara på den säkra sidan.

5. Tryck på play!

När TV:n hänger på väggen kan du med gott samvete sätta på kaffet, poppa popcornen, lägga upp benen på soffbordet och njuta av en helaftonsfilm.

Mycket nöje!

Sony 832
(Foto: Geir Gråbein Nordby)
Läs också Hur stor ska TV:n vara? Den definitiva guiden till hur du väljer en lagom skärmstorlek.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!)

Guide till bra semesterbilder

Linn Sondek LP12 - klassikern vi inte glömmer

Ljud & Bild
Rulla till toppen