Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Klassiker

Quad ESL 57

Brittiska Quad var pionjärer inom den krävande, elektrostatiska principen, och även efter mer än 60 år har Quad ESL 57 en kultföljarskara.

Av / 2023-07-16 - 12:00
Quad ESL 57

England är ett högtalarland, men en av de allra mest kända och igenkännbara engelska högtalarna är Quad ESL-57. Med sin platta, lätt böjda form och en topp som är täckt med ett metallgaller påminner den mest om en fristående elradiator.

Det ovanliga utseendet, olik allt annat som hi-fi-världen hade skådat 1957, skylldes på arbetsprincipen, som var inget annat än revolutionerande. Bokstäverna ESL stod nämligen för ”Electrostatic Loudspeaker”, och Quad ESL var världens första kompletta högtalare baserad på denna princip.

Quad ESL var världens första fullregisters elektrostathögtalare. (Foto: Quad)

I en konventionell dynamisk högtalare skapas ljudet med hjälp av en talspole som rör sig i ett magnetfält och driver ett membran. En elektrostatisk högtalare innehåller ingen av dessa delar. Här skapas ljudet av ett stort och några mikrometer tunt membran, som är spänt mellan två metallgaller med var sin elektrisk laddning. När signalen (efter att ha transformerats upp till hög spänningsnivå) tillförs det elektriskt ledande membranet, rör det sig mellan gallren och producerar ljud. Eftersom membranet är extremt lätt kan elektrostatiska högtalare reagera mycket snabbt och uppnå utmärkt transientåtergivning.

När Quad ESL lanserades 1957 kostade den 52 brittiska pund. Detta var förstås ett styckpris, eftersom att lyssna på musik i stereo blev vanligt först under senare hälften av 1960-talet.

Inte för hög musik

Quad beskrev själv ESL-57 som en högtalare ”för seriöst lyssnande” – som kan översättas till klassisk musik. Naturligtvis kan du spela alla musikgenrer på elektrostaterna, men de är bäst vid måttliga ljudtryck och inte alltför stora lyssningsrum. Speciellt rumsstorleken kan vara utmanande, då högtalarna mäter 88 cm i bredd, och helst bör placeras en bit från bakväggen för att balansera ljudutstrålningen från fram- och baksidan. Quad ESL-57 är trots allt en dipolhögtalare utan kabinett.

Utmanande för förstärkaren

Quad ESL-57 är ingen lätt uppgift för en förstärkare. För det första är den oerhört ineffektiv: högtalaren har en känslighet på 83 dB vid 2,83 volt. Impedansen varierar mellan 150 ohm vid de lägsta frekvenserna och 1,8 ohm vid 20 kHz. Och för att strå salt i såret är belastningen företrädesvis kapacitiv. När allt kommer omkring är hela högtalaren i praktiken en enda stor kondensator. Den belastningen tog många av den tidens transistorförstärkare till repen – eller till verkstaden.

Quads egna förstärkare, modellerna 33 och 405, var naturligtvis designade för att klara belastningen, men krävde att en uppsättning spänningsbegränsande motstånd monterades, för att säkerställa att utspänningen från förstärkaren aldrig översteg de 33 volt som var den maximala belastningen för ESL-57. En högre spänning fick en destruktiv gnista att hoppa mellan membranet och metallgallret.

Musikalisk

De många begränsningarna kan verka avskräckande, men när man väl har hittat en förstärkare som klarar uppgiften, och fått de stora högtalarna på plats i vardagsrummet – och dessutom kommit överens med sig själv om att det totala ljudtrycket aldrig kommer att överstiga cirka 95 dB – då belönas man med en så musikalisk och öppen återgivning att ovanstående framstår som bagateller. Liksom de flesta elektrostater är Quad ESL-57 blixtsnabb. Basåtergivningen är, berorende på den öppna principen, inte avgrundsdjup, och diskanten rullar av vid 18 kHz. Men mellanregisteråtergivningen är så färglös och resonansfri att världens äldsta elektrostatiska högtalare fortfarande är konkurrenskraftiga, efter 66 år.

(Foto: Quad)

Livsfarlig!

Quad ESL-57 är ingen högtalare för hemmapysslare. Det tunna membranet av mylarfolie är spänt i ett elektriskt fält med 10 000 volts skillnad mellan metallgallren. Det är därför förenat med en akut livsfara att pilla bort de yttre skyddsgallren! Vilket inte hindrar de mest fanatiska audiofilerna från att göra just det – för att minska möjligheten till resonanser.

Fick efterföljare efter 26 år

Quad ESL 57 var världens första elektrostatiska högtalare som täckte hela frekvensområdet, och under många år kallades den helt enkelt Quad Electrostatic Loudspeaker. Siffran ”57” lades till 1981 när efterträdaren lanserades. Denna fick namnet ESL-63, enligt udda brittisk logik, eftersom 1963 var året dess utveckling började.

Finns fortfarande att köpa!

Quad försökte stoppa produktionen av den ursprungliga ESL-högtalaren 1985, men när efterfrågan fortsatte återupptogs produktionen, och pågick till 1995 i Huntingdon, England. Då såldes verksamheten vidare till Quads tyska distributör, Quad Musikwiedergabe, som fortfarande bygger och säljer ESL-57-högtalaren. Priset har stigit något sedan introduktionen och ett helt nytt par Quad ESL-57 kostar idag 5 690 EUR (cirka 72 300 SEK).

Quad ESL-57 finns fortfarande att köpa! Den tyska distributören tog över produktionen 1995. (Foto: Quad Musikweidergabe)

Ska jag köpa ett par?

Om du känner dig lockad att uppleva klassikern i ditt eget vardagsrum finns det möjlighet att förverkliga drömmen. För det första, som nämnts, tillverkas Quad ESL-57 fortfarande. Och begagnade par dyker också regelbundet upp till försäljning. Priset beror på skick, men räkna med att betala 8 000 till 10 000 kronor för ett fungerande par i gott skick. Om du har modet att renovera högtalarna själv – och inte är rädd för att rodda med livsfarlig högspänning – kan du ha turen att hitta dem billigare.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bärbara högtalare du kan ta med dig när du reser bort

5 tips: Så låter din soundbar bäst

En ganska ovanlig högtalare

Ljud & Bild
Rulla till toppen