TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Klassiker QUAD ESL 63 elektrostathögtalare

QUAD ESL 63 elektrostathögtalare

I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.

forfatter
Publicerad 2022-11-20 - 09:00

Recensenterna var överens. Det här måste vara världens bästa högtalare. I alla fall den mest transparenta, neutrala och exakta högtalarkonstruktionen. Peter Walkers andra elektrostathögtalare blev berömd över en natt. Den första gick det inte så illa för heller. ESL 57 hette den, efter året som utvecklingen av den påbörjades, och var inte världens enklaste att driva. Soffryggarna, som de kallades lite skojfriskt, köptes för det mesta bara av finsmakare.

Den andra modellen hette ESL 63 och var fortfarande bred, 66 cm, och 93 cm hög. Med foten som innehöll elektroniken till elektrostatmembranet var den 27 cm djup och skulle stå på golvet. Längre fram gjorde tillbehörstillverkare stativ och många ägare parade ihop sina ESL 63 med subwoofers. För även om de lät så naturliga och verklighetstroget att man fick rysningar längs ryggen så var det inte basåtergivningen som var högtalarnas styrka.

Den första: ESL 53. Foto: Quad.

Det fanns inte mycket basenergi under 50 Hz, men genom att jobba lite med optimal placering och en bra förstärkare gick det ändå att få elektrostaterna att skapa en trovärdig bild av basinstrument. Högtalarna var inte direkt lättdrivna. Låg känslighet på 86 dB och varierande impedanskurva ställde höga krav på förstärkaren – Quads egna var inte alltid bäst till ESL 63 och många valde i stället Audio Research, Threshold, Krell eller Electrocompaniet. Det gav inget högre ljudtryck, max var ungefär 106 dB, men det bättrade på baskvaliteten avsevärt.

Peter Walker med ESL 63 i bakgrunden. Foto: Quad

Även om högtalarna introducerades 1981 låter de fortfarande fräscht. Det stora, lövtunna elektrostatmembranet tål inte alltid tidens tand lika bra, men ett par i gott skick går att få för så lite som 10 000 kronor paret. Då får man fantastisk ljudkvalitet för pengarna.

ESL 63 fanns i svart, med svart topp och botten och tygöverdrag. Eller rosenträ med mörkbrun klädsel eller valnötspaneler med brun klädsel. I Tyskland kunde man, och kan fortfarande, köpa en variant av ESL 63 i en design från Braun. Braun var nämligen en av de mest progressiva tillverkarna av elektronisk design och i dag kan man antingen köpa den komplett eller få sin ESL 63 omvandlad till en Braun LE2. Då är elektrostaten avklädd och allt monterat i ett stilrent art déco-kabinett som vilar på ett smalt stålstativ.

Sedan ESL 63 gick ur produktion har Quad gjort nya efterträdare, de nuvarande modellerna heter ESL 2812 och 2912.

Läs också Quad ESL-2912 Vi undersöker den senaste inkarnationen av en högtalarklassiker – elektrostathögtalaren från Quad. Gigantisk i storlek, men onekligen en av de härligaste musikförmedlare du kan hitta.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Stentuffa bashögtalare från Klipsch Toppmodellen har ett 16(!) tums baselement.
Aktiva retrohögtalare från Klipsch Vill du ha trådlösa högtalare med drag i? Klipsch The Sevens och The Nines borde rocka tillräckligt.
lbpluss
Slår Sonos på deras hemmabana Audio Pro A15 är en stark liten multiroom-bordshögtalare som du kan ta med dig ut i trädgården.
lbpluss
Fylligt ljud och full streaming Golvhögtalarna Audio Pro A38 är en inredningsvänlig allt-i-ett stereo med musikstreaming, multiroom och TV-anslutning.
Musik i duschen Ikea Vappeby är en liten Bluetooth-högtalare som tål att användas i badrummet.
Följ Ljud & Bild