TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Klassiker

JBL Paragon

JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!

Av / Uppdaterad: 2024-07-14 - 14:00 // Först publicerad: 02.07.2022
JBL Paragon

När det gäller vintage-högtalare är JBL ett av de mest eftertraktade märkena. Och ingen JBL-högtalare är så legendarisk och lätt igenkänd som JBL D44000 Paragon. Den 270 centimeter breda högtalaren ser ut som en skänk, men bakom ett lager faner av ädelträ döljer sig ett trevägs hornsystem i stereo. JBL Paragon var faktiskt det första kommersiella stereohögtalarsystemet för hemmabruk. Och vid lanseringen 1957 var det världens dyraste högtalare: 1 830 dollar! Alltså ungefär en årslön efter skatt för en yrkesarbetare.

Med en Paragon i vardagsrummet hade man ett givet samtalsämne när välbärgade vänner kom på cocktailparty. Designen var banbrytande – och ljudet ännu mer. Den gigantiska högtalaren kunde återge ljudet från ett storband eller en klassisk orkester med naturlig volym. Och tack vare den nymodiga stereotekniken var det – nästan – som att ha en orkester som uppträdde i vardagsrummet.

Akustiskt genidrag

Rent tekniskt var Paragon unik. Basregistret återgavs av två 15-tums baselement i hornkabinett och även de andra tonregistren var hornladdade. Men det som var riktigt speciellt var den stora svängda träpanelen på framsidan som designades av elektronikingenjören Richard H. Ranger. Två mellanregisterhorn pekade inåt mot panelen, vilket spred ljudet mot lyssnarna i en solfjäderform. Det var ett akustiskt genidrag!

Paragon section
Så här är en JBL Paragon byggd. (Illustration: Harman International / Mark Gander & John Eargle)

När man lyssnar på vanliga stereohögtalare ska man alltid sitta i ”sweet spot” mitt mellan högtalarna för att få en korrekt stereobild. Om man flyttar sig bara en bit bort från mitten kollapsar stereoperspektivet och man hör i princip bara ljudet från den närmaste högtalaren.

Men en JBL Paragon behåller stereoperspektivet oavsett var i rummet man befinner sig. Det är en bedrift som praktiskt taget ingen annan högtalare kan efterlikna!

Ingen är den andra lik

JBL Paragon är ett tvättäkta hantverk och det enorma kabinettet byggdes för hand. Enligt legenden fanns det ingen heltäckande, auktoriserad byggplan för Paragon-högtalaren. Den gyllene överblicken fanns i huvudet på JBL:s kabinettsnickare och varje högtalare byggdes och anpassades individuellt. Man kan därför inte ta en panel från en Paragon och använda den som reservdel till en annan.

Det tog ungefär 112 manstimmar att tillverka varje högtalare (bara slipningen med sandpapper och sedan tre oljebehandlingar tog tre arbetsdagar) och en speciell verkstad på JBL ägnades åt enbart Paragon.

Läs också Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier Tandberg och andra får ursäkta. Är det någon historisk norsk förstärkare som verkligen tronar över alla andra så är det den här.

Under Paragons storhetstid byggdes fem per vecka, men mot slutet av eran hade produktionstakten sjunkit till en per månad. Den sista JBL Paragon-högtalaren byggdes 1983. 25 år i produktsortimentet gör den fortfarande till den JBL-modell som tillverkats under längst tid.

Om du vill ha en Paragon

Om du har fått blodad tand och tror att en JBL Paragon i vardagsrummet skulle ge dig den stil och status du saknar hoppas vi att du just har vunnit på Lotto. Den goda nyheten är att du faktiskt kan köpa en. En sökning på eBay ger flera originalexemplar i gott skick. Den dåliga nyheten är att du bör räkna med att betala mellan 300 000 och 500 000 kronor för en Paragon, beroende på skick och sällsynthet. Och så tillkommer ju förstås kostnaden för att få kolossen på 317 kilo fraktad hem till Sverige. De flesta Paragons såldes på den amerikanska hemmamarknaden, men då och då dyker det upp exemplar även i europeiska länder.

Det är bara det där med storleken och priset…

Om du inte har plats för en högtalare som är 270 cm bred och 80 cm hög så finns det faktiskt alternativ. Detsamma gäller om priset på en knapp halvmiljon är en smula för högt. JBL gjorde två mindre versioner som hette Metregon och Minigon, som är 2/3 respektive 1/3 så stora som Paragon. Dessutom finns det moderna skalenliga modeller av Paragon som är 1/8 så stora. Du kan också köpa en uppsättning konstruktionsritningar på nätet.

Metregon
Om en Paragon är för stor för vardagsrummet kan lösningen vara en Metregon – som lustigt nog inte är en meter bred utan två. (Foto: Lansing Heritage)

Är den värd det?

Att JBL Paragon är en av de mest åtråvärda högtalarna någonsin är helt klart, men kan den mäta sig med moderna modeller?

Kvalitet kostar och om du slår till så blir du ägare till ett klassiskt stycke hantverk som du knappast hittar någon annanstans. Den har visserligen begränsningar i basen. Och något djupperspektiv – alltså känslan av att kunna placera instrumenten i ett tredimensionellt rum bakom högtalaren – finns inte i nämnvärd grad. På sådant är moderna högtalare mycket exaktare. Men en JBL Paragon kan fylla vardagsrummet med ljud på ett överväldigande sätt utan att du behöver en jätteförstärkare. Och dessutom får alla i rummet vara med och lyssna, för man behöver inte sitta mitt i soffan för att få stereoljud.

Läs också Se den häftigaste JBL-samlingen i världen Harmans danska ljudlaboratorium i Kvistgaard är också hem för H2X, ett högtalarmuseum som överträffar till och med JBL:s huvudkontor i Los Angeles.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

1 reaktion på ”JBL Paragon”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Rockare till finrummet

En klassiker vi aldrig glömmer

En ganska ovanlig högtalare

Rulla till toppen