Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Klassiker

Klassiker vi aldrig glömmer: Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier

Tandberg och andra får ursäkta. Är det någon historisk norsk förstärkare som verkligen tronar över alla andra så är det den här.

Av / Uppdaterad: 2024-04-01 - 14:00 // Först publicerad: 25 jun 2022
Klassiker vi aldrig glömmer: Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier

En klassiker på alla sätt. Dels för att den levererade en ljudkvalitet som var snudd på sensationell på sin tid. Och dels för att den skapade historia – och gjorde det lilla högtalarföretaget i Oslo till ett känt namn.

Den lilla 25-wattsförstärkaren satte på allvar en av de mest kända norska förstärkartillverkarna på kartan. 1977 testade Audio Critic i USA The 2-channel Audio Power Amplifier och skrev: ”Audio freaks – Eat your hearts out: This is the world’s best sounding amplifier, and you can’t buy one in this country.”

Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier Made
Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier

Förstärkaren var Per Abrahamsens och Electrocompaniets första hifi-förstärkare. Med sig hade Abrahamsen Svein Erik Børja, som arbetade på NRK och hade ett tränat öra, och Terje Sandstrøm. Men ingenting hade hänt utan dr. Matti Otala och Jan Lohstrogs ursprungliga förstärkarkrets från 1973. Otala, som också har varit tongivande för bland annat Harman/Kardons Citation XX-serie, tog upp problemet med TIM-distorsion (transient intermodulation distortion) i förstärkare. En styggelse som bland annat orsakar fasfel och andra hemskheter som förstör ljudkvaliteten.

Den lilla förstärkaren, som såg dagens ljus som en prototyp 1974, gick igenom flera revisioner innan den slutliga versionen hittade till butikerna. Ett av de tidiga exemplaren började ryka när den belastades under en demo för intresserade i USA. Jakten på felkällan ledde till en modifiering av komponenterna och nya filter, till sist försågs förstärkaren med utgångstransistorer av högre kvalitet. Högre effekt i transistorerna från Philips, bättre bandbredd (100 kHz) och lägre förvrängning ledde till att förstärkaren inte bara blev pålitlig. Den lät bättre. Förstärkarens interna återkoppling höjdes till 30 dB, vilket enligt utvecklarna ledde till en dramatisk förbättring av ljudkvaliteten.

Så föddes en norsk legend. Resten är, som man säger, historia.

Läs också Förstärkare för kräsna Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

2 reaktioner på ”Klassiker vi aldrig glömmer: Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier”

  1. Lasse Karlsson

    Har aldrig hört en snabbare förstärkare.Drev den med ett Boris Cop försteg och det är än idag ett mina bästa audiominnen!
    Lasse Karlsson

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Linn Sondek LP12 - klassikern vi inte glömmer

Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier

Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!)

Rulla till toppen