TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Kommentar Klassiker vi aldrig glömmer

Klassiker vi aldrig glömmer

Tandberg och andra får ursäkta. Är det någon historisk norsk förstärkare som verkligen tronar över alla andra så är det den här.

forfatter
Publicerad 2022-06-25 - 10:14

En klassiker på alla sätt. Dels för att den levererade en ljudkvalitet som var snudd på sensationell på sin tid. Och dels för att den skapade historia – och gjorde det lilla högtalarföretaget i Oslo till ett känt namn.

Den lilla 25-wattsförstärkaren satte på allvar en av de mest kända norska förstärkartillverkarna på kartan. 1977 testade Audio Critic i USA The 2-channel Audio Power Amplifier och skrev: ”Audio freaks – Eat your hearts out: This is the world’s best sounding amplifier, and you can’t buy one in this country.”

Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier Made
Electrocompaniet The 2 Channel Audio Power Amplifier

Förstärkaren var Per Abrahamsens och Electrocompaniets första hifi-förstärkare. Med sig hade Abrahamsen Svein Erik Børja, som arbetade på NRK och hade ett tränat öra, och Terje Sandstrøm. Men ingenting hade hänt utan dr. Matti Otala och Jan Lohstrogs ursprungliga förstärkarkrets från 1973. Otala, som också har varit tongivande för bland annat Harman/Kardons Citation XX-serie, tog upp problemet med TIM-distorsion (transient intermodulation distortion) i förstärkare. En styggelse som bland annat orsakar fasfel och andra hemskheter som förstör ljudkvaliteten.

Den lilla förstärkaren, som såg dagens ljus som en prototyp 1974, gick igenom flera revisioner innan den slutliga versionen hittade till butikerna. Ett av de tidiga exemplaren började ryka när den belastades under en demo för intresserade i USA. Jakten på felkällan ledde till en modifiering av komponenterna och nya filter, till sist försågs förstärkaren med utgångstransistorer av högre kvalitet. Högre effekt i transistorerna från Philips, bättre bandbredd (100 kHz) och lägre förvrängning ledde till att förstärkaren inte bara blev pålitlig. Den lät bättre. Förstärkarens interna återkoppling höjdes till 30 dB, vilket enligt utvecklarna ledde till en dramatisk förbättring av ljudkvaliteten.

Så föddes en norsk legend. Resten är, som man säger, historia.

Läs också Förstärkare för kräsna Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
ECI 6DX MKII spread
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Motkoppling.Ej återkoppling.

Har aldrig hört en snabbare förstärkare.Drev den med ett Boris Cop försteg och det är än idag ett mina bästa audiominnen!
Lasse Karlsson

Electrocompaniet 2 channel Audio Power Amplifier Tandberg och andra får ursäkta. Är det någon historisk norsk förstärkare som verkligen tronar över alla andra så är det den här.
De tio bästa highend-förstärkarna just nu. Här är de tio bästa highend-förstärkarna just nu.
5 tips till dig som ska montera TV:n på väggen. Undrar du hur högt upp TV:n ska sitta? Kolla i vår guide!
24 elektriska julklappstips Ge bort julklapparna du önskar dig själv.
Ljud & Bild har utsett årets bästa produkter Här är de bästa produkterna vi har testat i år!
Vi har provat Apple Spatial Audio – och gillar det ibland Rumsanpassat ljud är egentligen samma sak som surround, fast man behöver inte fylla vardagsrummet med högtalare för att det ska fungera.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend