Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung HW-Q810D

Bland de bästa i klassen

Konkurrenter har det tufft med Samsungs biomaskin: HW-Q810D levererar ett imponerande och övertygande surroundljud – även utan bakhögtalare.

Av / 2024-06-27 - 15:00
Samsung HW-Q810D
Audun Hage

Samsung har ett brett sortiment av soundbars som är populära följeslagare till deras TV-modeller. Den medelstora premiummodellen HW-Q810D är ny för i år, och i praktiken Samsungs största soundbar utan trådlösa bakhögtalare. Tack vare både Dolby Atmos och DTS:X är den väl rustad för filmunderhållning på olika plattformar.

Samsung HW-Q810D

Samsung-högtalaren är ungefär 110 centimeter bred och passar fint till stora TV-skärmar. Den är ändå tillräckligt låg för att inte täcka bilden. Det mest av designen är ett perforerat metallgaller för att ge andrum åt de många högtalarelementen på insidan.

Högtalarkonfigurationen är 5.1.2 kanaler, inklusive dedikerade element för surround- och höjdkanalerna. Så även om det inte ingår separata bakhögtalare till Q810D så kan den simulera sådana med hjälp av ljudbehandling.

Obs: Det finns också en liknande version MED trådlösa bakhögtalare, den heter HW-Q935D. Q810D är alltså ett fint alternativ för den som vill spara pengar och utrymme.

Samsung HW-Q810D. En separat, trådlös subwoofer ingår också i paketet. (Foto: Samsung)

Ljudkvalitet

Q810D är enkel att installera med Samsungs Smartthings-app som ger tillgång till streamingtjänster och ljudinställningar via mobilen. Där finns automatisk rumskorrektion (Spacefit Sound Pro) som även justerar subwoofern. Om du kopplar högtalaren till en kompatibel Samsung-TV kan den också använda TV-högtalarna samtidigt med hjälp av Q Symphony-funktionen.

Ljudmässigt är HW-Q810D lätt att gilla. Den målar upp en stor och bred ljudbild med övertygande djup och realism. Vi behöver inte titta många sekunder på Top Gun: Maverick förrän känslan av bio infinner sig.

Ljudet är energiskt, utan att kännas ansträngande på något sätt. Det finns tillräckligt med kraft och energi för att spela högt. Dialogen framträder tydligt i centerkanalen och vi hör kommunikationen mellan Pete ”Maverick” Mitchell och markpersonalen tydligt.

– Det är ett bra tryck här, kommenterar Geir och Audun nickar instämmande.

Samsung lyckas också ge en imponerande surroundkänsla med Dolby Atmos-ljudspåret, trots bristen på bakhögtalare. Vi får en tydlig känsla av ljudeffekter som passerar över våra huvuden, och att något faktiskt händer bakom oss. Antagligen skulle det bli ännu bättre med fysiska bakhögtalare – men man klarar sig alltså utan.

När piloten fyrar av jetmotorerna mullrar det övertygande från subwoofern i hörnet. Vi hör visserligen att den får svårt att andas på riktigt hög volym. När testplanet närmar sig Mach 10 är det ett par system i testet som levererar ännu mer tryck, bland annat JBL Bar 800. Men sammantaget klarar sig Samsung-suben väldigt bra.

(Foto: Samsung)

Musik

Samsung Q810D låter bra med musik också, även om den inte är lika överlägsen där som med film. Queens Live in Montreal i surround låter stort och energiskt, med en bra livekänsla. Freddie Mercurys röst är klar och det är bra tryck i trummorna och basen. Vi märker att timingen i subwoofern har förbättrats jämfört med Samsungs tidigare generationer. Vi kan också tydligt höra sorlet från publiken runt oss, även utan bakhögtalare.

Loreens akustiska version av Tattoo i stereo låter också enormt och närvarande, men sången är inte lika glasklar här som vad exempelvis Klipsch lyckas få fram. Klipsch har också ett ännu bredare stereoperspektiv, och en lite stramare och mer melodiös återgivning av basgitarren. Sammantaget ger Samsung ändå helt godkända musikupplevelser.

Slutsats

Samsung HW-Q810D levererar ett gediget och helgjutet filmljud som överträffar de andra utmanarna i testet. Även utan extra bakhögtalare lyckas den leverera en stor och övertygande surroundljudbild, med tydliga dialoger och djup bas.

Rent musikaliskt är Samsung också med på noterna, även om det finns konkurrenter som har lika bra eller ännu bättre musikåtergivning i stereo. Men sammantaget är Samsung HW-Q810D den bästa i detta test – och samtidigt en av de billigare vilket är glädjande. En mycket bra soundbar!

Obs! Du kan köpa bakhögtalare som extrautrustning till Q810D om du vill, men då är storebror HW-Q935D ett bättre alternativ. Den modellen har nämligen även extra sidohögtalare fram, så att det totala antalet kanaler går från 5.1.2 till 9.1.4.

Som kuriosa går det även att använda den nya Music Frame-högtalaren tillsammans med HW-Q810D, men den har bara två kanaler utan ytterligare höjdeffekter, vilket gör att antalet kanaler blir 7.1.2.

Läs också Här är Samsungs nya soundbars Toppmodellen Q995D utlovar en rejäl hemmabioupplevelse, men det finns också några eleganta och inredningsvänliga alternativ.
Läs också Väggprydnad med ljud Samsung har gjort den perfekta högtalaren för dig som redan har en Frame-TV: Music Frame är ett musiksystem förklätt som tavelram.
Karakter
Samsung HW-Q810D
Premium

Ljud & Bild tycker

Samsung HW-Q810D har en stor och övertygande ljudbild med imponerande realism och 3D-effekt. Plus i kanten för bra surroundljud utan bakhögtalare. Det lilla teckenfönstret gör det lite svårt att läsa statusinformation.

Också i detta test:

5 premium-soundbars med Dolby Atmos

Bose Smart Soundbar 600 och Bose Bass Module 500

Kompakt och enkel

Tillsammans med subwoofern Bose Bass Module 500 utlovar Bose Smart Soundbar 600 ett stort ljud i ett litet format. Är det allt den lovar?

Kompakt och elegant design, klart och detaljerat ljud. Enkel installation och användarvänlig app.
Begränsat med bas från den lilla subwoofern, och den lilla soundbaren ger bara en okej surroundeffekt.
Läs hela testet

Polk Audio Magnifi Max AX SR

Övertygande surroundljud

Polk Audio Magnifi Max AX SR ger bra hemmabioupplevelser tack vare medföljande bakhögtalare och en kraftfull trådlös subwoofer. Men den gör inte allting lika bra.

Imponerande surroundljud med medföljande bakhögtalare. Kraftfull och fyllig bas. Enkel installation och integration.
Basen är aningen svulstig och integrationen mellan bas och mellanregister är inte helt sömlös. Funkar inte alls lika bra utan bakhögtalarna.
Läs hela testet

JBL Bar 800

Stort ljud i flexibelt format

JBL Bar 800 ger imponerande ljudupplevelser, med kraftfull bas, löstagbara bakhögtalare och enkel installation.

Kraftfull och fyllig bas. Flexibla, löstagbara bakhögtalare. Stor och djup ljudbild. Automatisk kalibrering av högtalarna.
Basen kan verka ”entonig” med musik. Lite tunn dialog. Stöder inte DTS.
Läs hela testet

Klipsch Flexus Core 200 + Sub 100

Ljuv musik från Klipsch och Onkyo

Den nya Flexus-serien visar lovande takter: Flexus Core 200 passar fint till både film och musik.

Klipsch Flexus Core 200 skapar en bred och detaljerad ljudbild med imponerande fyllig bas – både med och utan subwoofer.
Surroundeffekten är inte lika imponerande och inbjuder till att komplettera med separata bakhögtalare.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Rulla till toppen