Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Bar 800

Stort ljud i flexibelt format

JBL Bar 800 ger imponerande ljudupplevelser, med kraftfull bas, löstagbara bakhögtalare och enkel installation.

Av / 2024-06-27 - 15:00
JBL Bar 800
Geir Gråbein Nordby

Innehållsförteckning

JBL Bar 800 är en soundbar full av flexibilitet, med löstagbara bakhögtalare och en kraftfull och trådlös 10-tums subwoofer. Att du kan få en bred stereoljudbild med bakhögtalarna dockade eller ännu mer imponerande surroundljud med samma högtalare placerade bakom sittplatsen, borde göra Bar 800 till ett attraktivt val oavsett om du gillar film eller musik.

JBL Bar 800 display
Foto: JBL

JBL Bar 800

JBL:s soundbar finns bara i svart och vi måste säga att lite har hänt på designfronten de senaste åren. Den ser ut som en helt normal, svart soundbar. Byggkvaliteten verkar däremot gedigen, med en metallgrill framför ett kabinett av hårdplast.

En av de unika egenskaperna är de löstagbara bakhögtalarna, som kan dockas på sidorna av soundbaren när de inte används. När högtalarna är lossade kan sidorna täckas av ett par lock, vilket ser mycket bättre ut om du planerar att ha högtalarna placerade bak på heltid.

Läs också Superbra bioljud för pengarna JBL Bar 1300 är testets billigaste soundbar, men det hindrar den inte från att leverera ett synnerligen potent och tufft hemmabioljud.

Installationen är enkel och användarvänlig. JBL Bar 800 ansluts till TV:n via HDMI eARC eller optisk kabel och den trådlösa subwoofern ansluts sedan automatiskt till soundbaren. Med JBL One-appen kan du fintrimma ljudet, autokalibrera systemet efter rummet och uppdatera firmware. Detta sker förresten automatiskt när nätverket ansluts. Vilket man kan göra antingen via appen eller Google Home.

Bakhögtalarna laddas när de är dockade och när de är fulladdade ska de räcka till 10 timmars kontinuerlig uppspelning. Det tar drygt 3 timmar att ladda dem helt, antingen med en USB-C-kabel i varje, eller dockad till soundbaren.

DTS:X saknas, Dolby Atmos är det enda immersive-ljudformat som stöds.

JBL Bar 800 surround speakers
Löstagbara bakhögtalare ger bättre surroundljud. Foto: JBL

Ljudkvalitet

JBL Bar 800 imponerar ljudmässigt, särskilt när det gäller kraft. Subwoofern levererar en stor och fysisk bas som fyller rummet på ett sätt som få andra soundbars kan. Basen är kraftfull och rytmisk och den sträcker sig djupare ner i avgrunden än hos de andra i detta test. Faktum är att det kan bli lite för mycket av det goda, i så fall kan du få ett mer balanserat ljud genom att sänka basnivån lite.

När de avtagbara bakhögtalarna är dockade på sidorna av Bar 800 får man en bred och djup ljudbild som sträcker sig inåt mot horisonten. Ljudet växer ännu mer när bakhögtalarna tas loss och placeras bakom soffan. Då bör man också kalibrera systemet för att få den mest sömlösa ljudbubblan runt sig.

 

JBL Bar 800 accessories
Väggfästen ingår, liksom fjärrkontroll och kablar. Foto: JBL

Bakhögtalarna kommer verkligen till sin rätt när man tittar på film. Dialogerna blir faktiskt ännu klarare och tydligare, eftersom soundbaren inte behöver lägga energi på att skapa tredimensionellt ljud. Det enda vi saknar är lite mer djup i dialogen. Som är lite tunnare längre ner i registret.

Atmos-effekter från taket fungerar också bra, här finns det definitivt ljud även på höjden, även om JBL inte hotar Samsungs holografi.

Med musik gör JBL Bar 800 ett stabilt jobb. Subwoofern ger en stor och läcker bas, som fyller rummet och gör musikupplevelsen både rik och engagerande. Den skiljer inte bastonerna från basgitarren i samma utsträckning som Samsung och Klipsch, men den stora och fysiska basen är ändå väldigt beroendeframkallande.JBL Bar 800 complete

Foto: JBL

Slutsats

JBL Bar 800 är en kraftfull soundbar med stor flexibilitet och imponerande ljudkvalitet. De löstagbara bakhögtalarna och den trådlösa subwoofern ger en enkel och användarvänlig upplevelse samtidigt som de levererar en stor ljudbild som fyller rummet. För den som vill ha en soundbar som kan leverera både kraftfull bas och en bred ljudbild är JBL Bar 800 ett utmärkt val.

JBL Bar 800 är en investering som ger mycket för pengarna. Den är särskilt väl lämpad för den som vill ha en enkel installation utan att kompromissa med ljudkvaliteten. Om du vill ha ännu mer tryck kan du gå upp till Bar 1000, eller till och med Bar 1300, men för de flesta är Bar 800 mitt i prick.

Karakter
JBL Bar 800
Premium

Ljud & Bild tycker

Kraftfull och fyllig bas. Flexibla, löstagbara bakhögtalare. Stor och djup ljudbild. Automatisk kalibrering av högtalarna. Basen kan verka ”entonig” med musik. Lite tunn dialog. Stöder inte DTS.

Också i detta test:

5 premium-soundbars med Dolby Atmos

Bose Smart Soundbar 600 och Bose Bass Module 500

Kompakt och enkel

Tillsammans med subwoofern Bose Bass Module 500 utlovar Bose Smart Soundbar 600 ett stort ljud i ett litet format. Är det allt den lovar?

Kompakt och elegant design, klart och detaljerat ljud. Enkel installation och användarvänlig app.
Begränsat med bas från den lilla subwoofern, och den lilla soundbaren ger bara en okej surroundeffekt.
Läs hela testet

Polk Audio Magnifi Max AX SR

Övertygande surroundljud

Polk Audio Magnifi Max AX SR ger bra hemmabioupplevelser tack vare medföljande bakhögtalare och en kraftfull trådlös subwoofer. Men den gör inte allting lika bra.

Imponerande surroundljud med medföljande bakhögtalare. Kraftfull och fyllig bas. Enkel installation och integration.
Basen är aningen svulstig och integrationen mellan bas och mellanregister är inte helt sömlös. Funkar inte alls lika bra utan bakhögtalarna.
Läs hela testet

Klipsch Flexus Core 200 + Sub 100

Ljuv musik från Klipsch och Onkyo

Den nya Flexus-serien visar lovande takter: Flexus Core 200 passar fint till både film och musik.

Klipsch Flexus Core 200 skapar en bred och detaljerad ljudbild med imponerande fyllig bas – både med och utan subwoofer.
Surroundeffekten är inte lika imponerande och inbjuder till att komplettera med separata bakhögtalare.
Läs hela testet

Samsung HW-Q810D

Bland de bästa i klassen

Konkurrenter har det tufft med Samsungs biomaskin: HW-Q810D levererar ett imponerande och övertygande surroundljud – även utan bakhögtalare.

Samsung HW-Q810D har en stor och övertygande ljudbild med imponerande realism och 3D-effekt. Plus i kanten för bra surroundljud utan bakhögtalare.
Det lilla teckenfönstret gör det lite svårt att läsa statusinformation.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Rulla till toppen