Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Bar 1300

Superbra bioljud för pengarna

JBL Bar 1300 är testets billigaste soundbar, men det hindrar den inte från att leverera ett synnerligen potent och tufft hemmabioljud.

Av / 2023-03-28 - 10:00
JBL Bar 1300
Audun Hage

Bar 1300 är den största och mest avancerade soundbaren från JBL hittills. Den amerikanska högtalartillverkaren är ett av ljudvärldens mest ikoniska varumärken, med nära kopplingar till professionellt konsert- och bioljud.

Vi har tidigare blivit imponerade av vad JBL lyckats klämma ur prisvärda modeller som testvinnaren Bar 500, därför är det spännande att höra vad de kan göra med betydligt större resurser!

Foto: JBL

JBL Bar 1300

Toppmodellen i JBL-sortimentet är verkligen ingen liten historia: med sina 134 centimeter är den faktiskt ännu större än Sonyn! Bar 1300 är utrustad med hela 15 högtalarelement i en så kallad 11.1.4-konfiguration. Den har även en fullvuxen subwoofer med ett tiotums baselement i ett basreflexkabinett.

Men det stora ”partytricket” med den här modellen är de löstagbara trådlösa bakhögtalarna.

Från början sitter de längst ut på vardera sida av soundbar-högtalaren men kan lätta kopplas bort från magnetfästena och placeras längst bak i rummet när du vill ha riktigt surroundljud.

Bakhögtalarna är batteridrivna och laddas varje gång de ”dockas” i huvudhögtalaren. Men de kan också vara inkopplade kontinuerligt, med ström från var sin USB-C-laddare om så önskas. Högtalarna har även en egen Bluetooth-anslutning, så att du kan använda dem som fristående högtalare också. Ett teckenfönster på fronten ger status för ingångar och ljudläge.

Bar 1300 är enkel att installera med hjälp av JBL:s egen app. Det finns även rumskorrigering som aktiveras med hjälp av inbyggda mikrofoner i bakhögtalarna. Genom att placera dem på lyssningsplatsen görs mätningar av rumsklang, korrigering av frekvensgång och fördröjning.

Anslutningsmöjligheterna är riktigt bra, inklusive hela tre HDMI-ingångar för externa A/V-källor. Tyvärr finns det inget stöd för 4K/120 Hz ”passthrough”, så eventuella spelkonsoler bör kopplas direkt till TV:n.

458397-JBL_BAR_1300_GROUP_FRONT_38844_x1 (1)-2e7af4-original-1671624599 458394-JBL_BAR_1300_BAR_AND_SATELLITES_TOP_DOWN_38937_x2 (1)-2c7670-original-1671624523
<
>
Designmässigt liknar Bar 1300 sina mindre syskon, med en ganska enkel inpackning i grå plast. Här har nog resurserna främst använts till innanmätet i stället för kosmetika.

Ljudkvalitet

Vi började lyssna med bakhögtalarna inkopplade fram och redan då låter surroundljudet faktiskt ganska imponerande. JBL målar upp en stor och bred ljudbild som sträcker sig långt bortom bredden på vår TV-skärm. Vi hör inte nödvändigtvis ljudeffekter bakifrån, men de är väl utspridda åt sidan.

Samtidigt är dialogen väl centrerad med tydligt tal. Rösterna är både fylliga, krispiga och tydliga och suger genast in oss i handlingen.

– Det är väldigt bra med krut och auktoritet här, säger Geir entusiastiskt.

Audun nickar instämmande:

– Dialogerna kommer fram ordentligt, vi behöver inte be någon upprepa vad de sa, precis!

Men det är när vi placerar surroundhögtalarna längst bak i rummet som ”ljudbubblan” verkligen sluts på riktigt. JBL-högtalarna har tydliga och distinkta höjdeffekter, där vi tydligt känner hur ljuden rör sig – oavsett om det är diffusa bakgrundsljud eller en trimmad F1-bil som vrålar förbi.

Subwoofern i JBL-systemet är också en riktig tuffing. Tight och precis, på samma gång som den är kapabel att leverera riktigt muller när ljudspåret kräver det. Djupbasen från orgelmusik får golv och väggar att skaka och artillerinedslagen i På västfronten intet nytt skickar en tryckvåg genom rummet!

Jämfört med Sonys och Sonos silkeslena toner har JBL en mer framfusig och ”rockig” spelstil. Det finns lite mer energi i övertonerna här, vilket gör att detaljerna kommer fram. Detta hörs också tydligt i musikåtergivningen som är öppen, engagerande och rytmiskt precis.

I Atmos-inspelningen Tuvayhun från 2L kan vi dock höra att både Sonos- och Sony-systemen har en ännu större och mer övertygande 3D-bubbla, med hjälp av de lite kraftfullare bakhögtalarna. Sonos och Sony har också en aning mjukare och luftigare, mer finkornig diskant än JBL. Men skillnaden är faktiskt inte jättestor och med tanke på att hela JBL-paketet bara kostar hälften (!) så är det ingen tvekan om att Bar 1300 levererar mycket för pengarna.

Slutsats

JBL Bar 1300 kommer fullmatad med så många högtalarelement att det är lätt att tappa räkningen. Den stora frågan är naturligtvis om det kan översättas till bra ljud – och det kan det! JBL:s soundbar levererar en stor och övertygande surroundljudbild, med bra diktion och tydliga höjdeffekter. Basen är också väl omhändertagen tack vare en subwoofer som kan spela både högt och djupt. Bonusen är de avtagbara bakhögtalarna som kan kopplas in och ur efter behov, utan att krångla med kablar. Ett riktigt bra köp!

Karakter
JBL Bar 1300
High End

Ljud & Bild tycker

JBL serverar en stor och dynamisk ljudbild med intensiv djupbas och en övertygande surroundeffekt. Plus i kanten för bra anslutningar och helt trådlösa bakhögtalare. Beroende på om bakhögtalarna är inkopplade eller inte kan Bar 1300 vara relativt platskrävande.

Också i detta test:

6 highend-soundbars

Sony HT-A7000, SR-SA5 och SW-SA5

Surroundljud från översta hyllan

Den här potenta paketlösningen från Sony fungerar utmärkt till både filmljud och musik.

Sony levererar en stor och luftig surroundljudbild med klara röster. Högtalarna kan spela högt och tydligt med saftig dynamik i basen.
Priset är högt och den breda soundbar-högtalaren kräver plats.
Läs hela testet

Sonos Arc, Era 300 och Sub (Gen 3)

Äntligen, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub och de nya Era 300-högtalarna i surroundkanalerna bak är allt dukat för ett imponerande stort, verklighetstroget och omslutande ljud. Cirkeln är sluten!

Sonos-systemet omringar oss med ett tättpackat och detaljerat surroundljud. Bakhögtalarna skapar en massiv surroundljudbild som hänger ihop väl med soundbar och subwoofer.
Med potenta bakhögtalare är priset högt. Saknar stöd för ljudformatet DTS:X.
Läs hela testet

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus och Ambeo Sub

Övertygar utan bakhögtalare

Sennheiser hävdar att deras Ambeo Soundbar Plus inte behöver bakhögtalare för att omringa dig med ljud. Och det stämmer faktiskt.

Mycket stor och omslutande ljudbild, även utan bakhögtalare. Klart, öppet och dynamiskt ljud. Automatisk rumskalibrering.
Lite tam subwoofer. Kan inte byggas ut med bakhögtalare.
Läs hela testet

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ och 2 x Pulse Flex 2i

Bra ljud, med begränsningar

Bluesound gör alltid välljudande produkter. Men i systemet med Pulse Soundbar+ saknar vi något väsentligt.

Väldigt naturligt och fint ljud. Dialogen låter lysande i mellanregistret och basen har bra tonalitet.
Subwoofern saknar tryck, bakhögtalarna är svåra att synkronisera rätt i tid i förhållande till resten. Utan topphögtalare är Dolby Atmos-effekten starkt begränsad. Ingen rumskalibrering.
Läs hela testet

LG S95QR

Försök igen, LG

Den ser väldigt häftig ut på papperet. Men LG:s soundbar faller igenom där det räknas som mest.

Omringande surroundljud, även ovanifrån. Lätt att använda. Rumskorrektion.
Ljudet saknar upplösning, speciellt i diskanten. Pulserande brus från subwoofern vid låga ljudsignaler. Subwoofern är inte tillräckligt välkontrollerad och man hör tydligt var den är placerad.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Rulla till toppen